Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Montaż, instalacja systemu BOSE


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
133 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   piotr707

piotr707
  • 119 postów
  • Dołączył: 05-11-2007

Napisany 04 kwiecień 2012 - 14:21

Witam. Chciałbym zamontować sobie BOSE u siebie w kombiaku. Mam już cały zestaw z oryginalną wiązką kabli. i Tu moje pytanie jak ten zestaw zamontować. Znaczy Interesuje mnie głownie gdzie mam podlączyć właśnie tą wiązke. Wiem że wiązka idzie w prawym progu (no chyba ze sie myle) ale gdzie jest wtyczka żęby ją podłączyć ?? Proszę o pomoc.
piotr707

#2 OFFLINE   jacagda

jacagda

    xxx

  • 142 postów
  • Dołączył: 27-02-2010
  • Skąd: Gdańsk Oliwa
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 kwiecień 2012 - 19:09

Witam. Chciałbym zamontować sobie BOSE u siebie w kombiaku. Mam już cały zestaw z oryginalną wiązką kabli. i Tu moje pytanie jak ten zestaw zamontować. Znaczy Interesuje mnie głownie gdzie mam podlączyć właśnie tą wiązke. Wiem że wiązka idzie w prawym progu (no chyba ze sie myle) ale gdzie jest wtyczka żęby ją podłączyć ?? Proszę o pomoc.


Wiązka kończy się na prawym boczku pod nogami pasażera tam jest moduł centralnego

#3 OFFLINE   piotr707

piotr707
  • 119 postów
  • Dołączył: 05-11-2007

Napisany 10 kwiecień 2012 - 15:16

Rozkręciłem ten boczek ale nie widzę tam nic gdzie mógłbym podpiąć tą moją wiązke, jest tam ten moduł kabel od anteny i jakies trzy kostki który mi do niczego nie pasują ... Jakiś pomysł??

A tu zdjęćia jak to wygląda po rozkręceniu??

A jest to mozliwe ze nie man fabrycznie wsadzonej tej wiazki od radia do Tego slupka czy zawsze byla montowana???
piotr707

#4 OFFLINE   piotr707

piotr707
  • 119 postów
  • Dołączył: 05-11-2007

Napisany 11 kwiecień 2012 - 17:37

nikt nie umie pomoc??
piotr707

#5 OFFLINE   kamilrox

kamilrox
  • 348 postów
  • Dołączył: 15-02-2010

Napisany 11 kwiecień 2012 - 22:11

Niee bedzie kostki. Musisz taką gdzieś zdobyć(od słupka do radia) albo dorobić kabelki i wszystko polutować.
Da radę zrobić:) służę pomocą jak coś pisz na pw

#6 OFFLINE   kamnie

kamnie
  • 36 postów
  • Dołączył: 22-02-2012
  • Skąd: szczecin

Napisany 23 kwiecień 2012 - 17:44

hej podepne się pod temat również mam cały zestaw bose głośniki wzmacniacz i okablowanie i chce to założyć do siebie z tym że niewiem jak się do tego zabrać jak zamontowac wzmacniacz czy trza ciąć blache pod głośniki czy fabrycznie są otwory w tylne półce jeszcze niepatrzyłem czy mam tą kostke z boku u pasażera a jak nie to jak to podpiąć:)

#7 OFFLINE   piotr707

piotr707
  • 119 postów
  • Dołączył: 05-11-2007

Napisany 23 kwiecień 2012 - 19:58

kostki raczej nie bedzie tak samo jak u mnie... trzeba dorobić kabelki każdy po kolei. A tak wogóle to przydalby się jakiś schemat :)
piotr707

#8 OFFLINE   jacagda

jacagda

    xxx

  • 142 postów
  • Dołączył: 27-02-2010
  • Skąd: Gdańsk Oliwa
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 kwiecień 2012 - 19:58

hej podepne się pod temat również mam cały zestaw bose głośniki wzmacniacz i okablowanie i chce to założyć do siebie z tym że niewiem jak się do tego zabrać jak zamontowac wzmacniacz czy trza ciąć blache pod głośniki czy fabrycznie są otwory w tylne półce jeszcze niepatrzyłem czy mam tą kostke z boku u pasażera a jak nie to jak to podpiąć:)


Kabelki do bose (zasilanie +stały ,+ po włączeniu radia ,masa ,kable głośnikowe wyjście z radia na wzmacniacz z wzmacniacz na głośniki ,w wiązce od wzmacniacza są dwa kpl kabelków głośnikowych jeden kpl jest grubszy

#9 OFFLINE   arcibal

arcibal
  • 15 postów
  • Dołączył: 13-05-2011

Napisany 07 maj 2012 - 20:06

Tak naprawdę pod bose, to trzeba wymienić całą instalacje, tą do głośników w drzwiach też by pasowało, problem jest w tym że sygnał z radia na 4 głośniki idzie do wzmacniacza cienkimi kablami, a wraca "wzmocniony" już duuużo grubszymi, Teraz jeżeli podłączymy się pod oryginalne kable głośników tych cienkich w drzwiach to dochodzi do paradoksu- cienki kabel-gruby kabel-i znowu cienki kabel. Z tylnymi głośnikami (tylne drzwi) można dać sobie spokój bo i tak nie ma różnicy, pod subwoofery jeżeli mamy sedana ( 2 szt.) trzeba wycinać otwory w bagażniku i do tego pasowała by jeszcze półka z roletą pod bose, bo inaczej trzeba też wycinać w tej półce z materiału. Co do wiązki to trochę jest rozbierana wnętrza- pierwsza wymiana czeka nas z radia do prawego nadkola ( pod schowkiem), później od "schowka" progiem do bagażnika. Ogólnie da się to zrobić ale szału nie ma... Lepiej kupić same głośniki na przód jakieś porządne typu hertz, wygłuszyć porządnie drzwi matami, dobry wzmacniacz i okablowanie i różnica nie samowita. Wymiana radia też by się przydała, bo te nasze NCDC to albo płyt nie czytają, albo zmieniarki szwankują... i navi tak nie działa bo nie ma polskich map i raczej nie będzie... szkoda tylko komputera bo bez radia 2011-2015 nie będzie działać... ale cóż nam po komputerze, skoro omcia pali tyle ile się wleje :)

#10 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 07 maj 2012 - 20:11

Wszystko fajnie... Tylko policz koszta używanego kompletu Bose i porównaj to (nawet doliczając dorobienie wiązki we własnym zakresie) z jakimkolwiek rozsądnie grającym sprzętem - choćby i używanym :D
O rozbiórce nie mamy co mówić, bo wymagana jest w obydwu przypadkach!!

#11 OFFLINE   arcibal

arcibal
  • 15 postów
  • Dołączył: 13-05-2011

Napisany 07 maj 2012 - 20:24

Wszystko fajnie... Tylko policz koszta używanego kompletu Bose i porównaj to (nawet doliczając dorobienie wiązki we własnym zakresie) z jakimkolwiek rozsądnie grającym sprzętem - choćby i używanym :D
O rozbiórce nie mamy co mówić, bo wymagana jest w obydwu przypadkach!!


Niby masz rację, ale jak byś chciał wymienić wszystko na " bose " to pamiętaj jeszcze o wyświetlaczu, który ma napis "bose system" oczywiście można to pominąć, no ale jak oryginał to oryginał. Ja coś takiego wymieniłem u siebie i po 2 tyg. padł mi NCDC 2011, kupiłem 2013 z nowym wyświetlaczem "bose" bo się okazało, że wyświetlacz przypisany jest do radia, a i tak mi zmieniarka czasem nie czyta płyt. Jak podliczysz wszystkie przeróbki ( otwory w półce-chyba że masz kombi to masz z głowy, nowa pólka tylna z roletą pod bose z maskownicami pod subwoofery, wiązki instalacyjne, wzmacniacz, głośniki bose, a tylne i tak jest żenada) to się okazuję że nie jest wcale tak tanio, kwestia za ile wyrwiesz kompletny zestaw "bose" Chodzi oto, że tak naprawdę nie gra to tak rewelacyjnie jak by się zdawało, kwestia gustu i pieniędzy :)

#12 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 07 maj 2012 - 20:26

Grać rzeczywiście nie gra super-rewelacyjnie, BOSE w żadnym aucie tak nie gra.
Ale za podobne pieniądze nie skompletujesz nic nowego porównywalnego IMHO.

Ja u siebie nie założyłbym BOSE, nie stać mnie w tej chwili na nic lepszego więc mam to co mam. Jak będę montował to potroję wartość Omegi spokojnie. I wtedy będzie grało :)

#13 OFFLINE   HAIDI

HAIDI
  • 117 postów
  • Dołączył: 02-01-2008
  • Skąd: WROCLAW
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 maj 2012 - 19:04

Grać rzeczywiście nie gra super-rewelacyjnie, Bose w żadnym aucie tak nie gra.
Jak będę montował to potroję wartość Omegi spokojnie. I wtedy będzie grało :)


I tu się kolego z Tobą nie zgodzę.Ja wymontowałem u siebie Bose i założyłem sprzęt za 15000(oczywiście w firmie,która się tym zajmuje profesjonalnie) i na pewno nie grało to lepiej jak Bose,jedynie głośniej(i to bardzo),ale o jakości jaką daje nam Bose w Omegach można zapomnieć.Można się oczywiście bawić w zakładanie procesorów dzwięku,ale to już trochę kosztuje i wtedy

-
Jak będę montował to potroję wartość Omegi spokojnie. I wtedy będzie grało :)


Ale wiadomo,każdy ma inny gust:D
PELEN WYPAS

#14 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 08 maj 2012 - 19:25

Przykro mi, ale to musieli być "fachowcy".
BOSE to jedna z marek, która firmując sprzęt audio montowany seryjnie w autach bardzo się zeszmaciła niestety.
Mam w Golfie IV sprzęt, który w momencie montażu kosztował znaczną część nowego Golfa, nie ma tam nawet pół procesora dźwięku (bo to zbędne dla systemu przedniego i subwoofera) i uwierz mi że gra tak, że spokojnie mógłbym startować w zawodach car-audio. Żadne BOSE - czy to z Opla, czy Mercedesa, czy czegokolwiek innego nie ma podskoku.

#15 OFFLINE   HAIDI

HAIDI
  • 117 postów
  • Dołączył: 02-01-2008
  • Skąd: WROCLAW
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 maj 2012 - 19:53

Przykro mi, ale to musieli być "fachowcy".
BOSE to jedna z marek, która firmując sprzęt audio montowany seryjnie w autach bardzo się zeszmaciła niestety.
Mam w Golfie IV sprzęt, który w momencie montażu kosztował znaczną część nowego Golfa, nie ma tam nawet pół procesora dźwięku (bo to zbędne dla systemu przedniego i subwoofera) i uwierz mi że gra tak, że spokojnie mógłbym startować w zawodach car-audio. Żadne BOSE - czy to z Opla, czy Mercedesa, czy czegokolwiek innego nie ma podskoku.


Może i masz racje,ale ja teraz mam drugą Omegę i też z Bose,wiec zamontuje tylko Monobloka,dobrą skrzynię żeby wzmocnić bas i to w zupełności wystarczy.Także jak ktoś chce sobie zamontować Bose do Omegi to ja bardzo polecam.Takie jest tylko moje zdanie.Każdy lubi co innego,więc na pewno przed montażem Bose wypadałoby go posłuchać w jakiejś innej Omedze,żeby się nie rozczarować.
PELEN WYPAS

#16 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 08 maj 2012 - 20:30

Dla mnie sytuacja jest prosta - jeśli ktoś chce tani niezłe granie, to BOSE jest dobrą opcją. W cenie używanego BOSE nie ma możliwości kupić nic co zagra lepiej, czy choćby porównywalnie. Mimo wszystko, BOSE nie jest żadnym cudem, dla tych którzy lubią naprawdę dobre granie i stać ich na to, wybór jest prosty... porządny markowy sprzęt :ok:

#17 OFFLINE   HAIDI

HAIDI
  • 117 postów
  • Dołączył: 02-01-2008
  • Skąd: WROCLAW
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 maj 2012 - 20:36

Dla mnie sytuacja jest prosta - jeśli ktoś chce tani niezłe granie, to BOSE jest dobrą opcją. W cenie używanego BOSE nie ma możliwości kupić nic co zagra lepiej, czy choćby porównywalnie. Mimo wszystko, BOSE nie jest żadnym cudem, dla tych którzy lubią naprawdę dobre granie i stać ich na to, wybór jest prosty... porządny markowy sprzęt :ok:

Dokładnie :ok:
PELEN WYPAS

#18 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3592 postów
  • Dołączył: 13-09-2008
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 08 maj 2012 - 21:03

ja mam bose fabrycznie. Nie powala na kolana, ale gdy posłuchałem dźwięku w omedze bez bose to się zdziwiłem jak duża jest różnica.
Jeszcze jedno - bardzo wyraźną poprawę brzmienia zauważyłem, gdy zmieniłem ccr2006 philipsa na ncdc siemensa.

#19 OFFLINE   arcibal

arcibal
  • 15 postów
  • Dołączył: 13-05-2011

Napisany 11 maj 2012 - 12:29

a i pamiętajcie o wygłuszeniu drzwi przednich, naprawdę pomaga i lepiej brzmi...

#20 OFFLINE   muminek

muminek

    Dobry, Lepszy, Omega...

  • 605 postów
  • Dołączył: 02-09-2011
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 12 maj 2012 - 06:49

Panowie tak czytam ten temat i sie zstanawiam o co Wam chodzi... Porownujecie system BOSE ktory byl w Waszych Omegach montowany 10 lat temu (albo i dalej) z osiagnieciami techniki z XXI wieku... Nie pomylilo sie Wam cos??

System BOSE jest najlepszy bez wzgledu na to w jakim samochodzie byl zamontowany (Omega, Mercedes, Lexus) ale technika poszla do przodu bardzo... Porownajcie systemy naglosnienia z Omegi z systemami z terazniejszych samochodow to stwierdzicie ze BOSE z Omegi jest marne... Bang&Olufsen z BMW 740 2010r. powala na kolana...