Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zakłócenia cb po włączeniu silnika


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
45 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   suzam

suzam
  • 36 postów
  • Dołączył: 15-08-2006
  • Skąd: lubuskie

Napisany 25 kwiecień 2008 - 06:40

koledzy,przeleciałem całe forum i nic nie znalazłem na temat zasilania cb zeby po wł silnika nie siało. U mnie po wł silnika muszę troche skręcic squelch ,bo pojawia się stały szum.oma 2.0 v8. radyjko sunker two antenka sunker elite 109.Czy mozna te napięcie jakoś przefiltrowac? myslę zeby podłączyc prosto z aku i dac jakies dławiki.Macie jakies pomysły?
suzam

#2 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 kwiecień 2008 - 06:52

możesz jedynie pociągnąć zasilanie z aku, zmień antene bo sama antena sieje


EDIT: żadne filtry i dławiki nie pomoga więcej znajdziesz Więcej Info na temat CB

#3 OFFLINE   suzam

suzam
  • 36 postów
  • Dołączył: 15-08-2006
  • Skąd: lubuskie

Napisany 25 kwiecień 2008 - 07:01

możesz jedynie pociągnąć zasilanie z aku, zmień antene bo sama antena sieje

Proszę podaj jaką antenkę za ok 100 zakupic?Aco do tego mojego zestawu to zakupiłem 2 komplety , jeden ma kolego w golfie z silonikiem disla a ja swoje radyjko reklamowałem,bo pierwszy egzemplarz miał zrypany tor m.cz-głosnik charczał.Firma wysłała mi drugi egzemplarz no ale eletryka troche mi sieje.Czy li jak podłącze bezposrednio to powinno byc lepiej?Czy dac ewnt jakis dławic+ kondensator duzej pojemnosci?
sorry=nie zauwazyłem odnisnika do linku
suzam

#4 OFFLINE   nietoperz23

nietoperz23
  • 159 postów
  • Dołączył: 15-04-2008
  • Skąd: Wałbrzych

Napisany 25 kwiecień 2008 - 07:26

Kolego ja nie radze oszczedzac na antence i najlepiej proponuje Ci zakupic jakas ML145 presidenta albo sirio, no i zasilanie koniecznie z aku jak kolega pisal

#5 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 kwiecień 2008 - 07:39

Proszę podaj jaką antenkę za ok 100 zakupic?

za tyle to szukaj AS 100 lub ML w wykonaniu Sirio lub Midlanda


moje radio (TTI+ML 145 Midland) podpięte jest pod zapalniczke i nigdy nic nie siało a nie mam żadnych filtrów bo one niestety nic nie pomagaja - o testach takich wynalazków możesz poczytać bo tam jest kopalnia wiedzy na temat CB

#6 OFFLINE   Roozga

Roozga

    Wujek Dobra Rada

  • 8617 postów
  • Dołączył: 14-04-2007
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 kwiecień 2008 - 08:12

bo tam jest kopalnia wiedzy na temat CB


Ale gdzie?? :D

A co do filtrów mi kumpel sklecił jakiś przeciwzakłóceniowy, który załozyłęm na gniazdo zapalniczki do któej kable poprowadziłęm specjalnie z akumulatora (świerzy plus i minus) i zakłócenia zniknęły - tylko przy odpaleniu mam małe buczenie jak pierwszy raz gazu dodam i to wszystko, dalej jest już czysta jazda - a była tragedia :)



 


#7 OFFLINE   suzam

suzam
  • 36 postów
  • Dołączył: 15-08-2006
  • Skąd: lubuskie

Napisany 25 kwiecień 2008 - 11:53

Jutro próba-podłącze bezposrednio z aku,jak nie będzie porawy to od kogos pozyczę na chwilkę inną antenkę i obadam czy jest różnica.Jesłi bym zakładał dławik i kondensator eloktrolityczny to dam pewnie taki jakim filtruje się wejscie np. w monitorach
suzam

#8 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 kwiecień 2008 - 12:21

Ale gdzie?? :D

> TUUUTAJ :razz:

#9 OFFLINE   suzam

suzam
  • 36 postów
  • Dołączył: 15-08-2006
  • Skąd: lubuskie

Napisany 25 kwiecień 2008 - 16:49

widzę ze małe zainteresowanie tematem.Czyzby w omesiach u was nie było zakłuceń elektryki? :sad:
suzam

#10 OFFLINE   nietoperz23

nietoperz23
  • 159 postów
  • Dołączył: 15-04-2008
  • Skąd: Wałbrzych

Napisany 25 kwiecień 2008 - 18:29

Ja dzisiaj podlaczylem swoje radyjko jak narazie pod zapalniczke i nei ma zadnych zaklocen w porownaniu z astra to cisza jak makiem zasial teraz

#11 OFFLINE   suzam

suzam
  • 36 postów
  • Dołączył: 15-08-2006
  • Skąd: lubuskie

Napisany 25 kwiecień 2008 - 18:40

nietoperz 23-a jaki masz zestaw?
suzam

#12 OFFLINE   nietoperz23

nietoperz23
  • 159 postów
  • Dołączył: 15-04-2008
  • Skąd: Wałbrzych

Napisany 26 kwiecień 2008 - 14:11

U mnie siedzi tti880+antenka sirio megawatt 3000

#13 OFFLINE   suzam

suzam
  • 36 postów
  • Dołączył: 15-08-2006
  • Skąd: lubuskie

Napisany 26 kwiecień 2008 - 18:46

Niw będę zmieniac anteny ani radyjka=na aku i na zasilaczu chodzi super.Zasilanie bezposrednio z aku tez nic nie zmieniło-po odpaleniu auta szum jednostajny-chyba pompa, ale idzie to zniesc ale jednak bardziej szumi jak na aku gdy squlech skręce w lewo.Chyba trzeba z tym zyc skoro ponoc zadne filtry nie pomogą
suzam

#14 OFFLINE   Roozga

Roozga

    Wujek Dobra Rada

  • 8617 postów
  • Dołączył: 14-04-2007
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 kwiecień 2008 - 20:14

to dołóż dodatkową mase na blok silnika



 


#15 OFFLINE   suzam

suzam
  • 36 postów
  • Dołączył: 15-08-2006
  • Skąd: lubuskie

Napisany 28 kwiecień 2008 - 20:07

Jeszcze sprubuje dołozyc tą mase z nadwozia ale myslę ze to nic nie pomoze bo dzisiaj zrobiłem taki myk-Siedząc w aucie, antena na dachu/zasilanie z zasilacza, radyjko chodzi super.Włanczam silnik i radyjko zaczyna szumiec.Elektryka auto sieje i chyba tylko trza omę sprzedac bo pewnie nic się nie da zrobic?
Dołozyć masę z nadwozia na blok?
suzam

#16 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1313 postów
  • Dołączył: 16-05-2008
  • Skąd: Konin / Kamienica
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 maj 2008 - 12:17

W poprzednim aucie miałem podobny problem, nie dość, ze elektryka auta siała zakłócenia, które antena wspaniale zbierała (ML 145), to jak włączyłem radio i włączał się sub to wogóle tragedia. Różne filtry pomagały tylko w niewielkim stopniu. W końcu na jakimś forum znalazłem info o pierścieniach ferrytowych. Kupiłem takie 3 (takie składane, żeby można było zapiąć na kablu od anteny), założyłem, bez większych nadziei włączyłem CB, odpalam auto, włączyłem audio i HURA!!!. Całkowicie zakłóceń nie wyeliminowało ale stały się naprawdę niewielkie. Ale zaczynałem też od zasilania z aku i masy z nawozia.

#17 OFFLINE   Vasquez1979

Vasquez1979
  • 150 postów
  • Dołączył: 09-04-2007
  • Skąd: Radom

Napisany 17 czerwiec 2008 - 21:38

Koledzy z racji tego że troszkę się na CB znam to powiem wam jedną rzecz - w omegach sić mogą tylko 2 elementy - może to zabrzmieć troszkę idiotycznie ale tak jest.
1. pompa paliwa
2. wtryski

Podłączanie zasilania z aku jest totalną pomyłką !!! ( w pierwszej kolejności poleci zabezpieczenie bezpiecznika na radiu a potem końcówka mocy - pomyślcie Panowie troszkę - podstawy elektro się kłaniają !! )
a masę najlepiej brać z przewodów przed skrzynką z bezpiecznikami nigdy z zapalniczki bo tam jest najsłabsza masa w całym samochodzie !!
Vasquez1979 - RADOM

#18 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 18 czerwiec 2008 - 06:47

a masę najlepiej brać z przewodów przed skrzynką z bezpiecznikami nigdy z zapalniczki bo tam jest najsłabsza masa w całym samochodzie !!

a guzik prawda

mam podłączone na stałe a mase mam właśnie z pod zapalniczki a prąd z kostki radia z przewodu na którym sie pojawia po przekręceniu kluczyka i zakłóceń nie mam a żadnych pseudo filtrów juz nie zastosuje bo nie warto ( i tak brak jakichkolwiek efektów ich działania)

w pierwszej kolejności poleci zabezpieczenie bezpiecznika

a co to jest ? bezpiecznik rozumiem ale zabezpieczenie bezpiecznika ?? to nie bardzo, czyżby bezpiecznik bezpiecznika ?

co do siania to w omegach mogą siać jeszcze: silniczki elektryczne od szyb, silniczki regulacji reflektorów, silniczki od regulacji fotela

#19 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

    Ciem kotka!

  • 5572 postów
  • Dołączył: 30-08-2006
  • Skąd: Giedlarowa
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 czerwiec 2008 - 07:46

w omegach mogą siać jeszcze

pompka spryskiwacza szyb (czasami mi się rzuci na radyjko, nie zawsze)

#20 OFFLINE   Vasquez1979

Vasquez1979
  • 150 postów
  • Dołączył: 09-04-2007
  • Skąd: Radom

Napisany 18 czerwiec 2008 - 07:55

Gachu sam napisałeś że masz nie bezpośrednio z zapalniczki !! i nie wiem kolego czy wiesz ale w zależności od modelu radia są 2 lub 3 bezpieczniki i minimum jedno zabezpieczenie na końcówce mocy !!!

A jeżeli chodzi o silniczki elektryczne o których mówicie to jest to dodatkowy efekt uboczny !! Standartowymi urządzeniami siejącymi zakłócenia są pompka paliwa i wtryki. Dla wymądrzających się proponuję sprawdzić sobie zakres częstotliwości pracy tych urządzeń.!!! - gwarantuję wam że nie znajdziecie podobnych siejek w całym samochodzie !!
Vasquez1979 - RADOM