Jesli ktos ma informacje i wiedze co oznacza taki blok pomiarowy to prosze o odpowiedz (konkrety). Nadmieniam ze wartosc tego wskazania jest wyskalowana w krokach ( 3 cyfry) i w momencie przechodzenia silnika w stan awaryjnej pracy kroki zatrzymuja sie. Zauwazylem ze wskazania sa scisle zwiazane z praca sondy (O2 Sensor). Pozdrawiam

O2 INTEGRATOR - ???????
Rozpoczęte przez
kczech
, 18 lut 2008, 21:23
4 odpowiedzi na ten temat
Napisany 18 lutego 2008 - 21:23
Napisany 18 lutego 2008 - 23:15
Integrator sondy lambda ma za zadanie pokazanie w którym kierunku jest nieprawidłowość dawki paliwa. Jeśli zatrzyma się na górnej granicy chyba 255 to oznacza że dawka jest za uboga, system próbował wzbogacać do górnej granicy ale bez skutku. Jeśli zaś zejdzie integrator do do dolnej granicy oznacza dawkę bogatą. Prawidłowe działanie wygląda tak że integrator powinien sobie pracować ok 98-160. Jeśli sonda jest na ubogiej mieszance integrator wzbogaca zwiększając swoją wartość, natomiast jesli sonda przejdzie na bogatą mieszankę system zubaża ją co widać po malejącej wartości integratora
Napisany 19 lutego 2008 - 22:10
dzieki - wiele mi wyjasniles, choc wydawalo mi sie ze niskie wskazania tego bloku pomiarowego wskazuja na mieszanke uboga.
Ale jescze jedno - co to jest integrator - czy to jest fizyczne urzadzenie czy wirtualne
pozdrawiam
Ale jescze jedno - co to jest integrator - czy to jest fizyczne urzadzenie czy wirtualne
pozdrawiam
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]
[B]
Napisany 19 lutego 2008 - 22:39
Integrator to jest tylko programowa korekcja mieszanki. Nie jest to urządzenie. Zmiana dawki odbywa się za pomocą zmian czasów wtrysku. rośnięcie wartości w górę oznacza wzbogacanie, zmniejszanie w dół zubażanie. Dzisiaj np. u mnie coś się pochrzaniło z gazem i przestawił ECU benzynowe. Integrator poszedł na 255 i sonda uboga

Napisany 19 lutego 2008 - 22:47
dzieki za info - na czym polega zubozanie i wzbogacanie to wiem, jak rowniez co z sygnalem z sondy robi ecu... ale nie wazne , wazne ze wiem teraz co to sa za wskazania....tego wirtualnego integratora.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]
[B]