Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

falujące obroty

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Nowak

Nowak
  • 163 postów

Napisany 16 lutego 2008 - 20:13

Czasami na gazie falują mi obroty na biegu jałowym. Czy przy LPG silnik krokowy ma coś wspolnego?
Czy przepływka może mieć wpływ na falujące obroty?

#2 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 lutego 2008 - 20:24

Tak jak masz brudny silniczek krokowy to moga falowac.

#3 OFFLINE   Nowak

Nowak
  • 163 postów

Napisany 16 lutego 2008 - 22:01

to jak działa ten silnik krokowy przy LPG?

#4 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 16 lutego 2008 - 23:28

słuchaj nie chodzi o silnik krokowy przy lpg - chodzi o ten przy przepustnicy, wiem że te od 2.0 się czyści ale czy ten od 3.0 też tego nie wiem

#5 OFFLINE   Nowak

Nowak
  • 163 postów

Napisany 17 lutego 2008 - 17:46

chodzi mi o to czy przy LPG pracuje krokowiec (ten od benzyny, przy przepustnicy)

#6 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 17 lutego 2008 - 18:31

Silniczek krokowy (ten przy przepustnicy) ZAWSZE pracuje , nie zaleznie na czym jedziesz bo jesli masz zmknieta przepustnice to wlasnie bypasem od krokowego powietrze dostaje sie do komory spalania i to glownie powietrzem sa regulowane wolne obroty - Gaz tez potrzebuje powietrza do spalenia
P.S. Jedyne urzadzenia ktore nie pracuja podczas jazdy na lpg to wtryski paliwowe (i pompa paliwa jesli ja ktos wylaczy). Podczas jazdy na lpg, Kontrolą pracy silnika zajmuje sie nadal "komputer" silnika (auta) a ecu gazu dawkuje tylko propan butan , dzieki sygnalom z roznych czujnikow (bezposrednio np z czujnika polozenia przepustnicy lub posrednio np z czasu wtrysku benzyny) oraz ogłupia ecu silnika (auta) ze wtryski pracuja (czasem tez wysyla sygnal z sondy - oklamany , czytaj :idealny - ale to zalezy od sposobu polaczenia sondy)