Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

temperatura silnika rośnie przy szybszej jeździe

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Biały73

Biały73
  • 15 postów

Napisany 09 lutego 2008 - 18:16

Witam. od niedawna mam omegę z silnikiem 2,5 v6 (na razie jeszcze w benzynie) i zaobserwowałem coś takiego jak jadę z prędkością do 120 km/h lub nawet stoję w korku temperatura silnika ok. 95-97 stopni, natomiast podczas jazdy z prędkością ok 130-140 km/h temperatura rośnie do ok 98-99 stopni (po zwolnieniu np do 100 km/h znowu spada kilka stopni) dzisiaj jechałem autostradą odcinek ok 70 km więc nie wiem czy temperatura doszła by do 100 albo nawet ją przekroczyła ale wydaje mi się że wyżej niż te 98-99 stopni nie pójdzie ale pewności nie mam. Czy to jest normalne ?

Z góry dzięki za pomoc :) Pozdrawiam

#2 OFFLINE   Martini

Martini
  • 558 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 lutego 2008 - 18:34

Co prawda nie mam V-ki, ale przy 130-140 km/h to nic u mnie się nie dzieje. Normalna temperatura pracy to w okolicach 92 stopni, czyli niewiele wyżej 90 - chyba nastepna kreska.
Co prawda temperatury masz wg mnie za wysokie, ale są to tylko wskaźniki więc mogą być niedokładne. Choć wydaje mi się że przy takich temperaturach miałbyś już problemy z głowicą (ami ;). Spróbuj podmienić czujnik temperatury silnika i zobacz zmiany.

Tak poza konkursem: witojcie :wink:

#3 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 09 lutego 2008 - 20:17

Witam. od niedawna mam omegę z silnikiem 2,5 v6 (na razie jeszcze w benzynie) i zaobserwowałem coś takiego jak jadę z prędkością do 120 km/h lub nawet stoję w korku temperatura silnika ok. 95-97 stopni, natomiast podczas jazdy z prędkością ok 130-140 km/h temperatura rośnie do ok 98-99 stopni (po zwolnieniu np do 100 km/h znowu spada kilka stopni) dzisiaj jechałem autostradą odcinek ok 70 km więc nie wiem czy temperatura doszła by do 100 albo nawet ją przekroczyła ale wydaje mi się że wyżej niż te 98-99 stopni nie pójdzie ale pewności nie mam. Czy to jest normalne ?

Z góry dzięki za pomoc :) Pozdrawiam

troche za wysoka pod warunkiem ze czujnik nie klamie.
albo zakamieniony uklad - sprawdz czy cala chlodnica jest rownomiernie ciepla
albo nie dzialaja ci pompki dodatkowe

#4 OFFLINE   Biały73

Biały73
  • 15 postów

Napisany 09 lutego 2008 - 21:02

Dzięki za pomoc tak też myślałem, że trochę za wysoko zacznę szukać tak jak pisałeś. Jeszcze raz dzięki i Pozdrawiam

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 09 lutego 2008 - 21:06

Dzięki za pomoc tak też myślałem, że trochę za wysoko zacznę szukać tak jak pisałeś. Jeszcze raz dzięki i Pozdrawiam

przy sprawnym termostacie i ukladzie chlodzenia temp powinna ie trzymac srednio w przedziale 92 - otwarcie termostatu do 95-96 kiedy wlacza sie 1 bieg wentylatorow. Nigdy wiecej u siebie nie widzialem. ani w oplu ani w VX