Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Łada Niva - opinie ;)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   yakumo0

yakumo0
  • 64 postów

Napisany 07 lutego 2008 - 08:43

Witam :)

Ostatniego czasu strasznie naszło mnie na wypady w teren :) Musze przyznać - że frajda niesamowita, a i bezpieczeństwo - od wszelakich innych "wyścigów" wymiernie większe...

Miał ktoś z was styczność z ładą nivą ??

niektóre, jak ta http://www.otomoto.p...how&id=C4107728 są nawet ładne ;)

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 lutego 2008 - 08:54

mam doczynienia z tym wynalazkiem - w terenie sobie radzi ale jest awaryjna ( elektryka) (rocznik 98, silnik 1,7 bezyna+gaz) noi rdzewieje wszędzie - mój wujo mysliwy ma taka i często dzwoni żeby go poratować bo albo brak świateł albo nie pali

#3 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 07 lutego 2008 - 13:25

Jest dokładnie jak pisze Gachu - elektryka do bani i rdza. Moj przyszły teść się takową wozi, btw też myśliwy ;), i ciągle jak do muodej do domu wracamy to muszę coś mu poprawić, sprawdzić, przelutować zaizolować.

Jak szukasz wrażeń kup sobie UAZA ;)

#4 OFFLINE   kris_k.i

kris_k.i
  • 300 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 07 lutego 2008 - 15:27

hehe z UAZ-ami nie jest taka słodka bajka.... coś wiem na temat... baaaardzoooo awaryjne przynajmniej model 469B, hamulce do bani ale w terenie, na błocie i przez krzaczory przelatuje jak boj. wóz piechoty hahahaha

Pozdr.

#5 OFFLINE   yakumo0

yakumo0
  • 64 postów

Napisany 07 lutego 2008 - 19:09

Rdza, jak rdza - cudów od takie wynalzku nie wymagam - jednak jeśli chodzi o tą elektrykę , to bardzo uciążliwe, trudne w usunięciu awarie >?

Pozdrawiam

#6 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 07 lutego 2008 - 19:18

Patrząc na kwotę za ile jest ta Niva - 13.000 to już lepiej kupić Nissana Patrola

http://otomoto.pl/ni...l-C3004068.html

Nie do zajechania auto - wiem bo kolega ma.

Pomyśl nad tym, bo wg mnie lepsza opcja niż Niva :cool:

#7 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 07 lutego 2008 - 19:23

to bardzo uciążliwe, trudne w usunięciu awarie >?

owszem uciążliwe bardzo ale na szczęście niezbyt trudne jak sie ma jakieś pojęcie i umie czytać schematy a w porównaniu do nissana to łąda wygrywa w kosztach części które niestety w terenowym aucie częściej trzeba wymieniać niż w osobówce ale do jakości i komfortu użytkowania (nie mam na myśli komfortu prowadzenia) patrol wygra

#8 OFFLINE   yakumo0

yakumo0
  • 64 postów

Napisany 07 lutego 2008 - 20:29

Panowie :) Macie racje, jednak podana niwa, raczej jeszcze ;) mało przeszła w życiu... Znalezienie patrola w podobnym stanie - graniczy z cudem. Jutro jade oglądać :) mam nadzieje że w weekend uda mi się wyjechać w teren.
Cena części - w tego typu samochodzie odgrywa bardzo wielką rolę, a niwa konstrukcyjnie jest raczej prosta... Z telefonicznej rozmowy z właścicielem wynika - że żadnych problemów z elektryką jeszcze nie miał ;) Może jest wyjątkowa :p

Pozdrawiam

#9 OFFLINE   Astrolog :D

Astrolog :D

ATT

• 16 postów

Napisany 08 lutego 2008 - 10:21

Nivka to swietne autko ze stałym 4x4. Chociaż zastanowiłbym się nad Samurajem. Lepszy w teren ale mniej wygodny, dużo mniej. Za to trwalszy i równie tani. Zadbana Nivka nie zawiedzie. Założenie było takie że ma palić na dotyk przy -40 i pali. 80cm wody nie zaszkodzi chyba ze naszym butom. Po prostu trzeba dbać.

#10 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów

Napisany 08 lutego 2008 - 12:39

co do nivy to nie wiem ale kolega ma suzuki vitare 91 rok i nie narzeka a w terenie na poligonie byłem z nim kilka razy i powiem że idzie bardzo ładnie nie i on ją ma nie przygotowaną w teren a zwykła tylko opony troche zmienił i w błocie nie zostaje w tyle za innymi samochodami które są specjalnie przygotowane w teren

kiedyś ją utopił w rzece bo mu zassał przez filtr powietrza wody i zgasł silnik to stał w wodzie przez 3 godziny zanurzony prawie cały po dach i jak go wyciągneli to po zdjęciu rury idącej od filtra odrazu odpalił bez żadnych problemów i nic się nie stało silnikowi czy osprzętowi tylko filtr powietrza było trzeba wysuszyć i powymienić potem oleje bo sie woda wszędzie dostała.

EDIT jeszcze jedno jest ona ze składanym dachem więc to też duży plus

#11 OFFLINE   G.R.Z

G.R.Z
  • 189 postów

Napisany 08 lutego 2008 - 13:16

łada niva jest ok! Mam doczynienia z tym autem pare razy w tygodniu i musze stwierdzić że mnie zaskakuje.wszędzie wjedzie,jest cicha i nie do zajechania. ochrona która pilnuje rurociągu u mnie w city ma takie cudo od paru lat i wcale się nie psuje.A jezdzi na okrągło 24na dobe 7dni w tyg.leją tylko wache i wymieniają płyny

#12 Guest_lmaniakk_*

Guest_lmaniakk_*

Napisany 07 sierpnia 2008 - 19:34

Muszę sobie taką sprowadzić ;)

#13 OFFLINE   kamilchwedczuk-

kamilchwedczuk-
  • 20 postów

Napisany 07 sierpnia 2008 - 21:17

http://video.google....iva&vt=lf&hl=pl
To jest wielofunkcyjny samochód :mrgreen:

#14 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 10 sierpnia 2008 - 19:58

dokladnie, mieszkam soibie w niewielkiej miescinie gdzie jest jeszcze jeden z niewielu i jeden z njalepiej prosperujacych panstwowych kombinatów rolnych. Ci ludzie od zawsze mieli i NIVY i Fiaty 125 pickup, fiatów sie pozbyli i zastapili to miejsce wieksza iloscia Ład. Kumpel pracuje u nich na warsztacie, twierdzi ze jesli nie sa przegrzewane i katowane to jezdza bezawaryjnie, zerszta cos w tym musi byc bo jesli bylyby drogie w utrzymaniu albo awaryjne to napewano by je juz dawno wymienili, chocby ich czesc...
A tak maja tam 16 Ład i chyba nikt nie narzeka...