Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Pytanie o przepływomierz

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Tecto

Tecto
  • 3 postów

Napisany 06 lutego 2008 - 19:35

Przy odłączonym przepływomierzu silnik pracuje lepiej niż przy podłączonym. Jakie są skutki jeżdżenia bez przepływomierza bo mam ochotę go odłączyć - wtedy czuć, że auto ma większą moc? Proszę o porady.

#2 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 lutego 2008 - 19:49

Po odlaczeniu przeplywki w wiekszosci samochodów ecu usrednia dane i efektem ubocznym moze byc nie wykorzystanie momentu silnika i mocy, zawieszanie sie obrotow, zwiekszone spalanie itp. Przeplywomierz informuje sink o obciazeniu jesli go nie ma , silnik musi sobie podstawic jakies dane (czyli pewne srednie obciazenie) tak aby mogl jechac, jednak nie jest to jazda taka sama jak z przeplywka, chyba...... ze jest padnieta (jak w Twoim przypadku) ale nie calkiem (bo gdyby padla calkiem to silnik nie reagowalby na odpinaie i zapinanie wtyczki) i oklamuje silnik o obciazeniu (np moze podawac obciazenie 2 razy wieksze albo mniejsze. Nie ma wiekszych efektow ubocznych - ale to znak ze przeplywka do weryfikacji i pewnie wymiany
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#3 OFFLINE   lew1969

lew1969

lew1969

• 76 postów

Napisany 08 lutego 2008 - 15:44

witam pytanko do Kczech napisałeś że (bo gdyby padla calkiem to silnik nie reagowałby na odpinanie i zapinanie wtyczki) dzisiaj pod garażem na postoju wypinałem wtyczkę i zapinałem i nie było reakcji obroty były te same czyli mam padnietom przepływke nie wywala żadnego błędu sprawdzałem jak to sprawdzić dokładniej. I czy to może być objaw jak jadę pod stromą góreczkę i jej depnę na ful gaz to sinik mało ciągnie więcej kopci i tłucze jak by zaworami, czy to morze być coś właśnie z tą przepływką.
lew1969

#4 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 08 lutego 2008 - 17:22

to bardzo dziwne ze odpiecie przeplywki nie powoduje wywalenia checka i bledow???? Pierwszy raz sie z tym spotykam..... Nie znam sie za bardzo na dieselach ale przeplywka to przeplywka, silnk powinien jakos zareagowac ale na bank powinien sie zaswiesic check engine po odpieciu jej... brak sygnalu z przeplywki to tysiac problemow z praca silnika m.in. te co opisujesz/
P.S. Ostatnio spotkalem sie z samochodem gdzie check byl podlaczony pod zarowke od cisnienia oleju i tez niby bledow nie bylo. Podepnij auto pod jakiegos kompa
[B]

#5 OFFLINE   pawel om2.0

pawel om2.0
  • 172 postów

Napisany 02 marca 2008 - 10:37

czyli jak wywala mi check i po odlaczeni przeplywki brak reakcji tzn ze raczej mam wydatek na nowa? :neutral: jakie ew koszta sa takiego ustrojstwa?

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 02 marca 2008 - 11:03

czyli jak wywala mi check i po odlaczeni przeplywki brak reakcji tzn ze raczej mam wydatek na nowa? :neutral: jakie ew koszta sa takiego ustrojstwa?

sprawdz najpierw na komputerze czy i jak pracuje. co do przeplywki to albo uzywany oryginal albo nowy oryginal. zamienniki omijaj

#7 OFFLINE   pawel om2.0

pawel om2.0
  • 172 postów

Napisany 02 marca 2008 - 11:16

wiesz nie jest problemem podlaczyc pod kompa i wtedy to ci raczej wszystko pokaze ale...to kosztuje niestety i wlasnie dlatego pytam o to bo moze ktos mial podobny problem i doswiadczenia wiec moze cos poradzi.Pozdrawiam

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 02 marca 2008 - 11:22

wiesz nie jest problemem podlaczyc pod kompa i wtedy to ci raczej wszystko pokaze ale...to kosztuje niestety i wlasnie dlatego pytam o to bo moze ktos mial podobny problem i doswiadczenia wiec moze cos poradzi.Pozdrawiam

skoro wywala ci check to spinacz w lape i do dziela

#9 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 02 marca 2008 - 11:23

w takim przypadku jest wskazane zrobic diagnostyke koszt 50-100 zl to nic w porownaniu do 200 -500 za przeplywke i na koncu okaze sie ze to nie jest przeplywka. Ukald samodiagnostyki (kody bledow) pokazuja gdzie szukac. pawel om2.0 - na 99% masz walnieta przeplywke - ale zawsze trzeba to zdiagnozowac. Z doswiadczenia wiem ze jesli swieci check - wywala blad przeplywki - silnik nie reaguje na odpinanie i przypinanie wtyczki przeplywki to przeplywka do wymiany..... ale zawsze jest 1%.....
[B]

#10 OFFLINE   pawel om2.0

pawel om2.0
  • 172 postów

Napisany 02 marca 2008 - 14:18

oki to dziekuje za rade.moze poprostu podlacze jakas przplywke od tego samego silnika i wtedy bede mial jasnosc poprostu?!co do spinacza to nie bardzo wiem jak sie tym poslugiwac.P.s.moze ktos z kolegow ma wolna chwile dzis zeby sie spotkac gdzies w Warszawie i zamieniec na kilka chwil przeplywke?ot taki mini spot warszawski :wink:

#11 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 02 marca 2008 - 20:43

ki to dziekuje za rade.moze poprostu podlacze jakas przplywke od tego samego silnika i wtedy bede mial jasnosc poprostu?

tak bo sprawdziśz czy to przepływka czy nie