Omega B 2.0 8v szarpanie
Napisany 09 lipca 2018 - 08:37
Silnik:2.0 8v (c20ne)
Witam, mam taki problem, że posiadam dwie Omegi z silnikami 2.0 8v i 2.0 16v, obie są B i obie w życiu gazu nie widziały. Problem polega na tym, że obie szarpią, ósemka , na której mi najbardziej zależy (bo to mój samochód na co dzień, zadbany, wypieszczony i zrobiony na kota) szarpie przy raptownym dodaniu gazu, obroty nie falują, przy ruszaniu zachowuje się jakby na 3 gary chodziła, gdy jadę 100km/h i gaz trzymam w tej samej pozycji czasem dostaje buta i sama przyspiesza do 110, a czasem łapie muła i zwalnia na 90, po czym sama znów do tej stówki przyśpieszy. W drugiej omedze 2.0 16v jest to samo, tylko tamta ma nalatane ponad 300 tysi i sama nie przyspiesza, po prostu po dodaniu gazu zaczyna kaszleć, wali w dolot i chodzi na 3 gary. Kable i świece w obydwóch są nowe, filtry paliwa i powietrza też nowe. Dodam, że w szesnastce jest wypier**lona sonda przez poprzedniego właściciela, ale chodziła normalnie jak ją brałem. Check się nie świeci w ósemce, w szesnastce świeci ze względu na sondę.
Napisany 10 lipca 2018 - 17:06
Napisany 18 lipca 2018 - 21:20
Napisany 03 października 2020 - 14:33
ja mam Koledzy podobny problem w x20se,z 2 lata temu padła mi cewka i wymieniłem na nową w zamienniku i wszystko wróciło do normy ale ostatnio na benzynie na rezerwie silnik zaczął pracować jak na 3 tłokach myślałem że paliwo się przelało i dlatego,więc zalałem benzynę ale bez zmian dodatkowo patrzyłem iskry są na wszystkich świecach.czasami jak przełączę na benzynę jest bez zmian a czasami wszystko ok.ale co lepsze na gazie jest zawsze ok.sam nie wiem w czym szukać przyczyny.Wszyscy proponują wymienić świece przewody albo cewkę ale powiedzcie dlaczego na gazie chodzi bez zarzutu??czyżby wtryski albo pompa albo jakiś czujnik szfankuje i tak się dzieje??