Witam. Jak wiecie poprzednia oma jest zjedzona przez rdzę, ale że zaraziłem się chorobą zwaną OMEGA, nie mogłem kupić innego auta. Szukałem od jakiegoś czasu czegoś taniego z całymi podłużnicami i chyba znalazłem. Wszystko okaże się jak rozbiorę auto do gołej blachy. Trafiła się omega w moim mieście za niewielkie pieniądze, więc długo się nie zastanawiałem. Silnik w tym bolidzie to 2.2 benzyna na wtrysku gazu. Z wyposażenia to ma kierownice i koła. Auto było kupione z popsutym silnikiem (tak myślał poprzedni właściciel). Auto było zamulone i nie gasła kontrolka od oleju. Jako, że nie zależało mi na silniku od eazu dostał w palnik na każdym biegu i na trasie(w Niemczech) nagle przy 180/h kontrolka oleju zgasła. Od tamtej pory gaśnie od razu i autko jest żwawsze. Od tamtej pory zrobiłem nim około 5 tys kilometrów i sprawuje się bez zarzutów. Jedynym mankamentem który od razu wyczaił Adam10 jest ślizgające się sprzęgło oraz rdza na tylnym błotniku. Tu kilka fotek autka:
20170731_153137.jpg 60,44K
17 pobrań
20170731_153255.jpg 50,25K
12 pobrań
20170731_153145.jpg 50,03K
10 pobrań
20170731_153226.jpg 43,6K
10 pobrań
Wiem wygląda strasznie ale za jakiś czas będzie lepiej. Dzisiaj zacząłem rozbiórkę i obecnie wygląda tak w środku:
20170731_181943.jpg 39,91K
9 pobrań
Jutro rozbiórki ciąg dalszy.
Z obecnego auta zostanie aż buda 😂. Silnik raczej będzie na handel (jak ktoś się trafi a jak nie to trafi gdzie indziej).
W planach:
- wybebeszenie auta do gołej karoserii
- dokładne wyczyszczenie podwozia i konkretne
zabezpieczego go przed rdzą
- wymiana całego zawieszenia z v6
- założenie sprężyn h&r i amorów koni z regulacją
twardości lub bilstein b8 ewentualnie gwintu
- swap silnika na 3.0 oraz podniesienie jego mocy
- przełożenie wnętrza i wyposażenia z poprzedniej
- wytłumuenie całego
- montaż jakiegoś audio aby grało lepiej niż
- malowanie auta na czarno
To chyba na tyle. Będę na bierząco informował o postępach.
Jeszcze zanim przełożę silnik chcę starą omą podjechać na hamownie aby zobaczyć co jest wart
Edytowany przez spawek, 31 lipca 2017 - 18:57.