Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

uboga mieszanka na gazie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   x22xe

x22xe

SINTRA 22 16v gls

• 7 postów

Napisany 17 stycznia 2008 - 00:58

silnik x22xe ECO TEC instalacja brc sekwencja. często zapala mi się check na gazie (uboga mieszanka) przy niższych obrotach albo jak ruszam,wejdzie na obroty powyżej ok.2000 gaśnie check.U gazowników widać że sonda nie pracuje na ubogiej mieszance na gazie a na benzynie pracuje cały czas.Sonda jest nowa ( u mnie 3 żyłowa) uszczelke pod kolektorem ssącym wymieniłem pare dni temu bo był przedmuch na 4 garnku.teraz ma lepszego spida ale ten przeklęty check mi ciągle miga i mnie drażni.Catalizator nowy uszczelki wszystkie nowe,silnik 6 miesięcy po kapitalce.przed kapitalką nie mrugał. spalanie zima-miasto 14+ benz,trasa-11,5-12:lato miasto 12-13+ benz,trasa11,5-12l. U mnie głowica jest od 2litrówki ale niemam przepływomierza (przynajmniej tego nie musiałem wymieniać)może wy więcie co jej jest bo ja już z lekka trace cierpliwość. :komp:mieszalnik jest nowy,wtryski gazowe już 2komplet bo popadały,czujnik temp.i ciśnienia też bo padł.CO JEJ JEST.Pozatym checkiem sintra chodzi jak wściekła.nie ma dziur na dolocie do kolektora ssącego.I nie mam pojęcia czy to żle podpięte przewody podciśnieniowe (gaz jest bardziej czuły) na ale mechanicy i gazownicy oglądali ponoć wszystko gra czy też elektronika. :evil:
x22xe

#2 OFFLINE   x22xe

x22xe

SINTRA 22 16v gls

• 7 postów

Napisany 19 stycznia 2008 - 17:37

instalacja zamontowana to BRC sequent 24. :...: prosze o odpowiedz to też opel choć ma przeguby nie wał. :peace:
x22xe

#3 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 19 stycznia 2008 - 18:41

często zapala mi się check na gazie (uboga mieszanka) przy niższych obrotach albo jak ruszam,wejdzie na obroty powyżej ok.2000 gaśnie check.U gazowników widać że sonda nie pracuje na ubogiej mieszance na gazie a na benzynie pracuje cały czas

Wniosek - coś jest nie tak z gazem.
Jedź do nich i niech zrobią że sonda MA PRACOWAĆ NA LPG I BP, a jak nie umieją to ich zmień.

teraz ma lepszego spida

niemam przepływomierza (przynajmniej tego nie musiałem wymieniać)

To ja nie kumam - masz przepływkę czy jej nie masz ??
Albo inaczej - działa czy nie działa.
I jakim cudem lepiej jedzie bez przepływki ? :shock:

gazownicy oglądali ponoć wszystko gra

Jakby było wszystko OK to byś jeździł z bananem na twarzy a tak nie jest !
Albo coś robią dobrze albo w ogóle się nie tykają jak nie umieją.

#4 OFFLINE   x22xe

x22xe

SINTRA 22 16v gls

• 7 postów

Napisany 19 stycznia 2008 - 21:12

W sintrach 2,2 16v nie był montowany przepływomierz. Montowany był w sintrze 22dti. Cały czas chodzi mi po głowie sposób podłączenia sondy do emulatora może tu jest haczyk że gdzieś styka i daje jakieś oporyna napięciu. niewiem na jakiej zasadzie działa przyspieszenie zapłonu na gazie. bo to właściwie jakby na tym cyklu coś się działo.Normalnie gubie się już w tym wszystkim. :komp: Ma lepszego spida po wymianie uszczelki pod kolektorem ssącym,(lewe powietrze na 4 cylindrze).Chodzi o to że była robiona kapitalka i może kturyś kabel lub połączenie jest coś nie tak(naruszony)jak to przy wyciąganiu iwkładaniu podzespołów ale na benzynie check się nie wyświetla. Z tej strony wszystko gra choć dzisiaj musiałem poprawić wtyke od wałka rozrządu bo mi obrotomierz nie działał. :idea:
x22xe

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 19 stycznia 2008 - 22:59

Z tej strony wszystko gra choć dzisiaj musiałem poprawić wtyke od wałka rozrządu bo mi obrotomierz nie działa

chyba od czujnika walu bo z tego jest brany sygnal na obrotomierz a nie z rozrzadu

#6 OFFLINE   x22xe

x22xe

SINTRA 22 16v gls

• 7 postów

Napisany 19 stycznia 2008 - 23:23

DokładnieWtyke główną i od wałka rozrządu te są na wieżchu.
x22xe

#7 OFFLINE   x22xe

x22xe

SINTRA 22 16v gls

• 7 postów

Napisany 22 stycznia 2008 - 17:35

Wszystko wyjaśnione. Sintra będzie hulać beż włanczających się checków.
x22xe

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 22 stycznia 2008 - 17:38

Wszystko wyjaśnione. Sintra będzie hulać beż włanczających się checków.

podziel sie

#9 OFFLINE   x22xe

x22xe

SINTRA 22 16v gls

• 7 postów

Napisany 22 stycznia 2008 - 17:48

uboga mieszanka na gazie ponieważ przy wymianie uszczelki pod kolektorem ssącym u mnie silnik jest w poprzek i cały kolektor mam pod podszybiem nie tak jak w omegach pozamieniałem wtyki na wtryskach gazowych. (efekt uboga mieszanka) A oprucz tego elektryk robiąc odcięcie pompy paliwowej na gazie uprościł sobie za bardzo wpinając się w układ w nietym miejscu co trzeba odcinając jednocześnie grzałke na sonde.Są na tym samym bezpieczniku.9dlatego sonda nie pracowała na niskich obrotach (stygła)a pracowała na wyższych jak się nagżała od spalin. gazownik wszystko jeszcze raz poukładał posprawdzał i zdją mi 12%gazu. tak więc znów będzie ok.8-10 w trasie lpg i 12l lpg w mieście.a nie 12l lpg w trasie i 14 w mieście.
x22xe

#10 OFFLINE   x22xe

x22xe

SINTRA 22 16v gls

• 7 postów

Napisany 24 stycznia 2008 - 14:39

24 styczeń usterki pousówane , wszystko wyregulowane i i i i i takiego kopa ta sintra jeszcze nie miała :bad: ,pełny odlot na podtlenku LPG. :diable: Gorące podziękowania dla ADAMA z BRC na sierocińskiej w legnicy i ARTURA z MOTRONIKA na rogoskiej z wrocka. :peace:
x22xe