Rok:1999
Silnik:3.0 v6 . Skrzynia chodzi dobrze na zimnym silniku. Jak wszystko się rozgrzeje to wskakuje na tryb awaryjny, a błąd jaki udało mi się odczytać to 753-04. Olej uzupełniony, solenoid A wymieniony, kostki przy skrzyni, za akumulatorem i selektor wyczyszczone i dalej to samo. Nie umiem tego rozgryźć, czemu na zimnym skrzynia zmienia płynnie. Jak zgaszę silnik i odpalę to jest ok, do póki nie dodam gazu nawet na pozycji N i P. Jak dam na D to zapina bieg, ale po chwili puszcza. Ręce mi już opadają. Dam na fajną flachę temu co pomoże mi to rozwikłać! Pozdrawiam!

Błąd skrzyni 753-04
Napisany 29 kwietnia 2017 - 13:12
Napisany 30 kwietnia 2017 - 14:06
Rok:1999
Silnik:3.0 v6 . Skrzynia chodzi dobrze na zimnym silniku. Jak wszystko się rozgrzeje to wskakuje na tryb awaryjny, a błąd jaki udało mi się odczytać to 753-04. Olej uzupełniony, solenoid A wymieniony, kostki przy skrzyni, za akumulatorem i selektor wyczyszczone i dalej to samo. Nie umiem tego rozgryźć, czemu na zimnym skrzynia zmienia płynnie. Jak zgaszę silnik i odpalę to jest ok, do póki nie dodam gazu nawet na pozycji N i P. Jak dam na D to zapina bieg, ale po chwili puszcza. Ręce mi już opadają. Dam na fajną flachę temu co pomoże mi to rozwikłać! Pozdrawiam!
a jakim programem się posługujesz? kody są dwucyfrowe
Załączone pliki
Napisany 30 kwietnia 2017 - 19:24
ScanMyOpel pełna wersja , a korzystałem z tych kodów http://www.forum.alf...ody_bledow.html. Na bank jest coś z tym zasilaniem solenoidu A. Podmieniłem komputer sterujący i dalej to samo. Podłączyłem do solenoidu żarówkę. Widać jak zapina bieg (świeci pełnym światłem), następnie dodaję lekko gazu żarówka zaczyna mrugać i ledwo co żarzy, aż w końcu gaśnie. Wtedy pojawia się tryb awaryjny skrzyni. Ja to zawsze trafiam na jakieś usterki, których nikt wcześniej nie przerabiał.
Napisany 01 maja 2017 - 06:52
Edytowany przez zico, 01 maja 2017 - 06:52.
Napisany 01 maja 2017 - 09:32
Podłączyłem wiązkę z innej skrzyni i wymieniałem solenoidy (3szt.) też poza skrzynia, więc to nie to. Sprawa jest bardziej skomplikowana niż się może wydawać. Dziwne jest to że skrzynia chodzi jak złoto. Dopiero po przejechaniu kilku kilometrów, jak auto osiągnie temperaturę zaczynają się te jaja. Jak by silnik wpływał na pracę skrzyni?
Napisany 01 maja 2017 - 16:54
Jak by silnik wpływał na pracę skrzyni?
bo wpływa, skrzynia dostaje różne dane z ECU silnika
Załączone pliki
Edytowany przez robert514, 01 maja 2017 - 17:02.
Napisany 01 maja 2017 - 17:01
Widzę, że filozofów tu nie brakuje! Do rzeczy proszę, albo wcale!
Napisany 01 maja 2017 - 17:05
Widzę, że filozofów tu nie brakuje! Do rzeczy proszę, albo wcale!
TCM to skrzynia
może być problem w sanym ECU lub w połączeniu ze sterownikiem skrzyni
Edytowany przez robert514, 01 maja 2017 - 17:10.
Napisany 21 maja 2017 - 11:52
No Panowie! Chciałem za wszelką cenę rozwiązać ten problem, żeby przekazać wiedzę potomnym. Niestety nie udało mi się dojść do przyczyny awarii, bo auto samo się naprawiło. Może wyschło na słońcu, albo kosmici mi to w nocy naprawili. Po prostu nie wiem, co tam się działo, że skrzynia wchodziła w tryb awaryjny. Póki co auto chodzi, oby tylko cholerstwo nie powróciło, bo zacznie się gdybanie od początku. Dziękuję wszystkim zainteresowanym moim problemem i na razie zamykam temat!
Napisany 10 maja 2018 - 07:12
Witam. Mam podobny problem z ASB skrzynia pracuje dobrze przez 20km , potem przechodzi w tryb awaryjny i już tylko manualna zmiana biegów. Po godzinny postoju, znowu skrzynia pracuje doskonale (do kolejnych 20km) Nie mam aktualnie czym zczytać błędów , więc liczę na podpowiedzi użytkowników z podobnym problemem. Pozdrawiam
Napisany 10 maja 2018 - 21:33
Witam. Mam podobny problem z ASB skrzynia pracuje dobrze przez 20km , potem przechodzi w tryb awaryjny i już tylko manualna zmiana biegów. Po godzinny postoju, znowu skrzynia pracuje doskonale (do kolejnych 20km) Nie mam aktualnie czym zczytać błędów , więc liczę na podpowiedzi użytkowników z podobnym problemem. Pozdrawiam