Kupiłem Omcię 2000 bez zapasowego kluczyka

Kluczyk ma kwadratową lekko zaokrągloną na rogach obudowę. Dwa przyciski. Jeden ma dwie kreski równoległe, a drugi rozchodzące się. Czyli drzwi zamknięte i otwarte.
Byłem dzisiaj punkcie dorabiania kluczy i gość klucz miał, ale niestety jego urządzonko nie będzie potrafiło zaprogramować kluczyka, bo mój ma jakieś zmienne kody.
Czytam forum oraz instrukcję i jest tam, że sam mogę zaprogramować ten kluczyk w stacyjce auta. Czy jest to możliwe, jeśli gość dorobiłby odpowiednio ząbki?
Kolejne pytanie dotyczy zdalnego otwierania i zamykania auta z kluczyka. W tesco gość ma okrojony kluczyk bez żadnych przycisków. Ja mam kluczyk od jakiegoś innego kombiaka. Czy to też można przeprogramować? Podmieniłbym tylko obudowy. Choć na tym mi tak bardzo nie zależy, bo przecież zapas.
Przy okazji zapytam kolegów, bo razem z jednym kluczykiem dostałem jednego pilota do alarmu. Pilot też oplowski. Jest jakaś tania alternatywa dorobienia drugiego poza ASO?
Oczywiście bardzo byłbym wdzięczny za poradę, gdzie mogę tego wszystkiego szukać w Łodzi.