Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dorobienie kluczyka - gdzie tanio w Łodzi?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Tony Halik

Tony Halik
  • 44 postów

Napisany 13 stycznia 2008 - 22:49

Witam
Kupiłem Omcię 2000 bez zapasowego kluczyka :/ Jedyna rzecz jakiej nie sprawdziłem i w komisie wcisnęli mi jakiś szmelc od sedana. Teraz dosłali od kombiaka, ale też nie mój. Pewnie w ogóle go nie mają, więc czas zacząć działać, bo jak zgubię ten jedyny to...
Kluczyk ma kwadratową lekko zaokrągloną na rogach obudowę. Dwa przyciski. Jeden ma dwie kreski równoległe, a drugi rozchodzące się. Czyli drzwi zamknięte i otwarte.
Byłem dzisiaj punkcie dorabiania kluczy i gość klucz miał, ale niestety jego urządzonko nie będzie potrafiło zaprogramować kluczyka, bo mój ma jakieś zmienne kody.
Czytam forum oraz instrukcję i jest tam, że sam mogę zaprogramować ten kluczyk w stacyjce auta. Czy jest to możliwe, jeśli gość dorobiłby odpowiednio ząbki?
Kolejne pytanie dotyczy zdalnego otwierania i zamykania auta z kluczyka. W tesco gość ma okrojony kluczyk bez żadnych przycisków. Ja mam kluczyk od jakiegoś innego kombiaka. Czy to też można przeprogramować? Podmieniłbym tylko obudowy. Choć na tym mi tak bardzo nie zależy, bo przecież zapas.
Przy okazji zapytam kolegów, bo razem z jednym kluczykiem dostałem jednego pilota do alarmu. Pilot też oplowski. Jest jakaś tania alternatywa dorobienia drugiego poza ASO?
Oczywiście bardzo byłbym wdzięczny za poradę, gdzie mogę tego wszystkiego szukać w Łodzi.
Pozdrawiam Rafał

#2 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 stycznia 2008 - 00:23

z tego co się orientuje to programowanie w stacyjce jest programowaniem pilota a nie imm. Tak wiec lipa.. jak by nie patrzeć musisz sie liczyć z kosztami około 250-300 nawet poza aso..

#3 OFFLINE   kolino

kolino
  • 56 postów

Napisany 14 stycznia 2008 - 00:44

Jest tania alternatywa: Dorabiasz zwykły kluczyk za kilkanascie złotych, bez immobilizera. Z oryginalnego kluczyka wyciągasz immobilizer (taka mała kostka przymocowana do obudowy kluczyka) i przyklejasz go do cewki założonej na stacyjkę. W ten sposób każdy dorobiony kluczyk będzie odpalał Twój samochód. Koszt całej inwestycji to kilkanaście złotych za kluczyk. Musisz wiedzieć że już nie będziesz miał immobilizera, chociaż ten fabryczny immo nie jest żadną przeszkodą dla złodzieja. Zakładasz własne, sobie tylko znane zabezpieczenie przeciwkradzieżowe w zamian za fabryczne immo. Koniec.
kolino

#4 OFFLINE   Tony Halik

Tony Halik
  • 44 postów

Napisany 14 stycznia 2008 - 19:16

Hm myślałem, że będzie to łatwiejsze. Udostępnianie immobilizera wychodzi z gry, bo po co oddać auto patałachowi z łamakiem?
Co do programowania w stacyjce. Czyli jak dobrze rozumiem, to nie programujemy immobilizera tylko pilot do otwierania i zamykania drzwi? Jeśli tak, to mogę przeprogramować pilota, któy mam od innego auta.
Pozdrawiam Rafał

#5 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 stycznia 2008 - 19:51

to mogę przeprogramować pilota, któy mam od innego auta.

możesz ale w ASO

#6 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 stycznia 2008 - 20:56

W twoim aucie immo to osobna sprawa a pilot centrala to sprawa osobna - immo w czipie w kluczyku ( dorób kluczyk plus czip immo w kluczyku ) a bez pilota centrala da sie żyć.

#7 OFFLINE   Tony Halik

Tony Halik
  • 44 postów

Napisany 14 stycznia 2008 - 23:58

Ok to powiedzmy, że dorobię kluczyk gdzieś w punkcie dorabiania. Czy mogę użyć ten czip z kluczyka od innego auta? Poprostu bym go tylko przeprogramował.
Z dorabianym kluczykiem w sumie racja. Przecież otworzę furkę kluczykiem. Lepiej dorobić zapasowy pilot do alarmu, choć i tego można poskromić na kilka sposobów.
Dzięki za rady.
Pozdrawiam Rafał

#8 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 stycznia 2008 - 10:01

Mozliwe ze bedziesz mógł go przeprogramować( czip) a jesli nie to sam czip nie jest drogi ( w cenie usługi)

#9 OFFLINE   Tony Halik

Tony Halik
  • 44 postów

Napisany 15 stycznia 2008 - 18:52

No to od jutra spróbuję.
Dziękuję jeszcze raz za wytłumaczenie wszystkiego.
BTW ktoś wie gdzie to tanio w Łodzi zrobię?
Pozdrawiam Rafał

#10 OFFLINE   cezar

cezar
  • 194 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 18 stycznia 2008 - 07:39

Witam podaje namiary na takiego speca że czacha dymi facet ma taką wiedzę że naprawił mi stacyjkę w 15 minut dorabia wszystko:
Piotr Gajek
Łódź ul. Braterska 9 wjazd od Wróblewskiego
tel. 042/683-12-64 , 683-04-62 , kom.602-138-810
warto zapamiętać i zapisać :?:
Omega 2.0 , Volvo XC 90 2.4 D5

#11 OFFLINE   Tony Halik

Tony Halik
  • 44 postów

Napisany 19 stycznia 2008 - 11:45

Dzięki bardzo. Wiesz, że kiedyś kumplowi chcieli zakosić furkę i też tam dorabialiśmy kluczyki? Potem wszystkim polecałem tego gościa, ale nie myślałem, że ma komputer do programowania mojego klucza.
Tamte auta były stare i bez immobilisera.
Dzięki za przypomnienie! Już do niego dzwonię ;)
Edit: No i zadzwoniłem. Trochę gość trzeszczy - 300zł i mówi, że nie da się użyć czipa z innego kluczyka do przeprogramowania go do mojego immobilisera. Prawda to?
Pozdrawiam Rafał