Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Światła mijania/drogowe.

PhillipsOsram Żarówka H1 H7

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Rmsen

Rmsen
  • 37 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 04 listopada 2016 - 23:21

Witam. Spaliła mi się dzisiaj żarówka świateł mijania od strony kierowcy. Była to jakaś żarówka noname. Zastanawiam się nad zmianą na coś porządnego Phillips/Osram. Jakie żarówki polecacie? Jest tego sporo, NightBreakery, Blue i White Vision etc. Rozumiem, że zmiana w światłach mijania na światło białe pociągnie za soba zmianę żarowek w pozycyjnych. A jak to jest z drogowymi? Barwa musi być ta sama?

#2 OFFLINE   technix

technix
  • 962 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie

Napisany 05 listopada 2016 - 00:04

miałem w astrze osram night breaker plus, ja polecam bardzo
różnica w stosunku do zwykłych marketowych kolosalna, oczywiście przy ksenach to i tak robi siad na dupe, ale wśród żarówek wg mnie wiedzie prym.
Teraz mam kolejnego opelka i tylko powyższe kupie, lampy juz też na valeo wymieniłem wiec tylko dobre żarówki plus przekaźniki i będzie spoko.
P. S. do omegi wybrałbym hidy jeżeli masz soczewki, chociaż cena dobrych hidów jest znacznie większa niż osramów, miałem też na próbę najtańsze hidy z allegro to też światła było znacznie więcej niż na osramach, ale nie mogłem patrzeć na tą barwę Światła, dlatego szukałem dalej wydając kolejne pieniądze

obecnie mam w mijania hidy o barwie 4300K a na długich osramy NB a w postojowych zwykle żarówki

Edytowany przez technix, 05 listopada 2016 - 00:05.

#3 OFFLINE   Rmsen

Rmsen
  • 37 postów

Napisany 05 listopada 2016 - 10:39

Myślałem o kupieniu tych - http://allegro.pl/Sh...ef=last-visited. Całkiem dobre recenzje mają, ale wole zaczerpnąć opinii z kilku źródeł.

#4 OFFLINE   technix

technix
  • 962 postów

Napisany 05 listopada 2016 - 21:01

powiem tak, nie miałem to nie wiem, ale przekonałem się już na kilku produktach świetlnych philips, że to bardzo dobry producent.
Obecnie mam m. in. ich światła do jazdy dziennej, wszystko, co piszą na opakowaniach, pokrywa się z prawdą.
Piszą ze temp. barwowa tej żarówki to 4300K, a więc właśnie idealna biel ( tradycyjna żarówka ma barwę między 2700-3500K, te ostatnie osiągają osramy NB, wiec Philips powinien kłaść resztę na łopatki), ale pamiętaj, barwa światła to jedno, a natężenie światła to drugie, w tej drugiej kategorii żadna żarówka nie pokona, ani nawet nie dorówna ksenom, nawet chińskim HIDom.
Musisz wybrać czy liczy się dla ciebie widoczność ( może mieszkasz w mieście i nie potrzebujesz aż tyle światła) Czy przepisy?
Ja wybrałem HID bo mieszkam 20 km za miastem i naprawdę się spisują, ale wypada dodać że mam soczewki, a one jakoś słabiej świecą na zwykłych zarówkach aniżeli tradycyjne ryfle.
Swego czasu jak walczyłem z lampami u siebie miałem zamontowane ryfle, które ponadto po polerce naprawdę dobrze świeciły, tylko właśnie ta barwa żarówki powodowała, że chciałem kseny.
Może ta żarówka jest dobrym kompromisem w tym wszystkim, nie wiem, ale napewno kupię je do niedawno zakupionego Opla Combo, gdzie już , zdążyłem wywalić stare rozwalone lampy i zamontowalem VALEO w idealnym stanie

Edytowany przez technix, 05 listopada 2016 - 21:05.

#5 OFFLINE   Rmsen

Rmsen
  • 37 postów

Napisany 05 listopada 2016 - 23:12

Ja swoje reflektory polerowałem ostatnio i widoczność poprawiła się znacząco nawet na jakichś budżetowych żarówkach, które były zamontowane. Myślę, że nawet zmieniając na  White Vision różnica będzie olbrzymia. Xenony? Jasne ale kombinowanie z nimi przy 19 letniej Omedze to chyba mało opłacalny biznes. Co do Chińszczyzny to jakoś nie jestem przekonany. Cholernie uprzykrza to życie szczególnie osobom, z którym się wymijasz. Mieszkam w mieście, jeżdżę głównie po mieście ale robię też częste trasy głównie nocą poza obszarem zabudowanym po średnio doświetlonej drodze.

#6 OFFLINE   wlasciciel

wlasciciel
  • 138 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 06 listopada 2016 - 07:42

Polecam tungsram +90 wiecej światła, wytrzymują ponad rok a kosztują około 20zł. A reszta firmowek nawet roku nie potrafiła wytrzymać a ceny z kosmosu. Ostatnio zregenerowałem odbłysniki + polerka szkła, orginalne lampy h1 +h7 i każdy pyta w nocy co z lampami robiłem bo tak ładnie świeca. I śmiem twierdzić że wole mój zestaw niż chiński ksenon w slabym odbłysniku czy używany orginalny ksenon.

#7 OFFLINE   PiotrV6

PiotrV6
  • 54 postów

Napisany 06 listopada 2016 - 17:12

a posiadam w mijania Tungsram Sportlight 50%, barwa wpadająca w biel- w porównaniu do noname o wiele lepsze światło no i cena-20zł za komplet.

Stosunek cena/jakość/wytrzymałość mega...

Można jeszcze wklepić megalight 90% ew ultra 120% ale nie wiem jak z żywotnością  :/

O night breakerach na piszą na wielu forach, że 4-7 miesięcy i padają zależy jeszcze jak ktoś jeżdzi ale jak na żarówki za 120zł~ to troszkę mało..

#8 OFFLINE   technix

technix
  • 962 postów

Napisany 06 listopada 2016 - 17:59

moje w astrze F mają zaraz 4 lata, jeździ ok. 40 km dziennie
Żarówki to H4, auto ma też DRL