Rok:1999
Silnik:X30XE
Witam
Wiem, że istnieje pełno tematów tego, ale w wielu są pewne szczątkowe bądź nieprecyzyjne info, chciałbym zapytać:
Potrzebuję wymienić ECU. Obecnie mam Car Pass do swojego ECU i immo. Nie ma pin'u do drugiego ECU.
Z tego co już zdążyłem wyczytać, w przypadku gdy nie ma pin'u ani od ECU ani od immo, można odczytać pin z pętli (poprzez wylutowanie i odczyt programatorem)
Pytanie:
1. Czy potrzebny jest pin od drugiego ECU?
2. Jeśli tak, to skoro pin odczytywany jest z układu pętli, to jak odczytuje się pin z ECU (ta sama zasada z wylutowaniem i programatorem)?
Pomijam możliwość przelutowania samej kości z jednego ECU do drugiego.
3. Zakładając że mam wszelkie potrzebne Car Pass'y, czy można zaprogramować jednocześnie 2 ECU pod jedną pętlę. Żeby można było przykładowo później spowrotem zmienić ECU, bez kolejnego podpinania pod kompa.
4. Troszkę z innej beczki - OP-COM chinczykiem ver. 08.2010 udało mi się połączyć z immo, ale można kodować tylko VIN i kluczyki - brak opcji resetu immo i/lub ECU.
Czy jest to kwestia tylko nowszej wersji programu OP-COM i firmwar'u fejsu, czy też może tylko oryginalny OP-COM zrobi reset ECU, a żaden chińczyk tego ugryzie.
5. Ponieważ na rynku pełno jest używek ECU, to musi być w miarę popyt. Z kolei można się domyślać., że mało który ECU sprzedawany jest z pin'em bądź był wcześniej zresetowany. W takim razie ludzie jakoś sobie radzą z programowaniem immo. Pytanie jak i orientacyjnie ile taka usługa programowania ECU z immo kosztuje (oczywiście nie pytam o serwis Opla).