Witam, na początku chciałem się przywitać, zawitałem na to forum gdyż na forum Vectry niestety praktycznie nikt nie ma pojęcia o tych silnikach, auto to Vectra C 3.2 Z32SE. Praktycznie od kupna borykam się z nierówną pracą na biegu jałowym, czuć lekie rzucanie silnikiem, obroty nie falują, autku jakby lekko brakowało mocy(porównywane z taką samą 3.2) Auto posiada lpg z tym że problem występował przed założeniem lpg do tego w tym momencie to rzucanie jest mniejsze na lpg niż na benie. Co do tej pory zostało wymienione: cewki, świece (chyba z 3 komplety 4-ro elektrodowe zamienione w tym momencie na jednoelektordowe i nie zmienilo to nic w pracy silnika), nowa odma, czujnik położenia wału, sonda lambda(waliła błędami), przepustnica, kompletny rozrząd i tutaj teraz padły moje podejrzenia czy możliwe jest że jest lekko przestawiony? Przymierzam się do kupna blokad Jonneswaya i sprawdzenia go okularem, ale czy to możliwe ? Jakie objawy daje w tym silniku przestawiony rozrząd o 1 ząbek bo więcej to raczej przez dwa lata jeżdzenia silnik by padł. Gdzie jeszcze upatrywać problemu, katy są ok sprawdzane ostatnio przy ogarnięciu wydechu, mapy beny byly resetowane i nic to nie dało, gaz wyregulowany, korekty dlugoterminowe są ok

Nierówna praca silnika Z32SE
Napisany 03 maja 2016 - 21:39
mogą być głowice nie zsynchronizowane
będzie widać po czasach wtryskiwaczy
ewentualnie któraś cewka się kończy jeśli nie nowe albo z taniego zamiennika
wróć do świec fabrycznych
Napisany 03 maja 2016 - 21:45
jakiej firmy cewki włożyłeś i ile za nie dałeś?
i wróć do świec 4 elektrodowych
Mierzyłeś kompresje w tym silniku?
Napisany 03 maja 2016 - 23:30
Edytowany przez Ralph, 03 maja 2016 - 23:32.
Napisany 04 maja 2016 - 06:11
a co do swiec to przy lpg i tak czteroelektrodowe wlozyc
tak
Ja też mam 4 elektrodowe tak jak producent zaleca
i czy sprawdzac rozrzad?
możesz sprawdzić
Ale pierwsze co to sprawdziłbym kompresje i czy gdzieś lewego powietrza nie ciągnie
Napisany 04 maja 2016 - 08:45
tylko ze na gazie mniej go rzuca niz na benie no i spalanie komp na jalowym pokazuje 1,1-1,2 a przy nieszczelnosci pokazywalby duzo wieksze a tu jest ok no chyba ze doslownie delikatnie lapie gdzies
Napisany 04 maja 2016 - 13:58
Takie drgania mogą być spowodowane nieszczelnością zaworów. Tak jak pisali poprzednicy musisz założyć świece najlepiej oryginały i sprawdzić ciśnienie.
Lepszy sposób to podawanie ciśnienia w miejsce świec przy GMP i sprawdzenie czy nie ucieka przez zawory ssące, wydechowych tak nie sprawdzisz
Napisany 04 maja 2016 - 14:58
ok, zaloze swiece gm 4-ro elektrodowe, chociaz na forum vectry wszyscy zachwalaja jednoelektrodowe do tego silnika i przy okazji pomierze cisnienie
Napisany 27 czerwca 2016 - 15:46
Szanowni
Od pewnego czasu w mojej 3.2 V6 pojawił się pewien problem. Kiedy uruchamiam zimny silnik Omega gaśnie.
Dzieje się tak powiedzmy dwa razy.
Za trzecim odpaleniem obroty falują od bardzo niskich (prawie gaśnie), a następnie wkręca się pod 1000 na minutę.
Na gazie silnik pracuje idealnie.
Czy ma ktoś pomysł co może być nie tak?
Bardzo mnie ten problem irytuje.
Będę wdzięczny za pomoc.
Napisany 28 czerwca 2016 - 15:16
Jak dla mnie problem z mapami gazu. Proponuję ci wyłączyć gaz i przez 3 dni na benie. Wystarczy kilka okrążeń aby nagrzać silnik do 92st, a potem schłodzić. Jeśli będzie ok to do gazownika.
Napisany 28 czerwca 2016 - 21:13
rozjechane mapy.
Skasować mapy, pojeździć na Pb i ustawić gaz
Napisany 28 czerwca 2016 - 21:19
Dzięki Panowie
Zamierzam zrobić dokładnie tak jak powiedzieliście.
p.s. Tak na marginesie proszę poprawcie mnie jeśli doszedłem do złych przemyśleń:
Przez ciągłą jazdę na gazie mapy gazu się przestroiły i dlatego źle chodzi na benzynie.
Czy to w takim razie nie powinna być wina przestrojonej sekwencji wtrysków benzyny?
Napisany 28 czerwca 2016 - 21:24
Przez ciągłą jazdę na gazie mapy gazu się przestroiły i dlatego źle chodzi na benzynie. Czy to w takim razie nie powinna być wina przestrojonej sekwencji wtrysków benzyny?
niekoniecznie. Mapy mogą rozjechać się z wielu powodów... np nieszczelnych podciśnień itd itp
Wprawny gazownik powinien od razu wyłapać jeśli coś będzie nie tak