Rok:2001
Silnik:2.2 Dti
WItam. Od niedawna jestem posiadaczem Łamagi. Mój problem polega na:
- braku mocy
- falowemu przypływowi mocy
- ogromnemu spalaniu.
Od razu napiszę, że podłączyłem ją do komputera, a błąd który się pojawia za każdym podpięciem to P1590. Raz pojawił się błąd czujnika ciśnienia doładowania ale został wykasowany i się narazie nie pojawił.
Co do silnika, to jestem po wymianie filtrów paliwa, powietrza, oleju.
Auto odpala raczej dobrze aczkolwiek trzeba chwilę kręcić.
Co do mocy to na 1 i 2 biegu muł straszny, na 3 zbiera się od około 2,5 tyś. obr. Na pozostałych podobnie.
Raz jedzie ładnie, ale czuć że turbina łapie dopiero od 2,1 tyś obr.
Co zuważyłem, ramię zmiennej geometrii pracuje ale jakoś tak nie równomiernie/ pulsacyjnie. Na kompie pokazuje na wolnych obrotach 1bar pod obciążeniem 2. Nic innego tylko to.
Wiem, żeby posprawdzać podciśnienie. Prosiłbym o zdjęcie w miarę wyraźne okolic filtra paliwa . Jest tam jakiś czarny dość duży czujnik, z którego wychodzi zaślepiony wężyk i nie wiem dokąd powinien iść.
Co do spalania, to średnie z trasy to 10-11 litrów Qźwa tyle to nawet moja Alhambra pod lawetą nie pali..... Komputer pokazuje na nagrzanym silniku i jałowych obrotach ok 1,2-1,4 l. Przy stałej prędkości ok. 110 km/h 10,5 l.
Przeglądałem forum ale większość tematów dotyczy albo 2.5 TD albo zdjęcia lub linki już wygasły.
Prosił bym również o schemat podciśnień do 2.2 dti. Aha po wyłączeniu silnika słychać chyba pompkę podciśnienia, tę obok aku.