Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czujnik wałka rozrządu Omega B 2.0 16V- Błąd na LPG

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   omega369

omega369
  • 37 postów

Napisany 12 stycznia 2016 - 11:13

jak w temacie, zapala sie check, po podpięciu do komputera pokazuje, że czujnik wałka rozrządu

najzabawniejsze a może najtragiczniejsze jest to, że to już któryś czujnik który u mnie padł

co roku jesień/zima kiedy robi się wilgotno i chłodno (jeśli nic się nie dzieje jak jest wilgotno i chłodno to wystarczy, że przyjdzie większy mróz) czujnik pada

przeważnie kiedy czujnik pada objawy są takie same na benzynie i na gazie, czyli check i szarpie autem

teraz check i w/w objawy pokazują się dopiero po przełączeniu na LPG, po powrocie na PB objawy ustępują

czasami pomaga zgaszenie i zapalenia auta

i tutaj moje pytanie-dlaczego tak się dzieje?

czasami w lecie kiedy długo pada i utrzymuje się wysoka wilgotność powietrza także zdarzy się, że wywali check czujnika

biorę już pod uwagę to, że może to być wina jakichś przetartych kabelków, które mają przebicie, co nasila utrzymująca się wysoka wilgotność powietrza, objawy te jednakże z czasem przeważnie się nasilają i pomaga dopiero wymiana czujnika na nowy, co powoduje, że objawy na dłuższy czas całkowicie ustępują niezależnie od pogody

dodam, że montuję tylko oryginalne czujniki siemensa

#2 OFFLINE   dudek840

dudek840
  • 161 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 12 stycznia 2016 - 12:05

Z tymi orginałami to pieron wie jal jest. Też miałem w x20xev uszkodzony czujnika- wymieniłem 1 za niedługo padł- reklamacja- uznali i zwrot kasy. Kupiłem w tym samym sklepie 2 i znowu to samo- reklamacja- uznali i zwrot kasy (pytam sie co jest z tymi czujnikami to powiedzieli mi ze zle montuje  :angry:  a reklamacje uznali na wzglad dobra klijenta  :p haha) podirytowany i w...rwiony chce zakupic 3 czujnik na co sprzedawca odpowiada, że dostawca wycofał sie z dostaw czujników i nie bedzie ich już na sklepe- smród na kilometr (na każdym pisało siemens). Pojechałem do innego sklepu- kupiłem 3 czujnik tez siemens i ten działa już bez zarzutu (dodam, że ma takie same numery jak orginał, tamte 2 "podejżane" siemensy miały inny numer- bo podobno co partia to inny numer- bzdura)

U mnie objawy uszkodzenia standard- muł i odcinka przy 4500rmp. Checka wywalało jak motor się zagrzał- gaszenie już nie pomagało. U ciebie może faktycznie gdzies kabel przetarty (z tego co pamiętam to pod izolacja on jest chyba nawet ekranowany)

#3 OFFLINE   omega369

omega369
  • 37 postów

Napisany 17 stycznia 2016 - 15:31

dziś podpiąłem pod kompa pokazuje błąd "38 za niskie napięcie sensora O2"... wywala pewnie dla tego, że na gazie mieszankę źle dawkuje

nie ma za to żadnego błędu związanego z czujnikiem wałka

ta omega to powoli jak renault...sztuczna inteligencja...

chwile jedzie dobrze nie ma muła...po chwili zaczyna zamulać szarpie dodaje gazu to zamula jeszcze bardziej...

dziwi mnie, że na benzynie żadnych błędów nie wywala

#4 OFFLINE   pawel80

pawel80
  • 1 004 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 17 stycznia 2016 - 15:50

w takim razie nie powinno cię to dziwić a ogarnij lpg , to nie wina "omegi" a instalacji lpg. 

:d*pa: :milosc: :cycki: :vampire: :sex_klasyk: :smiley_emoticons_kings_aufsmaul

#5 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 stycznia 2016 - 15:52

dziś podpiąłem pod kompa pokazuje błąd "38 za niskie napięcie sensora O2"... wywala pewnie dla tego, że na gazie mieszankę źle dawkuje

nie ma za to żadnego błędu związanego z czujnikiem wałka

ta omega to powoli jak renault...sztuczna inteligencja...

chwile jedzie dobrze nie ma muła...po chwili zaczyna zamulać szarpie dodaje gazu to zamula jeszcze bardziej...

masz problem z sondą , a szukasz nie wiadomo czego :p

PS, uzupełnij profil lub pisz jaki masz silnik

Edytowany przez robert514, 17 stycznia 2016 - 16:03.

#6 OFFLINE   Knal

Knal
  • 275 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 stycznia 2016 - 16:06

Na przyszłość jakbyś miał czujnik wałka rozrządy walnięty to by Ci przy ~4500 tys odcinało. 

#7 OFFLINE   omega369

omega369
  • 37 postów

Napisany 17 stycznia 2016 - 16:36

silnik x20xev

wiem, że odcina przy 4,5, wiem że nierówno chodzi, w tym problem, ze przerabiałem już ten temat

zaczęło się podobnie...poszarpywał na gazie...na benzynie ok

kiedyś w podobnej sytuacji też wywalało mi problem z sondą...a była ok

błąd czujnika wałka wywaliło dopiero jak konkretnie klęknął

błąd sondy pojawia się na 100% dla tego, że źle dawkuje gaz, czego przyczyną zapewne nie jest sonda (tylko czy czujnik wałka może na to wpływać?)

łudzę się ,że tym razem może to nie czujnik...i dla tego założyłem temat, bo może ktoś kiedyś przerabiał coś podobnego

#8 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów

Napisany 17 stycznia 2016 - 16:48

głupoty piszesz, grzałka sondy nie działa lub sygnał jest zły, jest zła mieszanka i ECU nie daje rady korekty już wprowadzić

jak sprawdzić

Załączone pliki

Edytowany przez robert514, 17 stycznia 2016 - 16:56.

#9 OFFLINE   omega369

omega369
  • 37 postów

Napisany 17 stycznia 2016 - 19:16

podepnę pod op-com'a i sprawdzę jak to wygląda na gazie i na benzynie

i dla czego w takim razie wywala sondę tylko na gazie?

jak pisałem kiedyś też wywalało mi w podobnej sytuacji błąd sondy

już się wkrw..., że jakiś oszukany gaz mi sprzedali na stacji bo po przełączeniu na benzynę wszystko wracało do normy, po jakimś czasie przestawało wracać do normy nawet na benzynie

i jak pisałem wcześniej takie cyrki dzieją się przeważnie zawsze przy pierwszych przymrozkach lub bardzo dużej wilgotności powietrza, czasami samo wraca do normy i jest spokój do następnego mrozu czy większych opadów

nie pomaga rozgrzanie auta...już nawet wiązki przewodów zacząłem sprawdzać

#10 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów

Napisany 17 stycznia 2016 - 19:36

to się podpina pod kompa i przygląda pracy sondy na włączonym silniku, same odczytanie błędów to nie wszystko

#11 OFFLINE   omega369

omega369
  • 37 postów

Napisany 17 stycznia 2016 - 22:16

podpiąłem op-com'a... sprawdziłem jak pracuje sonda...wartości oscylują w granicach od 0,2v do 4,55v czyli w granicach normy zarówno na PB jak i na LPG

co ciekawe podczas pracy silnika kiedy wywalało mi check wypiąłem wtyczkę czujnika wałka rozrządu, po podpięciu do kompa nie pokazało jednak błędu tego czujnika, widoczny był jedynie błąd 38 czyli sonda

po skasowaniu błędów, pogrzebaniu przy kablach (wszystkie które sprawdziłem były ok) i dzisiejszym odpaleniu wszystko działa bez zarzutów na PB i LPG, ale to zapewne chwilowe

Edytowany przez omega369, 19 stycznia 2016 - 14:57.

#12 OFFLINE   omega369

omega369
  • 37 postów

Napisany 20 stycznia 2016 - 14:50

podpinałem pod kompa kilka razy i zdarzało się, że sonda zamulała, albo wartości chwilo spadały do 0v...a tak raczej nie powinno się dziać
na LPG wartości czasami spadają do 0V i sonda w ogóle nie reaguje na zmiany obrotów
jak pisałem wcześniej check wywala tylko na LPG na PB sonda działa w miarę ok
nie wiem czy to może być wina instalacji gazowej czy jednak sonda do wymiany?

Edytowany przez omega369, 20 stycznia 2016 - 14:52.

#13 OFFLINE   mjrosin

mjrosin
  • 1 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 marca 2016 - 13:24

Witam wszystkich. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc, doradzić z tym czujnikiem wałka rozrządu. Informacja na check'u. W końcu zdecydowałem się go wymienić bo jeździłęm z nim bodajze rok. Miałęm niekiedy mały problem z uruchomieniem. Kręcił zawieszał się, stawał ale bardzo żadko. Z reguły dobre odpalanie. Teraz żałuję, że wogóle się za to zabrałem. Kupiłem rzekomo oryginalny za 450 zł siemensa. Numery jak na oryginale ale moje podejrzenie wzbudziło zapakowanie tego czujnika. Wymiana jak każdy wie banalnie prosta. 15 minut roboty. Przekręcam kluczyk a tu nic. Żadnej próby uruchomienia. Gorzej cofam kluczyk wyjmuję go ze stacyjki a zapłon uruchomiony. Kontroli na wyświetlaczu się świecą. Pomaga tylko odłączenie akumulatora. Wróciłem do starego czujnika. Zamontowałem podłączam akumulator. Stacyjka się świeci choć kluczyk trzymam w dłoni. Żadnej reakcji. Zdjąłęm klemy bo nie ma wyjścia. Dziwna sprawa ale zauważyłem jakby stacyjka przy przekręcaniu kluczyka nie stawiałą żadnego oporu. Jedynie przy przejściu z pozycji zero na jeden. Potem nic. Gdy trzymam dłużej kluczyk w stacyjce zaczyna migać kontrolka silnika jakby rozkodowany. Nie mam pojęcia jaki problem. chyba pozostaje hol 15 km do elektronika.

#14 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów

Napisany 13 marca 2016 - 14:20

wygląda na padniętą stacyjkę, albo płetwa ułamana albo kostka zepsuta :)