Witam wszystkich, jestem nowy i mam problem z omega silnik 2.2 dti 00r. Mianowicie chodzi o to, ze moje auto stalo 2 dni a solidnym mrozie -20 stopni wgl nie odpalane po 2 dniach wsiadlem do auta zapalilem je i zostawilem zeby chwile sie rozgrzal, po jakis 5 moze 10 minutach ide do omegi a ta dziwnie szarpie silnikiem. zgasilem ja po chwili zapalilem i przez 2 minuty byl spokoj po czym znow zaczela szarpac, pod czas jazdy to samo jade i co jakis czas sie dusi po rozgrzaniu silnika na wonych obrotach chodzi idealnie nie kopci ani nic ale jak jej przygazuje to znow dziwnie szarpie. 2 razy podczas jazdy zapalil mi sie czek puscilem gaz i przygazowalem a ten zgasl i tak dwa razy, co moze byc przyczyna tego ? zle paliwo ? moze filtr paliwa(ost wymiana w lutym) a moze calkiem cos innego ostatnio robilem turbine, mozecie pomoc ?

Omega szarpie po 2 dniach na mrozie
Napisany 03 stycznia 2016 - 22:36
to mi wygląda na problemy z paliwem, możliwe że paliwo się trochę ścieło i wytrąciła parafina albo resztki wody zamarzły i zablokowały przewody.
Dodajesz czegoś do paliwa np benzyny albo jakiegoś uszlachetniacza?
Napisany 03 stycznia 2016 - 22:38
wlasnie ze nic nie dodawalem dzis zatankowalem na statoil tego dizel arctic
Napisany 03 stycznia 2016 - 22:42
wymiana filtra jak najszybciej, do tego dolej do baku benzyny zasada jest taka że dolewa się 10% beny do tego ile mamy ropy w baku
Napisany 03 stycznia 2016 - 22:48
no filtr jutro wymienie i doleje czegos do baku mam nadzieje ze nic powaznego sie nie stalo, mysle ze nic nie moglo sie zepsuc samo od siebie bez jazdy
a z ta benzyna to jak ? np na 50l ropy 5l benzyny ? nie za duzo ?
Napisany 03 stycznia 2016 - 22:55
a z ta benzyna to jak ? np na 50l ropy 5l benzyny ? nie za duzo ?
nie, tak jest przyjęte ogólnie ale zawsze można mniej dolać jeżeli ktoś tak uważa
Napisany 03 stycznia 2016 - 23:01
a po dolaniu benzyny do baku paliwo ktore juz w nim jest poprawi sie ?
Napisany 03 stycznia 2016 - 23:05
tak benzyna wiążę wodę w paliwie i rozpuszcza kryształki wytrąconej parafiny, po tym zabiegu powinno się poprawić
Napisany 03 stycznia 2016 - 23:06
dzieki wielkie skorzystam z rady jutro dam znac czy pomoglo
Napisany 09 stycznia 2016 - 01:13
tak benzyna wiążę wodę w paliwie i rozpuszcza kryształki wytrąconej parafiny, po tym zabiegu powinno się poprawić
Nie po prostu poezja..pewnie słyszałeś to od 80 letniego taksówkarza. proszę nie pisz nikomu tego więcej i nie powtarzaj.
Napisany 09 stycznia 2016 - 10:22
Nie po prostu poezja..pewnie słyszałeś to od 80 letniego taksówkarza. proszę nie pisz nikomu tego więcej i nie powtarzaj.
a dlaczego tak sądzisz co ??? tej informacji nie mam od 80 letniego taksówkarza tylko od ludzi którzy jeżdzą dieslami wiele lat i wiedzą jak radzić sobie z paliwem przy silnych mrozach
nawet kilku moich znajomych jak się dowiedzieli że mi paliwo podmarzło pytali się czemu troszkę ''beny'' nie dolewam ?
Napisany 09 stycznia 2016 - 11:30
podstawą jazdy dieslem zimą jest zadbanie by przed sezonem filtr paliwa zmienić i jak najczęściej utrzymać jak najwyższy poziom ON w zbiorniku paliwa
Napisany 09 stycznia 2016 - 14:01
to może wyjaśnisz jak jeździć przy -30 na paliwie zimowym do -18?
lej benzynę, a nie będziesz stał na poboczu do wiosny
Edytowany przez robert514, 09 stycznia 2016 - 14:02.
Napisany 09 stycznia 2016 - 14:28
Napisany 09 stycznia 2016 - 14:43
kiedyś pisali na stacji do jakiej temperatury jest ON, a do tego PN nie przewidywała ON poniżej -18, każdy jeździ na czym chce, ja nigdy nie stałem na poboczu z powodu zamarzniętego paliwa
Napisany 09 stycznia 2016 - 15:59
Napisany 09 stycznia 2016 - 19:46
panowie każdy sposób jest dobry o ile jest skuteczny, ja też myślałem że mi paliwo podmarzło a okazało się że w pompie uszczelnienie puściło dzięki minusowej temp a paliwo to tylko zbieg okoliczności był
Napisany 10 stycznia 2016 - 02:39
a u mnie paliwo, spuscilem to co bylo w baki wymienilem filtr i jak reka odjal
Napisany 10 stycznia 2016 - 10:40
a u mnie paliwo, spuscilem to co bylo w baki wymienilem filtr i jak reka odjal
woda musiała się ewidentnie gdzieś nagromadzić a jak wiadomo zrobi to w najniższym położeniu w układzie paliwowym, super że maszyna już działa