Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego czujnik poziomu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mikun

mikun
  • 203 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 grudnia 2015 - 17:41

Poczytałem trochę na forum na temat padających czujników poziomu płynu chłodzącego i zrobiłem zgodnie z zaleceniami kolegów - odciąłem delikatnie kołnierz wokół czujnika, nie chciał wyjść sam więc mu pomogłem robiąc "dźwignię". Wszystko wyszło ładnie pokazał się kontrakton na płytce. I teraz mam pytanie czy gdy czujnik jest wyjęty ze zbiornika powinien przewodzić czy być rozwarty? Mój jest rozwarty gdy przybliżam magnes to zwiera i miernik z testem ciągłości piszczy. Wg mnie oznacza że wszystko ok ale zbiornik z płynem napełniony a komputer wyświetla COOLANT LEVEL. Czytałem coś o magnesie na pływaku co się obrywa. Nie wiem jak wyjąć pływak bo przez otwór nie idzie go wyjąć czy żeby to naprawić muszę rozpoławiać zbiornik?

Wyjęty czujnik:

PRByb88.jpg

TMJOja9.jpg

#2 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 08 grudnia 2015 - 23:15

na chłopski rozum jeśli spinacz we wtyczce wyłącza ostrzeżenie o niskim stanie to prawidłowe działanie polega na ciągłości obwodu

zazwyczaj sam pływak się rozpada i idzie na dno cięższa część

#3 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 grudnia 2015 - 12:22

Ale w jakim celu kombinować jak ładny, używany zbiorniczek z czujnikiem kosztuje 30-50 PLN?

#4 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 09 grudnia 2015 - 22:46

pływak można zregenerować, trzeba sięzabawić w ginekologa i metodą prawie endoskopową zdjąć pływak z trzpienia na którym się on porusza (pływak przez otwór nie przejdzie, więc wszystko robimy 'in vitro', czyli wewnątrz zbiornika. Od spodu pływaka powinien być przyklejony magnes, pewnie się odkleił. Trzeba go przymocować do pływaka, ja to zrobiłem lutownicą nadtapiając brzegi piankowego pływaka dookoła magnesu. Jak się za to weźmiesz to zaczaisz o co chodzi, bo więcej opisywania niż roboty.