Wiatrak na chłodnicy ciągle się kręci
Rozpoczęte przez
francy
, 02 wrz 2015, 07:53
11 odpowiedzi na ten temat
Napisany 02 września 2015 - 07:53
Witam otóż mam taki problem... wymieniłem chłodnice wody, nowy czujnik temperatury i wentylator ciągle się kręci po przekroczeniu stacyjki czy na zimnym czy na ciepłym.Podstawialem inne czujniki i ten sam efekt
. Chłodnica i wiatrak nowe.
. Chłodnica i wiatrak nowe.
Napisany 02 września 2015 - 09:17
Jakiej firmy te czujniki? Przy TOPRAN itp. są duże szanse, że czujniki nawet nowe nie działają. Stary czujnik podłączałeś też?
Miałem kiedyś w 2,0 16V taki sam przypadek. Padł mi górny czujnik. Kupiłem nowy i okazało się że ma zwarcie. Wygrzebałem gdzieś ori używkę i jeździłem na niej ponad 1,5 roku.
Miałem kiedyś w 2,0 16V taki sam przypadek. Padł mi górny czujnik. Kupiłem nowy i okazało się że ma zwarcie. Wygrzebałem gdzieś ori używkę i jeździłem na niej ponad 1,5 roku.
Napisany 03 września 2015 - 07:39
mam trzy czujniki dwa brązowe i jeden czarny.. na wszystkich ten sam efekt
Napisany 03 września 2015 - 08:41
Czujniki są nowe czy używane? Po kolorach to można wróżyć jak po fusach z kawy.
Weź miernik i sprawdź czy mają zwarcie. Ustaw pokrętło na znaczku "dioda", zimny czujnik połóż sobie tak żebyś pojedynczy pin miał u góry a dwa na dole. Jedną końcówkę dotknij do pojedynczego pinu a drugą dotykaj do pozostałych. Jak w momencie zetknięcia miernik będzie piszczał to masz zwarcie. Jak czujnik ma zwarcie to wentylator będzie ci chodził bez względu na temperaturę cieczy.
Weź miernik i sprawdź czy mają zwarcie. Ustaw pokrętło na znaczku "dioda", zimny czujnik połóż sobie tak żebyś pojedynczy pin miał u góry a dwa na dole. Jedną końcówkę dotknij do pojedynczego pinu a drugą dotykaj do pozostałych. Jak w momencie zetknięcia miernik będzie piszczał to masz zwarcie. Jak czujnik ma zwarcie to wentylator będzie ci chodził bez względu na temperaturę cieczy.
Napisany 09 września 2015 - 19:22
Więc czujnik był jednak uszkodzony . Wymieniłem na następny (sprawdzałem nie ma zwarcia) . Temperatura dochodzi do 96C i woda się gotuje , a wentylator się nie włacza.Ktoś ma jakiś pomysł ? Wentylator i chłodnica nowe.
Napisany 09 września 2015 - 19:32
To nie możliwe ! Temperatura wrzenia wody to 100 stopni a płynu jeszcze wyższa nie mówiąc o układzie ciśnieniowym. Pierwszy bieg wentylatora włącza się około 97 stopni. Może korek zbiorniczka jest uszkodzony.Temperatura dochodzi do 96C i woda się gotuje
Napisany 18 września 2015 - 12:48
no wiec :
wymieniłem chłodnice na nową
wymieniłem czujnik - już wiatrak się kręci ale się nie zalącza przy 100C tylko samochód gaśnie i nie da się odpalić
obudowa termostatu w środku była pusta
korek zalożony nowy do zbiorniczka
napięcie do wiatraka i czujnika dochodzi , wiatrak sprawny
czego ten wiatrak może się jeszcze nie kręcić?
wymieniłem chłodnice na nową
wymieniłem czujnik - już wiatrak się kręci ale się nie zalącza przy 100C tylko samochód gaśnie i nie da się odpalić
obudowa termostatu w środku była pusta
korek zalożony nowy do zbiorniczka
napięcie do wiatraka i czujnika dochodzi , wiatrak sprawny
czego ten wiatrak może się jeszcze nie kręcić?
Edytowany przez francy, 18 września 2015 - 12:48.
Napisany 21 września 2015 - 14:16
Wygląda jakby przekaźnik był uszkodzony.
Wiesz, dla Twojego dobra podejdź do jakiegoś elektryka samochodowego bo to temat na pół godziny roboty, trzeba żarówką najlepiej sprawdzić po kolei czujnik, przekaznik i wiatrak, gdzieś po drodze musi być coś uwalone, a układ jest tak prosty ze nie można nie znaleźć
Wiesz, dla Twojego dobra podejdź do jakiegoś elektryka samochodowego bo to temat na pół godziny roboty, trzeba żarówką najlepiej sprawdzić po kolei czujnik, przekaznik i wiatrak, gdzieś po drodze musi być coś uwalone, a układ jest tak prosty ze nie można nie znaleźć
Napisany 21 września 2015 - 19:05
sprawdzałem układ dochodzi napięcie do czujnika , wentylatora a przekażnik jest nowy.
jak wsadzam stary czujnik ze zwarciem to natomiast wentylator kręci się cały czas
jak wsadzam stary czujnik ze zwarciem to natomiast wentylator kręci się cały czas
Napisany 29 września 2015 - 19:30
A nowy sprawdzałeś "na sucho" czy działa, bo że nowy nie znaczy że ok
Napisany 30 września 2015 - 13:52
Który wiatrak się kręci?? To było pierwsze pytanie, a drugie czy masz klimatronik czy zwykłą klimę?? Wszysko powiązane ze sobą. Jak odepniesz wtyczkę od górnego czujnika na chłodnicy wody to nie powinno nic działac ( przy wyłączonej klimie) . Rady w stylu : 'wymień, sprawdź, czujnik" to tylko kupa roboty. Odepnij wtyczkę od górnego czujnika. Jesli kręci to do elektryka bo klima go włącza!! Jeśli masz pojęcie to podam Ci gdzie ściągnąć pełen schemat.