Witam wszystkich. Mam prooblem z kontrolką ciśnienia oleju. Wszystko jest z nią w porządku, zapala sie po zaplonie i gaśnie zaraz po odpaleniu samochodu. Mam tylko pytanie dlaczego nie zapala się po odpięciu jej od czujnika ciśnienia? Dosc dziwny przypadek. Tak samo jak odepnę kostkę od czujnika i odpalę samochód to kontrolka gaśnie. Czy ktoś mógłby naprowadzić co muszę sprawdzić? Z góry dziękuję za pomoc.

Kontrolka ciśnienia oleju\ czujnik ciśnienia oleju.
Rozpoczęte przez
Conrado22nd
, 20 sie 2015, 11:38
8 odpowiedzi na ten temat
Napisany 20 sierpnia 2015 - 15:18
a ktory konkretnie przewod odlaczasz??
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI
Napisany 20 sierpnia 2015 - 17:00
a może jest zmostkowana z inna kontrolką przy liczniku w celu ukrycia usterki przez sprzedającego?
Zaobserwuj czy zapala się i gaśnie razem z jakąś inną kontrolką.
Zaobserwuj czy zapala się i gaśnie razem z jakąś inną kontrolką.
Napisany 20 sierpnia 2015 - 17:49
Odłączam ten od czujnika przy filtrze olejowym. Zauważyłem że gaśnie razem z kontrolką od ładowania. Wiec przyczyna w przewodach? A jak sprawdzić sam czujnik ciśnienia?
Napisany 20 sierpnia 2015 - 20:49
Zacznijmy od kontrolki: musisz po prostu wyjąć zegary i zobaczyć czy gdzieś nie ma "dziwnego" kabelka - będzie to oznaczało że kontrolka jest właśnie "zmostkowana". A czujnik? Najprościej jest podmienić z kimś.
Napisany 20 sierpnia 2015 - 21:58
Zegary sprawdzę jutro. A czy po podpięciu żarówki 12Vv pod plus i pinu czujnika jako masy, żarówka powinna zgasnąć po odpaleniu silnika (zakładając że czujnik ciśnienia oleju jest sprawny)? Mam 3 pompy także jest z czego przełożyć

Napisany 20 sierpnia 2015 - 22:21
Tak, +12V daj prosto z aku a masę z czujnika. Juz w trakcie kręcenia powinna przygasać
Napisany 21 sierpnia 2015 - 11:00
Witam serdecznie. Czujnik okazał się w porządku. Winą tego wszystkiego są upalone ścieżki od ładowania i ciśnienia oleju. Stykają się ze sobą. Pozostaje mi w tym momencie zrobienie tego na tzw. "druciarstwo". Nie stać mnie w tej chwili na drugi licznik:(
Napisany 21 sierpnia 2015 - 22:03
Otworzyłem poradę na przyszłość
Edytowany przez Matias, 22 sierpnia 2015 - 07:10.
polskie znaki