Napisany 10 czerwca 2010 - 10:26
Napisany 10 czerwca 2010 - 10:41
witam.mam pytanie jaka instalcje gazowa polecacie do omegi B FL z silnikiem 2.6 V6.Dzieki
Tu masz podobny temat: http://forum.omegakl...ead.php?t=38243
Poczytaj sobie, myślę, że trochę Ci się wątpliwości wyjaśni.
Napisany 10 czerwca 2010 - 23:47
witam.mam pytanie jaka instalcje gazowa polecacie do omegi B FL z silnikiem 2.6 V6.Dzieki
Ja mam zamontowanego staga 300+ na wtryskiwaczach MagicJet i reduktorze Magic Jet III. Butla 80 litrów choć w tym aspekcie to indywidualna sprawa. Zrobiłem już jakieś 5000 tyś na gazie chodzi rewelacyjnie. Średnio spalam ok 12 litrów w jeździe mieszanej głównie miasto i autostrada. Chciałem montować BRC ale gazownik stwierdził że taka jaką mam w zupełności wystarczy a przy okzaji zaoszczędzisz BRC są droższe.
Napisany 11 czerwca 2010 - 10:51
Napisany 22 czerwca 2010 - 10:35
Napisany 22 czerwca 2010 - 14:08
Kazdy swoje chwali, szczegolnie, ze na serwisie tez pozniej zarabiaja bo sam nic niezrobisz przy brc.Rozmawiałem z dwoma najlepszymi gazownikami we Wrześni (DOM GAZ i "Rybka") oboje polecają BRC. Największym minusem w STAGU jest to, że producent nie daję gwarancji na listwę ale z kolei jest to spora różnica w cenie za BRC wołają 3800 a STAG kosztuje jakieś 2500. Też chcę założyć gaz do omki 2.6 V6.
POzatym to zle porownanie bo stag za 2500tys to z jakimis badziewnymi wtryskami i red. Jak sie wczytasz w temat to dojdziesz do wniosku, ze trzeba dolozyc do lepszych wtryskow, moze do red i tez wyjdzie ok 3tys za staga.
Niechce mi sie wierzyc, ze producent moze niedawac gwarancji na listwy!

Napisany 22 czerwca 2010 - 19:55
Niechce mi sie wierzyc, ze producent moze niedawac na listwy!
przeciez na kazdy towar jest .
No dla mnie też to jest dziwne, ale pytałem się dwa razy:) po za tym przy BRC gwarancja jest na całą instalację na dwa lata bez limitu kilometrów a przy stagu jest chyba do 50 albo 40 tys. km. Fakt faktem że to i tak sporo...jak na okres dwóch lat, oczywiście zależy to ile jeździ:)
muszę jeszcze porozmawiać z tymi mechanikami odnośnie wtrysków i red. do staga, zobaczymy co powiedzą.
Napisany 22 czerwca 2010 - 20:57
Rozmawiałem z dwoma najlepszymi gazownikami we Wrześni (DOM GAZ i "Rybka") oboje polecają BRC. Największym minusem w STAGU jest to, że producent nie daję gwarancji na listwę ale z kolei jest to spora różnica w cenie za BRC wołają 3800 a STAG kosztuje jakieś 2500. Też chcę założyć gaz do omki 2.6 V6.
Cytuje z książki gwarancyjnej instalacji STAG:
"Gwarancja na:
- elektronikę STAG w okresie 24 m-cy od daty instalacji bez limitu kilometrów, lecz nie dłużej niż 36 m-cy od daty produkcji;
- części mechaniczne (reduktor, wtryski itp) kupionych od AC S.A. wraz z elektroniką STAG w okresie 12 m-cy lub 20000 km (dla reduktora AC typ R01 12 m-cy lub 50000 km), nie dłużej jednak niż 24 m-ce od daty produkcji."
Czyli jest gwarancja na kompletny mini-kit kupiony w AC S.A. (producent STAG-a).
Polecam lekturę strony internetowej AC S.A.:
http://www.ac.com.pl/
Znajdziesz tu wiele cennych informacji, które mogą pomóc w podjęciu trafnej decyzji.
Napisany 22 czerwca 2010 - 21:05
Problem w tym, ze wiekszosc niebierze kompletnego kita a nawet wybierajac inne wtryski naszym gwarantem jest gazownik (ale skoro niekupil ich od AC to teoretycznie moga byc inne warunki gwarancji)Czyli jest gwarancja na kompletny mini-kit kupiony w AC S.A. (producent STAG-a).
Polecam lekturę strony internetowej AC S.A.:
Napisany 22 czerwca 2010 - 21:20
Problem w tym, ze wiekszosc niebierze kompletnego kita
Ale teraz oni mają tyle kitów, że naprawdę większość znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. A po 2 czy 3 latach można sobie zmienić na lepsze wtryski czy reduktor.
Napisany 23 czerwca 2010 - 10:14
Napisany 25 czerwca 2010 - 15:38
-instalacja=stag300+
-reduktor tłokowy=Magic Jet
-wtryskiwacze=też Magic Jet
Czytałem też, że lepiej jest montować wtryskiwacze pojedyńczo-czy jest to prawda??
Napisany 25 czerwca 2010 - 16:08
Dobry zestaw choc ja bym dolozyl do wtryskow 1) matrix lu 2) hana (przekonalem sie, ze niewarto tu oszczedzac a przy montazu to niebedzie duza roznica)-instalacja=stag300+
-reduktor tłokowy=Magic Jet
-wtryskiwacze=też Magic Jet
Czytałem też, że lepiej jest montować wtryskiwacze pojedyńczo-czy jest to prawda
Pojedynczo mozna wtryskiwacz dac blizej kolektora tak, zeby wezyki byly jak najkrotsze.
Jednak w omedze mysle, ze niemasensu kombinowac i po zalozoeniu listwy wezyki niesa wcale dlugie a przynajmniej wtryski sa latwo dostepne.
Napisany 25 czerwca 2010 - 16:59
Dobry zestaw choc ja bym dolozyl do wtryskow 1) matrix lu 2) hana (przekonalem sie, ze niewarto tu oszczedzac a przy montazu to niebedzie duza roznica)
Pojedynczo mozna wtryskiwacz dac blizej kolektora tak, zeby wezyki byly jak najkrotsze.
Jednak w omedze mysle, ze niemasensu kombinowac i po zalozoeniu listwy wezyki niesa wcale dlugie a przynajmniej wtryski sa latwo dostepne.
A jaki dokładny model tych wtryskiwaczy matrix?? A co to za firma HANA.Szukałem na internecie mało jest danych o nich??
Napisany 25 czerwca 2010 - 21:42
A jaki dokładny model tych wtryskiwaczy matrix?? A co to za firma HANA.Szukałem na internecie mało jest danych o nich??
Test Hana (niewiem jakiej sa produkcji)
http://lpg-forum.pl/...der=asc&start=0
Co do Matrixa to np Hd344 i tu masz taka ome jak twoja zagazowana:
http://lpg-forum.pl/...3abf0d858#68727 (sa do 4 cylindrowego dlatego maja 4 wyjscia, ale jednego sie nieuzywa i zostaje po 1 cewce na zapas w razie awari)
Ogolnie poczytaj i sam wybierz bo ja nie mowie, ze magicjety sa zle, choc po tym co poczytalem dolozylbym troche do lepszych (niechodzi o jakies roznice w mocy auta a o sama bezawaryjnosc)
Moze za duzo czytam, ale matrix jest moim zdaniem sprawdzony i mozna smialo zakladac (sa tez lepsze wtryksi, ale ceny z kosmosu)
Napisany 26 czerwca 2010 - 12:24
Napisany 28 czerwca 2010 - 10:14

Napisany 28 czerwca 2010 - 10:39
Napisany 28 czerwca 2010 - 10:48
tylko że ja nie mówię o Stagu, tylko o wtryskach MJ. Stag to sterownik, który pod względem funkcji i możliwości konkurencji nie ma. Między BRC a Stagem jeśli chodzi o możliwości jest przepaść jak między starym kompem 386 a pierwszym Pentiumem.To prawda co pisze Eliks z tą awaryjnością gazownik z którym ostatnio rozmawiałem powiedział, że co chwila mają teraz problemy ze stagami, praktycznie co drugi klient który brał staga wraca bo coś się dzieje z listwą, a AC często tych reklamacji nie uznaje i w dodatku serwis trwa ok 2 tygodni... dlatego jeszcze bardziej polecają brc z którymi praktycznie nie ma problemu, klienci jeżdżą ponad 50 tys i zmieniają tylko filtry a jeśli coś się dzieje to serwis jest załatwiany w ciągu 2 - 3 dni. Jedynym minusem pozostaje ta cena która odstrasza...
Napisany 28 czerwca 2010 - 14:20