Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Tłusta, bez barwy i zapachu wyciekajaca ciecz...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   bastus

bastus
  • 11 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 10 sierpnia 2015 - 18:37

Witam....ehhhh....dzisiaj w ten upał po 12h od zaparkowania samochodu ( 2.5 dti) w garazu podziemnym na wylizanej podłodze zauważyłem 2 metrowy wyciek o szerokości 10 cm oleistej cieczy bez barwy i zapachu. Wyciek ten zlokalizowałem pod samochodem po stronie kierowcy za rantem zderzaka ( nie znam dokładnej budowy ). Od góry w komorze silnika nie widac wycieku, jak na rzaie dojechałem do domu i : hamulce działają, wspomaganie też, klimatyzacja narazie też, ale mam podejrzenia na logike ze może to być wyciek oleju agregatu. Pytania: co to może być? co mi grozi jutro rano przy jeździe do pracy? czy jeśli to smarowanie agregatu to wysprzęgli sie automatycznie przed zatarciem? czy piszczące koło pasowe (mam w bagażniku do wymiany, ale brak czasu ) mogło uszkodzić , rozszczelnić agregat mea culpa . Sorry ale opisałem co mogłem, wnioski wyciągnięte tylko na logike dlatego pisze.
P.S. 3 lata temu po zakupie autka i wyciekach czynnika wymieniłem wszystko ( dosłownie ) za wyjatkiem agregatu...pzdr i thx za odp. Forum przeglądałem i dlatego w tym dziale napisałem.

Tak sprężarka (pomyłka)

Edytowany przez bastus, 11 sierpnia 2015 - 06:18.

#2 OFFLINE   el Majkel

el Majkel
  • 6 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 10 sierpnia 2015 - 19:38

Agregat? Zapewne chodzi o sprężarkę klimatyzacji (?). Wydaje mi się, że ta substancja to coś co oddaje osuszacz w układzie klimatyzacji.
Olej ze sprężarki ma specyficzną barwę i zapach. I tak, jeśli ubędzie zbyt dużo czynnika klimatyzacji to sprężarka się w ogóle nie załączy.

#3 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1 240 postów
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 10 sierpnia 2015 - 20:23

Olej ze sprężarki ma specyficzną barwę i zapach. I tak, jeśli ubędzie zbyt dużo czynnika klimatyzacji to sprężarka się w ogóle nie załączy.

I jeśli będzie zbyt mało czynnika to tez nie odpali kompresora, może to była tylko woda ze skraplacza, musisz dokładnie zobaczyć skąd leci ta ciecz i czy na pewno jest tlusta

#4 OFFLINE   bastus

bastus
  • 11 postów

Napisany 10 sierpnia 2015 - 20:45

tłusta na 100%

#5 OFFLINE   Skit

Skit
  • 887 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 11 sierpnia 2015 - 00:27

Rozumiem ze sprawdzales wszystkie zbiorniczki i nic nie ubyło? Jestes pewny ze to z Twojego auta?

#6 OFFLINE   bastus

bastus
  • 11 postów

Napisany 11 sierpnia 2015 - 06:36

Witam ponownie. Sprawa jest taka: pod domem dziś rano wilgotna plama, w pracy parkowanie na innym miejscu parkingowym (jazda na klimatyzacji tylko zeby sprawdzic czy działa...działa) Kapie w tym samym miejscu ale teraz czysta woda, zobacze wieczorem przy wyjeździe jak odparuje czy tłuste i ile tego będzie. Zawsze wydawało mi sie ze skondensowana woda z klimatyzacji wycieka za przednią osią na srodku podwozia (nie wiem jak to napisac) a teraz zaraz za zderzakiem od strony kierowcy (gdzie jest ta rurka odprowadzająca tą wode?) Co jakiś czas zejde i sprawdze czy kapie cały czas.

Zbiorniczki srawdzone nic nie ubywa. Mam nadzieje że to ja ześwirowałem przez ten upał i mam schizy. Pzdr.

Kapie cały czas lekko tłustawa woda bez zapachu o lekko słodkim smaku (niepiłem :)...) płyn chłodzący? trudno mi to okreslić bo gdzieś mam wyciek ze zbiorniczka wyrównawczego ale od góry w komorze nigdy tego nie było widac,a zbiorniczek jest poprzeciwległej stronie od wycieku (od poczatku tak miałem), temperatura wody w normie i nie waha sie podczas jazdy (jak nazłość jestem uziemiony do końca przyszłego tygodnia i nie mam jak do mecha zajechac...)

Edytowany przez bastus, 11 sierpnia 2015 - 06:05.

#7 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 sierpnia 2015 - 07:09

hehe to chyba masz ten problem co ja kiedyś wyciek jest po lewej stronie auta i najprawdopodobniej cieknie Ci z kranika chłodnicy oringi do wymiany

#8 OFFLINE   bastus

bastus
  • 11 postów

Napisany 11 sierpnia 2015 - 07:34

Damian w zasadzie to twoje diagnozy sa zawsze trafne....leje banie wody tacham do auta i mam nadzieje że nie walnie na wodospad i jakos dotrwam do czasu jak do mecha zawitam (1.5 roku temu chłodnica wymieniona na nową pewnie jakies badziewie )...

Kapie cały czas...mech umówiony na czwartek zobaczymy co to i ile mnie szarpnie...thx za sugestie

Edytowany przez bastus, 11 sierpnia 2015 - 08:11.

#9 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1 240 postów
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 11 sierpnia 2015 - 08:46

tylko nie oszczedzaj na chlodnicy, jakiegos nissensa zakup

#10 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 sierpnia 2015 - 07:08

tylko nie oszczedzaj na chlodnicy, jakiegos nissensa zakup

niewiem jak teraz ale jakieś 2 lata temu jak szukałem nowego nissena to koszt do 2,5 dti to 2500 PLN :o

#11 OFFLINE   bastus

bastus
  • 11 postów

Napisany 13 sierpnia 2015 - 15:57

Damian ...bingo....oring, płyn, robocizna 110 pln...thx