Nowe przepisy obowiązujące od 18 maja
Napisany 21 maja 2015 - 17:47

Napisany 21 maja 2015 - 18:47

NIE pomagam na priv, gdyż od tego jest Forum - masz problem? Napisz na Forum !
Nic nie robienie zabiera większość mojego czasu i wcale mnie to nie męczy

Napisany 21 maja 2015 - 18:56
Pomysł sam w sobie nie jest zły ale w naszych realiach to jakoś kiepsko to widzę.
Napisany 21 maja 2015 - 19:33
a ktoś się zapomni i tak sobie przeleci 80-90 taką v6.
Kupcie sobie 2.0 V8 i po kłopocie (bo to nie jedzie)

Przepis całkiem nie głupi(w gąszczu innych durnych) może będzie luźniej na drogach :hihi:
Napisany 21 maja 2015 - 19:35

Ps.ostatnio na A4 przekroczyłem prędkosć ponad 100%

Napisany 21 maja 2015 - 19:36

NIE pomagam na priv, gdyż od tego jest Forum - masz problem? Napisz na Forum !
Nic nie robienie zabiera większość mojego czasu i wcale mnie to nie męczy

Napisany 21 maja 2015 - 20:05
Kupcie sobie 2.0 V8 i po kłopocie (bo to nie jedzie)
O przepraszam bardzo, moje C20NE w A latało bardzo przyjemnie i sprawnie, szczególnie z niskich obrotów

A na poważnie - jak idą tym tropem i jeszcze wpadną na inne genialne pomysły bez brania pod uwagę naszej infrastruktury i ogólnie pojmowanych realiów drogowych to pozostanie na kupić takie popierdółki dwa cylindry zero coś tam pojemności z pikającym ogranicznikiem prędkości przy 40 km/h.
W Niemczech w mieście sznureczkiem i grzecznie wg ograniczeń czy to 50 czy 30 km/h. Uprzejmość na drodze raczej powszechna. Lecisz w trasę to normalną drogą również spokojnie a jak chcesz poszaleć to na autobahn i w miejscach gdzie można ile fabryka dała... ale z drugiej strony ile czasu pojedziesz te 200-250 km/h w ciągłym maksymalnym skupieniu? W końcu się znudzi i powrót do wolniejszego tempa. Przychodzi samo z siebie.
A u nas? Prawie każda jazda czy w mieście czy na trasie to wyścig...
Pomijam kulturę współużytkowników dróg tu i tam. Aczkolwiek to bardzo ważny aspekt, również stymulujący takie czy inne zachowania na drodze.
Napisany 21 maja 2015 - 20:18
:ok: Mam dokładnie to samo. Mr, my chyba już poprzednie pokolenie od większości na forum i to pewnie dlatego. My juz jeździmy "po emerycku"mnie te zmiany nie dotyczą mam w je w
jeżdżę jak jeździłem

Napisany 21 maja 2015 - 20:42
u mnie ostatnio 230My juz jeździmy "po emerycku"

celebryt, MY po prostu mamy inne poważniejsze problemy

Napisany 21 maja 2015 - 21:30
maniutek, po Twoich wpisach to sądzę że jesteś jednym z tych kierowców na których klnę za ich agresję na drodze:hmm:
mnie te zmiany nie dotycząmam w je w
![]()
jeżdżę jak jeździłem;)
O o o

i ja :dziadek: pochwalam i łączę się jednocześnie bo mam tak samo

nie wiem po co takie rygorystyczne postanowienia...
mam swój styl jazdy i go raczej nie zmienię... bo mam ograniczone zaufanie do innych na drodze... (tak. np. wyprzedzać wszystkich na GSZ i uciekać

a to, że wszystkie 4 lub 5, no może 6 mandatów jakie zapłaciłem były za prędkość... to nie była moja brawura a raczej cwaniactwo policjantów i chowanie się po krzakach lub w nieoznakowanych radiowozach...
wzorują się na zachodzie.. tylko nie wiem po co teraz mundurowy z napisem POLIZEI może zatrzymać mnie na terenie RP nawet do rutynowej kontroli...
a nie ma co się oszukiwać oni nas nie lubią... bo sam ostatnio miałem rutynową kontrolę... 50km od Rostock'u... i dziwne pytania.. co w bagażniku, dokąd jedzie...
siedzieli mi na zderzaku z 20km na autobanie... aż w końcu Bitte Folgen....
a zabierać prawko za 100% przebitki... hmm... gdyby jakiś inteligenty urzędnik panował nad tym gdzie są ustawiane ograniczenia i tablice info o terenie zabudowanym.. może i by miało to sens...
no i prawko prawkiem.. ale kwoty mandatów też ładnie poszły w górę...
jeszcze tylko euro a ludzie będą jeść płyty chodnikowe... (w cudzysłowie)

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 29 maja 2015 - 05:40
Napisany 30 maja 2015 - 16:49
Napisany 30 maja 2015 - 20:36
fakt, filmik dobry, ale jak zwykle, chyba z rosji, tam to jest inne myslenie

osobiscie teraz jestem tym, ktory wkurza wszystkich najbardziej.
poza terenem zabudowanym, gdzie jest taka mozliwosc to i 140 pojade lub wiecej (zalezy gdzie), ale jak jest teren zabudowany to tempomat na 56/58 i tak do znaku konczacego.
co najwazniejsze, spalanie spada
Napisany 02 czerwca 2015 - 22:48
Napisany 03 czerwca 2015 - 08:50
Takie coś znalezione w necie
http://anuluj-mandat...y-na-3-miesiace
Brak przy sobie blankietu prawa jazdy wyklucza możliwość zatrzymania go na 3 miesiące przez Policję
czyli co zatrzymaja powiem ze nie mam plastiku i po filipku ?
Napisany 04 czerwca 2015 - 22:50
-zaszumienia czestotliwosciowe
-kierunek wiatru
-"obszar dzialania wiazki" i ich tło...
-odbicia sygnału
-klimatyzacja (rowniez odbicie sygnalu)
-echo wiązki
-sposob dokonania pomiaru
-pewnosc, ze Was zmierzono
To wszystko ma wplyw...wiec jezeli mamy sie bronic to dobrze jest to powiedziane w linku powyzej...
nie poruszam tu tematu stylu jazdy i półmózgów drogowych, tylko sam w sobie pomiar i to co ma na niego wplyw
Napisany 05 czerwca 2015 - 08:24
-zaszumienia czestotliwosciowe
-kierunek wiatru
-"obszar dzialania wiazki" i ich tło...
-odbicia sygnału
-klimatyzacja (rowniez odbicie sygnalu)
-echo wiązki
-sposob dokonania pomiaru
-pewnosc, ze Was zmierzono
sorry maniutek, ale to wiedza internetowa

najistotniejsze czynniki mające wpływ na prawidłowy pomiar to temperatura powietrza, zjawisko refrakcji i "pewność" ręki wykonującego pomiar.
Podejrzewam, że przy prawidłowo wykonanym pomiarze prędkość wyjdzie wręcz zaniżona. Musiałbym zobaczyć specyfikację tych dalmierzy
Napisany 05 czerwca 2015 - 10:19

Napisany 05 czerwca 2015 - 13:53
Napisany 06 czerwca 2015 - 19:28
To, że spadło mi spalanie w trasie z 10l pb na 7,5 pb to już pomijam. W mieście z 22 litrów spadło mi na 16 litrów

Głównie zauważyłem, że jest bezpieczniej. Tylko i wyłącznie jeżeli chodzi o prędkość innych kierowców. Ludzie jak na razie się pilnują bo nie ukrywajmy, kary są srogie. 3 miesiące bez prawka i 1500 pln'ów piechotą nie chodzi.
Działa to też w drugą stronę. Ludzie mają 50 km/h jeżdżą po 30 km/h po mieście, przed fotoradarami zwalniają już nawet do 25 km/h. Poza zabudowanym, żeby tylko nie przekroczyć prędkości to 70-80 km/h. Nie piszę o wszystkich tylko o tych nadgorliwych, żeby tylko nie dostać mandatu.
Ogólnie za nowym konkretnym przepisem powyżej 50 km/h w terenie jestem "ZA".