Nowe przepisy obowiązujące od 18 maja
Napisany 20 maja 2015 - 10:22
"Każdy z uczestników w ruchu drogowym po przekroczeniu dozwolonej prędkości w obszarze zabudowanym o minimum 50 km/h straci prawo jazdy na okres trzech miesięcy. Zostanie ono odebrane bezpośrednio przez kontrolującego policjanta na drodze. Jeżeli osoba ta będzie w dalszym ciągu prowadzić pojazd bez prawa jazdy, 3 miesięczny okres będzie przedłużony do 6 miesięcy. W przypadku ponownego prowadzenia pojazdu w przedłużonym okresie, starosta wyda decyzję o cofnięciu uprawnień do kierowania pojazdem. Po cofnięciu uprawnień kierowca będzie musiał ponownie zdać egzamin."
Napisany 20 maja 2015 - 11:03
Napisany 20 maja 2015 - 11:09
Napisany 20 maja 2015 - 11:14
Napisany 20 maja 2015 - 14:44
Ja jestem zdecydowanie za. Dużo jeżdżę po mieście i mało kto przestrzega limitu do 50km/h. Mam nadzieję, że przepis ten trochę zahamuje zapędy kierowców.
masz 3.0 i jezdzisz po miescie 50? chlopie nie osmieszaj sam siebie. Nie mowie, ze jestes piratem drogowym ale z zasady jak jest 50 na znaku i dobre warunki oraz droga zawsze jedzie sie te 70-80. a czasami sie zamyslisz, zaczniesz wyprzedac i juz masz magiczne np 101km/h...tam wlasnie stana i po prawku. Przepis w mojej ocenie absolutnie niedopracowany.
Napisany 20 maja 2015 - 14:45
Tyle ze się trochę pomylili... Bo jak ktoś będzie przestrzegal zakazu i po zabraniu prawka na 3 miechy nie wsiądzie do auta to:tak trzymam się teori ze to tylko dla kasy wprowadzili
1. przez 3 miechy nie wyda ani zlotowki na paliwo gdzie ponad 2/3 ceny to podatki/akcyzy
2. nie będzie można go zlupic kolejnymi mandatami

3. ludzie którym prawo jazdy jest potrzebne do pracy i:
- maja jednoosobowa dzialalnosc zawiesza wykonywanie dzialalnosci a co za tym idzie przez ten okres nie będą placic ZUSu i podatkow.
- maja umowę o prace a traca uprawnienia to jednocześnie traca prace - również brak wplywow ZUS i podatkow.
Jednostkowo kwoty nie wychodzą duże ale jak się to przemnoży przez iles/ilesset osob to może wyjść naprawdę ladna kwota.
Napisany 20 maja 2015 - 14:48
WłaśnieAle zanim to wprowadzili to powinni najpierw zrewidować WSZYSTKIE ZNAKI ograniczajace predkosc/ustalające teren zabudowany i ich widoczność (znaki stojące w krzakach, zaraz za drzewem).

Napisany 20 maja 2015 - 16:19
Napisany 20 maja 2015 - 16:36
masz 3.0 i jezdzisz po miescie 50? chlopie nie osmieszaj sam siebie.
a czy to, że mam 3.0 pod maską ma znaczyć że mam jeździć szybko po mieście?? Chce pojechać szybciej to mam od tego autostradę albo tor a nie miasto, gdzie może mi wyskoczyć pies, kot czy człowiek. Mogę mieć nawet V12 i 5 litrów a i tak będę jeździć przepisowo.
a czasami sie zamyslisz, zaczniesz wyprzedac i juz masz magiczne np 101km/h
za kierownicą masz być skupiony a nie myśleć o d*pie maryny i się rozpędzać do 100km/h.
Napisany 20 maja 2015 - 20:22
Ja jestem zdecydowanie za. Dużo jeżdżę po mieście i mało kto przestrzega limitu do 50km/h. Mam nadzieję, że przepis ten trochę zahamuje zapędy kierowców
Pod powyższymi podpisuję się obiema rękamiAle zanim to wprowadzili to powinni najpierw zrewidować WSZYSTKIE ZNAKI ograniczajace predkosc/ustalające teren zabudowany i ich widoczność

W omie mam 2.6, a w corsche 1,4 i jeźdzę nimi z takimi samymi prędkościami, bo to zależy ode mnie a nie od silnikamasz 3.0 i jezdzisz po miescie 50?

Mogę mieć nawet V12 i 5 litrów a i tak będę jeździć przepisowo.

Mam nadzieję, że nowe przepisy wyeliminują z dróg młodych gniewnych, którzy muszą wszystkich wyprzedzć stwarzając zagrożenie....
Napisany 20 maja 2015 - 21:57
Napisany 20 maja 2015 - 22:00
W takim razie na autostradach nie powinno być ograniczeń bo gdzie tu ***** jezdzić teraz 200
trochę przesadzasz

nie wyobrażam sobie Autostrady A4 z dwoma pasami i przepisem NO LIMIT. Obecnie jadąc 140 jest strach bo Ci inny "mądry" zjedzie z prawego pasa a Ty nie masz gdzie uciec...
Napisany 20 maja 2015 - 22:16
rozumiem,ze jezdziles po tyle w miescie,skoro cie to tak bolibo gdzie tu ***** jezdzić teraz 200

Napisany 21 maja 2015 - 09:45
trochę przesadzasz
nie wyobrażam sobie Autostrady A4 z dwoma pasami i przepisem NO LIMIT. Obecnie jadąc 140 jest strach bo Ci inny "mądry" zjedzie z prawego pasa a Ty nie masz gdzie uciec...
Ok, ale A4 nie jest jedyną autostradą w Polsce

Poza tym w Niemczech też nie na wszystkich autostradach masz NO LIMIT

Napisany 21 maja 2015 - 10:01
malo kiedy w de jest no limit,wiec to tez jest tam troche naciagniete.Ostatnio jak jechalem 240 po banie tam bez limitu,to mi debil pokazywal ze jade za szybko i nagrywal mnie.Nigdy tego narodu nie zrozumiemw Niemczech też nie na wszystkich autostradach masz NO LIMIT

Napisany 21 maja 2015 - 10:53
ale bylyby jaja.
a tak na powaznie, jak ktos w zabudowanym przekracza predkosc o 50 km/h to raczej nieswiadomie tego nie robi.
Napisany 21 maja 2015 - 15:50

i skoro taki przepisowy jestes to jezeli ktos poleci szybciej to gwarantuje, ze to wlasnie ty wyskoczysz na lewy pas, obrazony ze jadacy szybciej oblecial cie dlugimi swiatlami, a twoja jedyna obrona bedzie tekst: "baranie, na autostradzie jedziemy 140..." i zjedziesz spowrotem na prawy pas.Obecnie jadąc 140 jest strach bo Ci inny "mądry" zjedzie z prawego pasa a Ty nie masz gdzie uciec...
Napisany 21 maja 2015 - 16:18

NIE pomagam na priv, gdyż od tego jest Forum - masz problem? Napisz na Forum !
Nic nie robienie zabiera większość mojego czasu i wcale mnie to nie męczy

Napisany 21 maja 2015 - 17:45
mnie te zmiany nie dotyczą

jeżdżę jak jeździłem;)