[OB & OBFL] Kończy się legalizacja butli
Napisany 05 sierpnia 2009 - 14:43
Napisany 05 sierpnia 2009 - 14:56
- kupic nowa butle (wtedy bedzie mial swiadectwo homologacji i 10 lat z glowy)
- wystapic do producenta butli o wystawienie swaidectwa homologacji (wczesniej musi sobie odczytac nr butli
- podjechac do firmy ktora zajmuje sie legalizacja butli i tam wystawia mu swiadectwo ze sprawdzenia na 2 lata
BEZ SWIADECTWA HOMOLOGACJI NIE PODBIJE PRZEGLADU
[B]
Napisany 05 sierpnia 2009 - 23:08
BEZ SWIADECTWA HOMOLOGACJI NIE PODBIJE PRZEGLADU
Dziś byłem na przeglądzie a moja butla miała legalizację do 06, 2009r. Pan sprawdził samochód na koniec przy wystawieniu rachunku zapytał czy mam gaz bo nie wiedział jaką sumę wystawić. Więc myślę, że większych problemów z przeglądem może nie być zależy gdzie się trafi

Napisany 06 sierpnia 2009 - 09:32
Dziś byłem na przeglądzie a moja butla miała legalizację do 06, 2009r. Pan sprawdził samochód na koniec przy wystawieniu rachunku zapytał czy mam gaz bo nie wiedział jaką sumę wystawić. Więc myślę, że większych problemów z przeglądem może nie być zależy gdzie się trafi
Ciekawe jak sobie załatwisz przegląd po zatrzymaniu dowodu rejestracyjnego przez policję w czasie kontroli drogowej?

Napisany 06 sierpnia 2009 - 09:35
Ciekawe jak sobie załatwisz przegląd po zatrzymaniu dowodu rejestracyjnego przez policję w czasie kontroli drogowej? Oni w przeciwieństwie do stacji diagnostycznych oglądają świadectwo legalizacji butli gazowej.
?????
a od kiedy jest wymóg wożenia ze sobą świadectwa homologacji butli ?
Napisany 06 sierpnia 2009 - 09:46
W lubelskim był od zawsze. Nie wiedziałeś o tym ????????
a od kiedy jest wymóg wożenia ze sobą świadectwa homologacji butli ?

Napisany 06 sierpnia 2009 - 10:27
W lubelskim był od zawsze. Nie wiedziałeś o tym ???
Nie wiem jak w lubelskim, bo mnie nigdy nie kontrolowali, ale w małopolskim i świętokrzyskim policja mi sprawdzała. Nie wiem czy jest wymóg wożenia z sobą świadectwa homologacji czy nie, ale ja tam z "władzą" nie dyskutuję

Napisany 06 sierpnia 2009 - 10:38
Nie wiem jak w lubelskim, bo mnie nigdy nie kontrolowali, ale w małopolskim i świętokrzyskim policja mi sprawdzała. Nie wiem czy jest wymóg wożenia z sobą świadectwa homologacji czy nie, ale ja tam z "władzą" nie dyskutuję
skoro mam w dowodzie wbite LPG to znaczy ze wydzial komunikacji na jakiejs podstawie to tam umiescil. a panowie niebiescy to mnie moga co najwyzej w zbiornik pocalowac bo zadnej homologacji nie musze wozic.
Napisany 06 sierpnia 2009 - 10:46
Nie wiem jak w lubelskim, bo mnie nigdy nie kontrolowali, ale w małopolskim i świętokrzyskim policja mi sprawdzała.
nie wierzę

Nie wiem czy jest wymóg wożenia z sobą świadectwa homologacji czy nie, ale ja tam z "władzą" nie dyskutuję
a od kiedy masz prawo jazdy???
bo chyba przydał by się kurs dokształcający.
w przepisach jest ujęte jakie dokumenty trzeba posiadać przy kontroli drogowej...
Napisany 06 sierpnia 2009 - 10:51

Napisany 06 sierpnia 2009 - 11:15
a od kiedy masz prawo jazdy???
bo chyba przydał by się kurs dokształcający.
Aż taki stary nie jestem

A z policją i urzędnikami nie dyskutuję, bo jak się taki uprze to i tak nic nie wskórasz nawet jak przepisy są po twojej stronie. Trzeba by cały czas po sądach latać. A na to nie mam czasu ani ochoty.
Napisany 06 sierpnia 2009 - 11:16
a co wtórnika to ja płaciłem chyba 30zł (płatne przy odbiorze)
Napisany 06 sierpnia 2009 - 11:20
Prawo Jazdy,Dowód Rejestracyjny (podbity),ubezpieczenie OC to wszystko (ew.dowód osobisty mile widziany)
no i z ostatnich nowosci - licencja na automape

Napisany 06 sierpnia 2009 - 12:37
Napisany 06 sierpnia 2009 - 12:52
...niedługo to nawet na powietrze w dentkach będzie potrzebny papier...co za kraj

Napisany 06 sierpnia 2009 - 12:55
Z tego co pamietam problem z butlami jest taki, ze w wielu krajach sa inne przepisy i niektore nie maja zaworu na butli co jest niezgodne z polskimi przepisami.
No i kolejne to widzialem zdjecia butli po 10 latach w kole zapasowym - wzery rdzy prawie na milimetr.
Napisany 06 sierpnia 2009 - 13:10
Jesli chodzi o okazanie homologacji policjantowi to niech spada na palmę

Napisany 06 sierpnia 2009 - 15:22
Napisany 06 sierpnia 2009 - 15:55
tylko moim zdaniem policja w tym momencie podważa wynik badania technicznego i nawet jak butla nie miałaby legalizacji to problemy powinien mieć gość co dowód podbił a nie tylko kierowca:mad: świadectwo homologacji na przeglądzie to rozumiem
Badanie techniczne potwierdza jedynie sprawnosc auta w danym momencie, co znaczy, ze np po badaniu mogles wymienic butle.
Wg mnie data homologacji jest na butli wiec policjant moze to sprawdzic i zatrzymac dowod, szczegolnie jesli rozpocznie sie jakas nagonka na LPG.
Osobiscie zgadzam sie z tym, ze przeglad na LPG powinien byc drozszy, bo to dodatkowy uklad cisnieniowy w aucie, ALE stacja powinna robic jego przeglad, a nie tylko podbijac dokumenty i brac wiecej. Badanie szczelnosci, dzialania zaworow, powloki lakierniczej itd - to MUSI byc sprawdzane co 12 miesiecy, plus kontrola zbiornika (hydrotest, korozja wewnetrzna, kontrola spawow itp) po wygasnieciu homologacji.
Napisany 06 sierpnia 2009 - 16:08
Badanie techniczne potwierdza jedynie sprawnosc auta w danym momencie, co znaczy, ze np po badaniu mogles wymienic butle.
.
tylko idąc takim tokiem myślenia to badania tech. są trochę bez sensu skoro każdy policman może podważyć ich wynik bo coś tam i ponownie wysłać na przegląd mój samochód bo może podmieniłem amory , klocki hamulcowe , tuleje itd. itp. błędne koło