Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

radio cdr 500 i GPS

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 grudnia 2007 - 22:31

sprawiłem sobie GPSa TT Go 720 :yes_yes: , który ma możliwość podłączenia z radiem po UKF jak i po kablu.
i tutaj mam właśnie kłopot: bowiem moje radio nie wiedzieć czemu, wyszukuje tylko fale UKF z dziesietnymi po nieparzystej czyli np 88,3...88,5....88,7 ....itd. ponieważ tutaj w hiszpanii jest bardzo dużo stacji radiowych i do tego mam góry, więc niE potrafię ustawić częstotliwości na której nic nie bedzie zakłócało.
DLACZEGO NIE MOGĘ USTAWIĆ RĘCZNIE CZĘSTOTLIWOŚCI Z PARZYSTYMI może ktoś wie???

ale po dokładnym przestudiowaniu instrukcji radia wyczytałem,na stronie 22, że jest możliwość podłączenia dodatkowego źródła, ale jak piszą, musi być to wykonane w SERWISIE OPLA!! :bad:
WIE KTOŚ DLACZEGO??
A może już ktoś sie bawił i wie jak to podłączyć??
z góry dziekuję za rady.

#2 OFFLINE   seaman123

seaman123

Mam hopla na punkcie Opla

• 21 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 18:42

Żeby były wszystkie częstotliwości należy:
przy wyłączonym radiu wcisnąć jednocześnie klawisze "2" i "4", następnie włączyć radio trzymając cały czas przyciśnięte klawisze "2" i "4" i trzymać je tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się napis "step 9".
Powinno pomóc... Daj znać jaki efekt...
Nie kradnij, władza nie lubi konkurencji...

[center:fc409538f4]WORLDWIDE on board Leopold Staff...[/center:fc409538f4]

#3 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów

Napisany 12 grudnia 2007 - 20:17

Żeby były wszystkie częstotliwości należy:
przy wyłączonym radiu wcisnąć jednocześnie klawisze "2" i "4", następnie włączyć radio trzymając cały czas przyciśnięte klawisze "2" i "4" i trzymać je tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się napis "step 9".
Powinno pomóc... Daj znać jaki efekt...

dzieki seaman zadziałało. mam już te brakujące parzyste. pierwsza część rozwiązana poszukam i dam znać jak się sprawuje TT jako nadajnik FM. czekam na pomysły do podłączenia TT do radia po kablu, zgodnie z instrukcją.
jeszcze raz THX seaman. :piwo:

#4 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów

Napisany 15 grudnia 2007 - 20:09

tak sobie myślę odnośnie podłączenia tego GPSa do radia, że może trzeba podłączyć pod TECHa i aktywować funkcję MESSAGE w radiu???
DLACZEGO WSZĘDZIE piszą że sie nie da, jak w instrukcji wyraźnie jest podane o możliwości podłączenia telefonu i nawigacji??

ma ktoś jakiś pomysł?

#5 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 stycznia 2008 - 02:07

Jeżeli miało by to być podłączone a'la telefon - zestaw samochodowy to: A3=Tel mute - sygnał wyciszający radio i przełanczający wyświetlacz, C3=Tel Audio In - czyli "plusik" sygnału audio, "plusik" głośniczka, C8=Tel Audio GND - czyli odniesienie, "minusik" głośniczka. W przypadku głośnomówiących zestawów samochodowych to działa. Pod A3 dajemy sterowanie, a zamiast głośniczka podpinamy to pod radio . Efekt: Muzyka cichnie i słyszymy rozmowę w głośnikach auta - możemy nawet regulować głośność za pomocą pokrętła. Tu powinno być podobnie choć w necie widziałem że ta nawigacja ma głośniczek czyli C3 i C8 dało by się gdzieś podłączyć ale co z A3? Może zadziała bez tego, tzn przełączy się na navi pod wpływem sygnału audio? Ktoś ma pomysł?

#6 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów

Napisany 03 stycznia 2008 - 19:30

Chcę przede wszystkim zrozumiec w jaki sposób radio załącza funkcję MESSAGE.
jeżeli jest tak jak piszesz, że wyciszenie TEL.MUTE powoduje przełączenie jednoczesne na odbiór sygnału to jest to czego oczekiwałem.
TOMTOM ma wyjście audio stereo I chciałbym go podłączyć po kablu AUDIO. sygnał rozmowy TELEFONICZNEJ nie jest transmitowany do radia po UKF. zobaczymy czy po kablu.
dzieki za podpowiedz

#7 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 03 stycznia 2008 - 22:36

To co napisałem daje funkcję TELEFONU czyli nie zobaczysz MESSAGE! No i proponowany sposób to wejście monofonicznego sygnału do radia. Dzięki temu usłyszysz przy wyciszonej muzyce to, co nawigacja podyktuje. Przedstawiłem połśrodek, ale wydaje mi się, że skuteczny.

#8 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

carreteras bonitas

• 346 postów

Napisany 19 stycznia 2008 - 18:46

panowie, z braku kolejnych pomysłów zdecydowałem się podłączyc do radia zgodnie z podanymi sugestiami.
powiedzcie mi tylko zanim rozbiorę całą tapicerke, dokąd idą kable z kostki w naszych autkach,
mam je szukac za MIDem czy gdzieś indziej??
nie chciałbym sie wpinac do kostki i naruszać instalacji.

#9 OFFLINE   sierman

sierman
  • 2 postów

Napisany 21 lutego 2008 - 21:47

Na początku chciałbym sie przywitać :smile:

GreGoriO pyta jak włączyć funkcje Message.
Ja mam pytanie w drugą strone jak tą opcje wyłączyć , odrazu informuję że przejżałem już wszystkie fora związane z Vectrą i trafiłem tu.
Problem polega na tym że po założeniuu panela od razu pojawia się MESSAGE i nie moę włączyć radia ani CD a żeby całkowicie wyłączyć radio muszę zdjąć panel bo inaczej świeci non stop. Z kostki wypiełem kabelek TEL który to ponoć uruchamia tą opcje , w samochodzie nie miałem zestawu głośnomówiącego.

Pomóżcie :wink:

#10 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 21 lutego 2008 - 21:49

Na początku chciałbym sie przywitać

Proszę bardzo :)
http://forum.omegakl...wthread.php?t=1