[OB & OBFL] Nie działa ABS, błędów brak, kontrolka nie świeci
Napisany 09 lutego 2015 - 20:43
mam problem z abs'em, mianowicie po kupnie auta zauważyłem ze nie zapala sie wogóle kontrolka od abs-u, po ostrzejszym chamowaniu okazało sie ze niestety abs nie działa.
Z uwagi na to iż kiedys miałem omegę, posiadam opelscannera, wiec go podłączyłem i okazało sie ze czujnik prawego przedniego koła jest uszkodzony.
Po wymianie czujnika abs dalej nie działa, gdzy wchodzę w odczyt parametrów to wszystkie czujniki wysyłają sygnał oprócz tego wymienionego....dziwne;/
błędów jako takich nie ma, no i ta kontrolka wogóle się nie zapala po włączeniu zapłonu (żarówka sprawdzona).
Może ktoś sie spotkał z takim przypadkiem...???
Napisany 09 lutego 2015 - 23:45
Przerwa na wiązce albo uwalony sterownik ABSu.Po wymianie czujnika abs dalej nie działa, gdzy wchodzę w odczyt parametrów to wszystkie czujniki wysyłają sygnał oprócz tego wymienionego....dziwne;/
Napisany 12 lutego 2015 - 09:30
witam.
mam problem z abs'em, mianowicie po kupnie auta zauważyłem ze nie zapala sie wogóle kontrolka od abs-u, po ostrzejszym chamowaniu okazało sie ze niestety abs nie działa.
Z uwagi na to iż kiedys miałem omegę, posiadam opelscannera, wiec go podłączyłem i okazało sie ze czujnik prawego przedniego koła jest uszkodzony.
Po wymianie czujnika abs dalej nie działa, gdzy wchodzę w odczyt parametrów to wszystkie czujniki wysyłają sygnał oprócz tego wymienionego....dziwne;/
błędów jako takich nie ma, no i ta kontrolka wogóle się nie zapala po włączeniu zapłonu (żarówka sprawdzona).
Może ktoś sie spotkał z takim przypadkiem...???
U mnie też się nie świeci, ale działa . mam ABS i ESP. Sprawdzałem połączenia. Doszedłem że z ABS dochodzi do jednego z pinów w złączu przy nogach kierowcy, a potem znika na drodze do lampki. Ponieważ wszystko działa więc dałem spokój, ale nie wiem czy jak będzie cieplej to nie popatrzę jeszcze raz.
Napisany 14 lutego 2015 - 08:48
Po wymianie czujnika abs dalej nie działa, gdzy wchodzę w odczyt parametrów to wszystkie czujniki wysyłają sygnał oprócz tego wymienionego
Mozesz sprawdzić złącze koło lewej nogi kierowcy (pod plastikiem). Wypnij, psiknij jakimś kontaktem, sprawdź czy nie zalane). A najbardziej prawdopodobny to sterownik abs. Masz go na pompie. Załatw jakiś na podmianę, 15 min roboty i będziesz wiedział na czym stoisz
Napisany 14 lutego 2015 - 18:48
Mozesz sprawdzić złącze koło lewej nogi kierowcy (pod plastikiem). Wypnij, psiknij jakimś kontaktem, sprawdź czy nie zalane). A najbardziej prawdopodobny to sterownik abs. Masz go na pompie. Załatw jakiś na podmianę, 15 min roboty i będziesz wiedział na czym stoisz
dokłanie tak jak piszesz -u mnie było tak samo i był to sterownik:)
Napisany 16 lutego 2015 - 21:35
nie ma poprawy.
podmienił bym pompę, lub sam sterownik tylko na jaki....??
na metalowym korpusie pompy Abs jest oznaczenie DY, a na sterowniku żółta naklejka z symbolem WC....??
który symbol to bedzie oznaczeniem pompy?? jakiej mam szukać??
Napisany 18 lutego 2015 - 22:40
Napisany 19 lutego 2015 - 16:06
panowie....pomoze ktos?? nie chce kupywać pompy ABS w ciemno.... wole zeby byla juz taka jak ma być....
ja bym kupił sam sterownik ,choć w moim przypadku kupiłem sterownik i tez nie działał wiec zareklamowałem, dostałem nowy załozyłem i jest O.K!
Napisany 22 lutego 2015 - 21:28
Wina sterownika bo po wymianie pompy ze sterownikiem problem znikł

Napisany 25 lutego 2015 - 22:01
czujnik wymieniony, mozliwe ze kabel jest walniety.
Podłączyłem omegę pod program Texa, i robiłem test pompy abs.
popmpa działa, cała jak i poszczególne sekcje. Mysle ze jakby był walniety sterownik to testów też by nie dało sie zrobić....
co myslicie??