Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Nie działa ABS, błędów brak, kontrolka nie świeci

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   rademenes141

rademenes141
  • 7 postów

Napisany 09 lutego 2015 - 20:43

witam.
mam problem z abs'em, mianowicie po kupnie auta zauważyłem ze nie zapala sie wogóle kontrolka od abs-u, po ostrzejszym chamowaniu okazało sie ze niestety abs nie działa.
Z uwagi na to iż kiedys miałem omegę, posiadam opelscannera, wiec go podłączyłem i okazało sie ze czujnik prawego przedniego koła jest uszkodzony.
Po wymianie czujnika abs dalej nie działa, gdzy wchodzę w odczyt parametrów to wszystkie czujniki wysyłają sygnał oprócz tego wymienionego....dziwne;/
błędów jako takich nie ma, no i ta kontrolka wogóle się nie zapala po włączeniu zapłonu (żarówka sprawdzona).
Może ktoś sie spotkał z takim przypadkiem...???

#2 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 lutego 2015 - 23:45

Po wymianie czujnika abs dalej nie działa, gdzy wchodzę w odczyt parametrów to wszystkie czujniki wysyłają sygnał oprócz tego wymienionego....dziwne;/

Przerwa na wiązce albo uwalony sterownik ABSu.

#3 OFFLINE   Arthuros

Arthuros
  • 423 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 lutego 2015 - 09:30

witam.
mam problem z abs'em, mianowicie po kupnie auta zauważyłem ze nie zapala sie wogóle kontrolka od abs-u, po ostrzejszym chamowaniu okazało sie ze niestety abs nie działa.
Z uwagi na to iż kiedys miałem omegę, posiadam opelscannera, wiec go podłączyłem i okazało sie ze czujnik prawego przedniego koła jest uszkodzony.
błędów jako takich nie ma, no i ta kontrolka wogóle się nie zapala po włączeniu zapłonu (żarówka sprawdzona).
Może ktoś sie spotkał z takim przypadkiem...???

U mnie też się nie świeci, ale działa . mam ABS i ESP. Sprawdzałem połączenia. Doszedłem że z ABS dochodzi do jednego z pinów w złączu przy nogach kierowcy, a potem znika na drodze do lampki. Ponieważ wszystko działa więc dałem spokój, ale nie wiem czy jak będzie cieplej to nie popatrzę jeszcze raz.

#4 OFFLINE   greg200

greg200
  • 210 postów

Napisany 14 lutego 2015 - 08:48

Po wymianie czujnika abs dalej nie działa, gdzy wchodzę w odczyt parametrów to wszystkie czujniki wysyłają sygnał oprócz tego wymienionego

Mozesz sprawdzić złącze koło lewej nogi kierowcy (pod plastikiem). Wypnij, psiknij jakimś kontaktem, sprawdź czy nie zalane). A najbardziej prawdopodobny to sterownik abs. Masz go na pompie. Załatw jakiś na podmianę, 15 min roboty i będziesz wiedział na czym stoisz

#5 OFFLINE   David83

David83

SKŁAD LUBUSKI

• 183 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 14 lutego 2015 - 18:48

Mozesz sprawdzić złącze koło lewej nogi kierowcy (pod plastikiem). Wypnij, psiknij jakimś kontaktem, sprawdź czy nie zalane). A najbardziej prawdopodobny to sterownik abs. Masz go na pompie. Załatw jakiś na podmianę, 15 min roboty i będziesz wiedział na czym stoisz

dokłanie tak jak piszesz -u mnie było tak samo i był to sterownik:)

#6 OFFLINE   rademenes141

rademenes141
  • 7 postów

Napisany 16 lutego 2015 - 21:35

złacze sprawdzone, prysniete kontaktem, nie zalane.
nie ma poprawy.

podmienił bym pompę, lub sam sterownik tylko na jaki....??
na metalowym korpusie pompy Abs jest oznaczenie DY, a na sterowniku żółta naklejka z symbolem WC....??

który symbol to bedzie oznaczeniem pompy?? jakiej mam szukać??

#7 OFFLINE   rademenes141

rademenes141
  • 7 postów

Napisany 18 lutego 2015 - 22:40

panowie....pomoze ktos?? nie chce kupywać pompy ABS w ciemno.... wole zeby byla juz taka jak ma być....

#8 OFFLINE   David83

David83

SKŁAD LUBUSKI

• 183 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 19 lutego 2015 - 16:06

panowie....pomoze ktos?? nie chce kupywać pompy ABS w ciemno.... wole zeby byla juz taka jak ma być....

ja bym kupił sam sterownik ,choć w moim przypadku kupiłem sterownik i tez nie działał wiec zareklamowałem, dostałem nowy załozyłem i jest O.K!

#9 OFFLINE   Sathron

Sathron
  • 54 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 22 lutego 2015 - 21:28

Parę dni temu przerabiałem ten sam temat z tym że u mnie się świecił że lewego tylnego koła. OpelScaner pokazywał wszystkie prędkości na czujnikach tak jak u ciebie.
Wina sterownika bo po wymianie pompy ze sterownikiem problem znikł :)

#10 OFFLINE   rademenes141

rademenes141
  • 7 postów

Napisany 25 lutego 2015 - 22:01

TYLKO U MNIE NIE POKAZUJE PREDKOSCI PRAWEGO PRZEDNIEGO KOŁA....
czujnik wymieniony, mozliwe ze kabel jest walniety.

Podłączyłem omegę pod program Texa, i robiłem test pompy abs.
popmpa działa, cała jak i poszczególne sekcje. Mysle ze jakby był walniety sterownik to testów też by nie dało sie zrobić....

co myslicie??