Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:
Akceptuje Ciasteczka
Witam! Mam zamiar na wiosnę kupić nowe auto. Jednym z aut na celowniku jest właśnie Omega B sedan/coupe. Jaki silnik polecacie (Benzyna+lpg)? Jakie są jej koszty utrzymania? (Ubezpieczenie, części). Kiedyś w rodzinie mieliśmy Scorpia Mk2 którego niestety nie mogę już nigdzie znaleźć, a Omega to ponoć jego konkurent więc sądzę że przyjemność z jazdy będzie podobna Prosił bym o odpowiedź Dziękuję bardzo!
Ceny częśći zależą od jakości ale te z górnej pólki drogie nie są i pamietaj ze jak lepsza to na dłuzej starczy. Silniki 2.0 są dosyc ambitne ale nic poza tym. Palą więcej niż 2.5 v6( mowa o LPG i normalnej jeździe) W silnikach 2.0 psuje się często sonda lambda potrafi zdechnąć czujnik wałków rozrządu i czasami czujnik położenia wału. Lubi też pęknąć kolektor wydechowy. Po zaślepieniu Egr znika problem brudnej przepustnicy i innych niedogodności z tym związanych. SIlniki v6 w omedze mają lepszą kulturę pracy. 2.5 v6 spalaniem w trasie miło mnie zaskakiwał czasem schodząc poniżej 10litrow na 100km lpg. W nim najczęściej psują się pokrywy zaworowe przez przeciekanie. Na forum opisano jak z tym walczyć. 3.0/3.2 mają dolegliwośći jak 2.5 tylko ze lubia się ponoć przegrzewać i zapomniałem o chłodniczkach oleju między głowicami. potrafią przeciekać przez co wydaje się ze upg wysiadło. Mają tez problemy z pompkami elektrycznymi do płynu chłodzącego. Spalanie 3.0/3.2 jest większe niż 2.5 lecz nie aż takie straszne. w moim przypadku od 10.5litra na 100km w trasach do 50km oraz do 16 przy mocno dynamicznej jeździe po moim małym mieście. Nie twierdzę iż ma być to odnośnikiem spalania i owszem można spalić więcej. Elementy zawieszenia dobrych firm nie psują się zbyt często.
W Scorpiu mieliśmy 2.8 w automatyku i palił jak smok(ponad 20 litrow), myślę że 2.5 przy takich parametrach był by dobrym rozwiązaniem. Jak jest z kosztami ubezpieczenia auta z takim silnikiem przy 60-70% zniżce? Bo myślę też nad Vectrą B.