"automatic gearbox"
Napisany 04 grudnia 2007 - 18:54
Problem wyszedł dziś w trakcie jazdy wyskoczył "automatic gearbox" i zapaliły się diody
Czytałem podobne tematy, jednak mój jest jakby podobny a zrazem trochę inny na "P" nie świecą sie diodki. R,N,D,3, zapalają się diody . 2,1, biegi działają poprawnie diody się nie świecą ale jest "check" ,na D samochód zaczyna jechać jakby od razu od 3 biegu pomijając 1,2 ....całkowity brak wstecznego.... Proszę o pomoc w diagnozie. Być może ktoś miał identyczny objaw. Może ktoś z Klubowiczów zna jakiegoś szpeca od automatu w okolicy wałbrzycha, dojadę na 2-jce.
Napisany 04 grudnia 2007 - 19:55
Napisany 04 grudnia 2007 - 20:34
rozumeim że te diody wszystkie przy wybieraku biegów...R,N,D,3, zapalają się diody
to jest wina selektora, poprostu skrzynianie wie jaki jest wybrany bieg.... i przełącza się w tryb awaryjny - nalezy zmeiniąć biegi ręcznie
1 - to jedynka
2 - to dwójka
3 - to tójka
D - to czwórka
http://myomega.ovh.org/
na tej stronie w poradach znajdziesz wszystko jakto naprawić...
całkowity brak wstecznego....
to nie wiem ale mój mechanik mi powiedział ze jak zaczyna "brakować" wstecznego to może to być usterka samej skrzyni... zdaje się popmy ABS... ja bym pojechał na twoim miejscu do mechanika tak profilaktycznie ale bez paniki...
jednak sprawdź najpierw ten selektor
pozdro
:mrgreen:
Napisany 05 grudnia 2007 - 10:43
Jesli brakuje wstecznego to raczej nie pompa, ale i tak bez miejsca i wiedzy nie warto grzebac. Moze byc pier**la, ale 80% mechanikow i tak postara sie zedrzec skore. Jesli szarpie to moze byc glowny zawor, albo elektryczny albo ten mechaniczny, ale nie jestem specem i to tylko moje przemyslenia.
Napisany 05 grudnia 2007 - 21:12
Napisany 05 grudnia 2007 - 21:19
http://myomega.ovh.o...r_programow.htm
Jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi.
I tu jeszcze coś związanego z Twoim problemem:
http://forum.omegakl...hlight=selektor
Napisany 20 stycznia 2008 - 18:22
odświeżam temat zrobiłem tak:
1. pojechałem na komputer wyskoczył błąd to było coś w tym stylu "uszkodzenie mieszaka selektora".
2.rozebrałem selektor wyczyściłem był jak pokazano na schemacie był cały w mazi ,
założyłem i nic się nie poprawiło.
Co może być dalej przyczyną skoro na kompie wyszło o tym mieszaku chyba tak pisało bo nie wziąłem wydruku, a mechanior upewnił mnie, że to chodzi o pozycjoner. Czy coś w nim może się zepsuć, tam jest sama mechanika żadnej elektroniki. czy ten sam błąd wyskoczyłby jeśli byłoby mało oleju? niestety nie udało mi sie sprawdzić jego poziomu bo poprzedni właściciel okręcił śrubę w kółko. Przypomnę objawy P ok, 1 ok, 2 ok, 3,d,n,r awaria. Jak się ustawi wajchę na 2 to jest ok , potem ręcznie przeżuci na 3 lub D pokazuje sie awaria (choinka diód) lecz samochód pomyka jeszcze normalnie dopóki samoczynnie nie przechodzi na wyższy wtedy czuć jakby uderzenie i dopiero wyskakuje błąd automatic gearbox. jeżeli na kompie było o pozycjonerze a on być może jest sprawny (???) co może wywoływać taki komunikat. prosz o sugestie
Napisany 20 stycznia 2008 - 18:26
Napisany 20 stycznia 2008 - 18:45
Napisany 13 marca 2008 - 16:21
Napisany 13 marca 2008 - 18:48
Napisany 02 kwietnia 2008 - 06:37
Napisany 02 kwietnia 2008 - 08:15
Ale to tylko moja sugestia, może którys z kolegów ma wieksze doswiadczenie w automatach :razz:
Napisany 11 kwietnia 2008 - 16:54