Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Fabryczne radio - słaba jakość dźwięku

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Grzyniu

Grzyniu
  • 8 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 03 grudnia 2014 - 19:22

Witam, to jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. :dziura:

Przeglądałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Niedawno kupiłem Omegę B FL '01 2.6, z oryginalnym nagłośnieniem. Radio jakie mam to Philips CCRT 2008. Przesiadając się na nowszą Omegę myślałem, że nagłośnienie będzie lepszej jakości, a tutaj niemiłe zaskoczenie. :zalamka:

Chodzi głównie o to, że dźwięk nie jest czysty, bass jest bardzo płytki, próbowałem różnych ustawień, ale niestety nic nie wskórałem.
I tutaj też kieruję do was pytania.

1. Czy to jest głównie kwestia radia, czy też i głośników?
2. Co mogę zrobić by zostać przy oryginalnym sprzęcie i mieć dobre nagłośnienie?

Dodam, że poprzednia Omega B 2.5 v6 '98 na niefabrycznym radiu grała lepiej. :zdziwnienie:

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   Holios

Holios

Przyjaciel WarsSztatu J.

• 79 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 grudnia 2014 - 22:22

Witam, to jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. :dziura:

Przeglądałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Niedawno kupiłem Omegę B FL '01 2.6, z oryginalnym nagłośnieniem. Radio jakie mam to Philips CCRT 2008. Przesiadając się na nowszą Omegę myślałem, że nagłośnienie będzie lepszej jakości, a tutaj niemiłe zaskoczenie. :zalamka:

Chodzi głównie o to, że dźwięk nie jest czysty, bass jest bardzo płytki, próbowałem różnych ustawień, ale niestety nic nie wskórałem.
I tutaj też kieruję do was pytania.

1. Czy to jest głównie kwestia radia, czy też i głośników?
2. Co mogę zrobić by zostać przy oryginalnym sprzęcie i mieć dobre nagłośnienie?

Dodam, że poprzednia Omega B 2.5 v6 '98 na niefabrycznym radiu grała lepiej. :zdziwnienie:

Pozdrawiam

Pytanie pierwsze czy masz Bose? Bo jak masz to zapewne wina wzmacniacza. Jak nie masz to to radio chyba za dobrze nie gra.

#3 OFFLINE   Grzyniu

Grzyniu
  • 8 postów

Napisany 03 grudnia 2014 - 23:58

BOSE to ona na pewno nie posiada. A można coś na to zaradzić, czy musiałbym inwestować w jakiś sprzęt?

#4 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 04 grudnia 2014 - 06:59

Sprawdź czy głośniki są fabryczne czy ktoś ich przypadkiem nie wymieniał, czy nie są uszkodzone itp.

Jedynie w co powinieneś zainwestować to w maty wygłuszające lub nawet taśmę dekarską, zobaczysz że będzie poprawa na duży +

#5 OFFLINE   Grzyniu

Grzyniu
  • 8 postów

Napisany 04 grudnia 2014 - 07:55

OK, sprawdzę co to są za głośniki i jeszcze się odezwę.

Zdziwiła mnie jakość nagłośnienia, bo byłem w 100% pewny, że bez BOSE będzie ono i tak lepsze od tego w Omegach B

Dziękuję Wam za poświęcenie mi kapki czasu :)

#6 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 04 grudnia 2014 - 09:23

bo byłem w 100% pewny, że bez BOSE będzie ono i tak lepsze od tego w Omegach B

Bo faktycznie Omega BFl to milowy krok do przodu w stosunku do omegi B :lol:

#7 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 grudnia 2014 - 09:28

Krok do przodu i dwa do tyłu ;)

Wiele zależy też od stanu samych głośników, tak jak pisał Ziutek sprawdź je a w razie czego wymienić na nowe lepsze. Jak zainwestowałeś w B FL to i w głośniki chyba nie problem :)

Nawet BOSE nie daje żadnej gwarancji że będzie to dobry dźwięk. Wiem jak może grać zajechane BOSE a jak w bdb stanie. Różnica jest potężna.

#8 OFFLINE   Grzyniu

Grzyniu
  • 8 postów

Napisany 04 grudnia 2014 - 10:11

Bo faktycznie Omega BFl to milowy krok do przodu w stosunku do omegi B :lol:

Milowy, czy niemilowy, liczyłem na jakąś różnicę. Pierwszorzędnym powodem, dla którego ją kupiłem to była zadbana blacha i silnik. Nagłośnienie, fakt, sprawa ważna, ale z nim, czy bez niego, auto będzie jeździć. Napisałem tu dlatego, bo chce poprawić z czasem to audio, więc jak nie masz dla mnie żadnej rady, a tylko takie komentarze, to panu już podziękujemy :)

#9 OFFLINE   Grzyniu

Grzyniu
  • 8 postów

Napisany 14 maja 2015 - 13:35

Odkopuję temat, brak czasu uniemożliwił mi zajęcię się omcią tak żebym mógł ją obejrzeć w środku. Dlatego tak długo, przepraszam...

To co zobaczyłem z przodu trochę mnie zszokowało powiem szczerze...

Radio - w zmieniarce połamana płyta :masakra: zmieniarka się nie wysuwa, wywala błędy(ogólnie trzeba rozebrać i zobaczyć czy się da coś uratować)

PL drzwi - jak cie mogę, nienaruszone, głośnik niskotonowy nie był zniszczony, za to syczek połamany i wgnieciony przez nieumiejętnego montera boczku na drzwiach.
PP drzwi - tragedia, głośnik przykręcony na chama bez dystansu, tak że aż plastiki popękały, sam głośnik ponadrywany dookoła, (w drzwiach pospółka :confused: ), ogólnie widać było że ktoś coś modził...

TL i TP drzwi były ok, głośniki w porządku.

1. Po tych oględzinach pomyślałem jednak, że fabrycznego radia nie będę trzymał.
Wpadłem przypadkiem na takie radio jak KENWOOD KMM-100AY - pomyślałem, że ładnie by się komponowało.
Miał ktoś z Was styczność z tym radiem?

2. Wygłuszanie - jaką taśmę dekarską stosowaliście lub polecacie? Wyczytałem gdzieś, że niektóre taśmy pod wpływem temp. pękają lub spływają...
Ile warstw szło do wewnątrz drzwi, ile od strony boczku?

3. Mam dwa przednie głośniki z poprzedniej omy, więc sobie wymienię :)

#10 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 15 maja 2015 - 17:15

ad1. nie miałem nawet w ręku więc się nie wypowiem. będzie grać ale stracisz sterowanie z kierownicy, chyba że masz adapter pod sterowanie z kierownicy.

ad2. Ja miałem Titan, A10 miał Soudal. Firma chyba jest mało istotna. ważne by miała grubą warstwę aluminium, a przed klejeniem porządnie odtłuszczone powierzchnie klejenia.

ad3. jak masz seryjne głośniki to zostaw i radio ccrt2008 lepiej zapanują nad głośnikiem jak kenwood swoimi końcówkami mocy. Chyba że bardzo zależy Ci nad USB i mp3

#11 OFFLINE   Grzyniu

Grzyniu
  • 8 postów

Napisany 16 maja 2015 - 10:58

Zobacze czy da sie uratowac CD w tym radiu, bo jesli nie to nie bede go trzymal :)

#12 OFFLINE   Grzyniu

Grzyniu
  • 8 postów

Napisany 11 czerwca 2015 - 09:41

Rozebrałem radio, udało mi się wyjąć kawałki płyty walające się po wnętrzu, ale zmieniarka nadal się nie wysuwa :C

CDC ERROR - taki komunikat mi wyrzuca jak chcę wysunąć zmieniarkę... Jakiś charakterystyczny głos dla pracy zmieniarki jest, kiedy wciskam przycisk OPEN, ale wygląda na to że zmieniarka nie może się całkowicie złożyć, żeby móc się wysunąć, coś jeszcze ją blokuje. Rozbiorę ją ponownie.

Wymieniłem głośniki z przodu i ogólnie jakość dźwięku uległa zmianie na dobre :)

Przeglądałem sobie aukcje na allego i trafiłem na głośniki BOSE do omegi (przód i tył). Dość okazyjna cena.

Gdybym je założył zamiast takich zwykłych fabrycznych, to mógłbym liczyć na to, że jakość dźwięku będzie lepsza niż przy zwykłych fabrycznych?

W późniejszym czasie pewnie dokupię wzmaka i subwoofer z okablowaniem BOSE, ale narazie chciałbym poradzić się w kwestii samych głośników.

#13 OFFLINE   krzychu0307

krzychu0307
  • 33 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 11 czerwca 2015 - 18:08

A mi się wydaje że z oryginalnego radia to raczej nie uzyskasz oczekiwanego efektu,mimo dokładania głośników,wzmacniaczy itd.
wg mnie na początek wsadź dobre głośniki(nowe) i pomyśl o radiu,jest to inwestycja nie mała,ale jestem pewien że będziesz zadowolony
Ja mam omege b,to z radiem mam mniejszy kłopot niż Ty,mam Pioneera i po byłym właścicielu niezłe głośniki a że lubię słuchać muzyki(głośno) to na razie mi wystarczy:)
No i do Twojej omci to chyba coś w tym stylu
http://www.ceneo.pl/36987766