Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

wał napędowy 2.5 v6

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 12 listopada 2014 - 15:11

Witam!

Od dawnego czasu borykam się z wałem napędowym, problemy zaczeły się po wymianie podpory wału. Zaczeły się wibracje , potem rozwaliło mi dyfer ( wałek atakujący ) , wymieniłem dyfer potem drugi lecz objawy nie ustały ( wykluczyłem dyfer bo na dwóch to samo ) . Wyważyłem wał bo niby był na frezach źle złożony - nowa podpora i łączniki .

Dodam że objawy się nasilają tak od 90km/h , co jakiś czas uszkadza łączniki wału.
Problemy jednak nie ustały i czuć bicie . Chcę wymienić cały wał i tu moje pytanie ...

Czy do 2.5 V6 kombi z 1997 roku muszę szukać konkretnie od tej wersji czy wały były takie same np. w kombi manual i kombi automat . Czy można to w jakiś sposób dobrać ?? Czy od sedana też były takie same ?? Jak to wygląda ?? Czy przy przykręcaniu podpory do ramy auta powinny być jakieś gumy , tłumiące drgania ??
Opel Omega 2.5 V6 Caravan SILVER + LPG Sekwencja SCIROCCO.

#2 OFFLINE   wars1977

wars1977

WarsSztat Jagiełły (specjalizacja silniki V6) Opel Tech2 , MDI

• 1 896 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 12 listopada 2014 - 15:24

Witam!

Od dawnego czasu borykam się z wałem napędowym, problemy zaczeły się po wymianie podpory wału. Zaczeły się wibracje , potem rozwaliło mi dyfer ( wałek atakujący ) , wymieniłem dyfer potem drugi lecz objawy nie ustały ( wykluczyłem dyfer bo na dwóch to samo ) . Wyważyłem wał bo niby był na frezach źle złożony - nowa podpora i łączniki .

Dodam że objawy się nasilają tak od 90km/h , co jakiś czas uszkadza łączniki wału.
Problemy jednak nie ustały i czuć bicie . Chcę wymienić cały wał i tu moje pytanie ...

Czy do 2.5 V6 kombi z 1997 roku muszę szukać konkretnie od tej wersji czy wały były takie same np. w kombi manual i kombi automat . Czy można to w jakiś sposób dobrać ?? Czy od sedana też były takie same ?? Jak to wygląda ?? Czy przy przykręcaniu podpory do ramy auta powinny być jakieś gumy , tłumiące drgania ??

Musisz szukać wału od manualnej skrzyni biegów, od silników V6, diesli lub np. 2.2 16v benzyna z tzw "dużą flanszą".

#3 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 12 listopada 2014 - 15:37

Musisz szukać wału od manualnej skrzyni biegów, od silników V6, diesli lub np. 2.2 16v benzyna z tzw "dużą flanszą".

Czyli kombi , sedan obojętne = ważne aby było od manualnej skrzyni biegów czy tak ??

#4 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 listopada 2014 - 20:18

co jakiś czas uszkadza łączniki wału.

może są żle zamontowane?? tzn,pomylona kolejnść śrub??

#5 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 12 listopada 2014 - 20:28

może są żle zamontowane?? tzn,pomylona kolejnść śrub??

A ciągłe bicie na wale , występuje na nowej jak i rozwalonej gumie , przyczym na rozwalonej jest dużo gorzej ??? Może być powodem złego zamontowania łącznika ??

Jaka powinna być ta kolejność śrub?? Jak to sprawdzić ??

#6 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 17 listopada 2014 - 19:27

Daj parę fotel z tego jak jest wał zamontowany na lącznikach. Czy kolega juz sobie poradził z problemem?

#7 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 22 listopada 2014 - 17:04

Daj parę fotel z tego jak jest wał zamontowany na lącznikach. Czy kolega juz sobie poradził z problemem?

Witam!

Podmieniłem wał , wyglądana to że to on był winowajcą - w aucie zrobiło się ciszej , nie dudni już tak. Czy problem zniknął dowiemy się z czasem ...

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.