Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] zwarcie na sprężarce

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   martin819

martin819
  • 111 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 19 czerwca 2014 - 19:33

Hej
Mam następujący problem: sprzęgło sprężarki klimatyzacji przeciąża mi bezpiecznik, ciągnie ponad 20A, kiedy bezpiecznik przewidziany na sprężarkę i wentylatory to 15A.
Dedukuję z tego że cewka sprzęgła powinna ciągnąć najwyżej kilka amper. Jeśli założę bezpiecznik 25A sprężarka na chwilę się włącza ale bezpiecznik nie wytrzymuje, zresztą przewody 1mm^2 też by długo nie pociągnęły. Zastanawiam się czy to aby na pewno cewka, a nie np. dioda która jest równolegle z cewką, pytanie, gdzie znajdę ową diodę ?
nie widzę jej przy wtyczce, a mierząc przewody między przekaźnikiem a masą miernik pokazuje że jest tam dioda, w jedną stronę nie przewodzi, w drugą jest częściowe przejście.

#2 OFFLINE   awhaker

awhaker

Czytamy AWUHAKER... :D

• 905 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 20 czerwca 2014 - 11:20

Powiem ci że temat do opanowania, potrzebujesz dobrego ściągacza od magneto takiego jak do Rometa, zdjąć Koło sprężarki i tam dostaniesz się do cewki :)

#3 OFFLINE   dawid6671

dawid6671
  • 479 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 czerwca 2014 - 14:53

dokładnie tak sama w sobie cewka może mieć zwarcie zwoje są zalane, miałem kilka takich przypadków

#4 OFFLINE   martin819

martin819
  • 111 postów

Napisany 20 czerwca 2014 - 17:48

ok, sprawdziłem pobór samej cewki bez diody i rzeczywiście ciągnie 20A. Dzisiaj kupiłem używaną sprężarkę, cewka w niej bierze 3A więc OK, ściągacz już kupiłem, więc jutro działam. Problem jeszcze taki: bezpośrenio przed nakrętką na osi sprężarki mam jeden z czujników na przewodach klimy chyba ten 4-pinowy. Żeby dojść do nakrętki muszę go odkręcić, gdzieś czytałem że nad nim jest zaworek, który nie wypuści mi gazu, możecie to potwierdzić ?

#5 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 czerwca 2014 - 18:15

Dokładnie, powinien być pod nim zaworek.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#6 OFFLINE   dawid6671

dawid6671
  • 479 postów

Napisany 20 czerwca 2014 - 22:00

ok, sprawdziłem pobór samej cewki bez diody i rzeczywiście ciągnie 20A. Dzisiaj kupiłem używaną sprężarkę, cewka w niej bierze 3A więc OK, ściągacz już kupiłem, więc jutro działam. Problem jeszcze taki: bezpośrenio przed nakrętką na osi sprężarki mam jeden z czujników na przewodach klimy chyba ten 4-pinowy. Żeby dojść do nakrętki muszę go odkręcić, gdzieś czytałem że nad nim jest zaworek, który nie wypuści mi gazu, możecie to potwierdzić ?

na początku delikatnie coś tam ujdzie ale później już zaworek zatrzyma

#7 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 czerwca 2014 - 10:14

ale ja ściągałem sprzęgło i nic nie demontowałem w samochodzie :p

Poluzuj przewody klimy może?

Ale bez wyjmowania sprężarki zdjąć elektromagnes to nie będzie chyba najprzyjemniejsza robota.

#8 OFFLINE   tc82

tc82

• 2 509 postów

Napisany 21 czerwca 2014 - 11:11

ale ja ściągałem sprzęgło i nic nie demontowałem w samochodzie :p

Poluzuj przewody klimy może?

Ale bez wyjmowania sprężarki zdjąć elektromagnes to nie będzie chyba najprzyjemniejsza robota.

Ale Ty masz V-kę a kolega klekota. W V bez demontowania da radę cały przód w sprężarce wymienić, wiem bo wymieniałem cewkę w 2,5.

#9 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów

Napisany 21 czerwca 2014 - 11:43

ah... masz rację... ja tylko V6 zauważam :p

#10 OFFLINE   martin819

martin819
  • 111 postów

Napisany 22 czerwca 2014 - 21:46

Pytanie do kolegów, którzy zdejmowali sprzęgło ze sprężarki:
Czy mieliście jakieś większe problemy ze ściągnięciem tego całego zabieraka, czy jak to nazwać, otóż odkręciłem nakrętkę wkręciłem kupiony ściągacz do magneto, wkręcam śrubę, przy dużym oporze lekko ją dobijałem młotkiem, ale element ani drgnie, ściągacz wyłazi mi z dużego gwinu, zrobiłem sam ściągacz z grubej mosiężnej redukcji, duży gwint wchodzi na ciasno, śruba dociskająca M10x1 i to samo, ośka tak mocno trzyma, że ściągacz się kantuje i wyłazi z gniazda. Czy jak kupie stalowy ściągacz to coś zmieni ?
W końcu straciłem cierpliwość i jak nawet naparzanie młotkiem w oś nie dało efektów, pociąłem całe sprzęgło i wyrwałem ze sprężarki, dostałem się do cewki ale chyba i tak nie ściągnę jej bez ściągnięcia tego co zostało po sprzęgle, duże łożysko z bieżnią bez problemów zruszyłem ściągaczem, ale dalej blokują resztki docisku, i jeszcze jedno pytanie, czy cewka jest tylko ciasno nasunięta, czy gdzieś w środku jest przykręcana ?
Tak się zastanawiam, jeśli to jak sprzęgło jest zapieczone na sprężarce którą kupiłem powtórzy mi się na tej w aucie to chyba mnie coś trafi :)

aha, jak by ktoś się zastanawiał czemu nie kupiłem samej cewki to powód jest taki że sprężarkę kupiłem 10zł drożej niż najtańszą cewkę i chciałem poćwiczyć ściąganie sprzęgła żeby nie było niespodzianek pod autem :)

#11 OFFLINE   se61

se61
  • 994 postów
  • Województwo: lubuskie

Napisany 22 czerwca 2014 - 21:58

Cewka schodzi ciasno w każdym bądź razie u mnie tak schodziły jeżeli sciągacz ci się wysunoł z gwintu to już jest pa pa

#12 OFFLINE   tc82

tc82

• 2 509 postów

Napisany 23 czerwca 2014 - 10:49

Sprzęgło jest nabijane na klin, najgorzej jest ruszyć, potem już idzie. Cewka zabezpieczona jest segerem i schodzi dużo latwiej niż sprzęgło.

#13 OFFLINE   dawid6671

dawid6671
  • 479 postów

Napisany 23 czerwca 2014 - 20:37

Sprzęgło jest nabijane na klin, najgorzej jest ruszyć, potem już idzie. Cewka zabezpieczona jest segerem i schodzi dużo latwiej niż sprzęgło.

dokładnie tak, miałem ten sam problem ze ściągaczem co i Ty :D tyle ze ja mam stalowy, też wyłaziło z gwintu. Czasami jest tak ze ten gwint w tarczy sprzegła jest skorodowany i dlatego tak się dzieje, u siebie zastosowałem redukcję jak mówisz lecz ja jaj jeszcze przyspawałem do tarczy i zeszło lux :D. Co do cewki jest zabezpieczona segerem czasami zdejmiesz ją bez problemu a czasami trzeba stuknąć przez jakiś śrubokręt od tyłu i też zejdzie ;)

#14 OFFLINE   martin819

martin819
  • 111 postów

Napisany 23 czerwca 2014 - 21:15

ok, póki co dzięki za podpowiedzi, na dniach będę miał dorobiony na zamówienie ściągacz z porządnej stali :) a jak nie to szlifiera i kroje dalej ;)

#15 OFFLINE   dawid6671

dawid6671
  • 479 postów

Napisany 24 czerwca 2014 - 16:21

sory bo Cię w błąd wprowadziłem :D dziś uszczelniałem kolejny taki kompresor i wygląda to tak
1. tarcza sprzęgła na klnie wiec tak jak pisałem niżej
2. koło jest zabezpieczone segerem i raz schodzi luźno a raz nie zależy
3. cewka jest ciasno osadzona i nie jest niczym zabezpieczona trzeba ja zbić lub ściągnąć za pomocą ściągacza tak jak i może być z kołem.

Jak będziesz ściągał koło i cewkę ściągaczem to pamiętaj żeby nakręcić tą nakrętka na kluczyk 13 (co trzeba ją odkręcić przy zdjęciu tarczy sprzęgła ;) ) żeby nie zniszczyć wałka.

#16 OFFLINE   martin819

martin819
  • 111 postów

Napisany 24 czerwca 2014 - 22:18

ano, właśnie za dużo tych segerów mi się wydawało bo jeden na łożysku bieżni odpiąłem. No i dzisiaj nowym ściągaczem ruszyłem wreszcie to co zostało z tarczy sprzęgła, jednak do stali to trzeba stalą podchodzić a nie jakimś kolorowym szajsem :) no ale siedziało jak jasna ch... bo przy ściąganiu wszystko się zrobiło mocno ciepłe.

#17 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów

Napisany 25 czerwca 2014 - 13:03

Pokaż fotki jak to w dieslu wygląda :D

Kilka sprężarek już rozbierałem i mosiężny ściągacz w zupełności wystarcza :o

#18 OFFLINE   martin819

martin819
  • 111 postów

Napisany 19 lipca 2014 - 23:19

Witam po dłuższej przerwie.
I otóż w 2.2DTI da się wymienić cewkę bez ściągania sprężarki.
Niestety wszystkie przyrządy trzeba adaptować do panującej ciasnoty między przewodami klimy, stabilizatorem i wentylatorem chłodnicy. Czujniki rzeczywiście można spokojnie odkręcać bez utraty ciśnienia. W moim przypadku ściągacz a'la magneto z porządnej stali i z drobnozwojną śrubą okazał się niezbędny, do ściągnięcia bieżni z łożyskiem i cewki prosty ściągacz dwuramienny o rozstawie 100-120mm i wysokości ok. 80mm - niestety nie znalazłem takiego i musiałem skracać śrubę i ramiona.
Montaż po oczyszczeniu i nasmarowaniu "wciskanych" powierzchni to już pikuś.
Klima chłodzi, więc Dziękuję wszystkim za podpowiedzi