Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Poważny problem z LPG

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
34 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 czerwca 2014 - 17:46

Witam,
Więc tak 2 tyg temu była wymieniana uszczelka pod głowcią, uszczelka pod klawiatura i od kolektora. Po odebraniu z warsztatu po 1 dniu padłą przepływka auto nie chciało działać ani na lpg ani na pb ledwo jechało,zakupiłem więc oryginalną używkę GM podmieniłem i na benzynie było wszystko cacy niestety na gazie od 2tyg przeboje byłem u gazownika stwierdził,że 1 wtrysk nie działa dzisiaj zakupiłem oryginalną listwę wtryskową Valteca + filtr wszystko ładnie pięknie zmieniłem i odpalam auto dalej średnio chodzi na gazie raz pochodzi normalnie zaraz znowu dławi się szarpie i przy daniu gazu w podłogę muuczy.
Nie mam już siły do tego gdzie leży przyczyna koledzy podejrzewacie coś ?

Najlepsze jest to,że na trasie normalnie ciągnie na biegach 3,4,5 natomiast w miescie muli niemiłosiernie go na biegach...

Czy potrzebne jest regulacja po wymianie listwy i filtru ?

Proszę o pomoc :)

#2 OFFLINE   Jesse

Jesse
  • 699 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 12 czerwca 2014 - 20:43

Jak najbardziej trzeba wyrególować i nową listwę też trzeba skalibrować.

#3 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 12 czerwca 2014 - 20:52

Kalibracja w tym przypadku kolego jest zbędna gdyż kompletna listwa oryginalna Valteca jest skalibrowana już od wyprodukowania tak zostałem dzisiaj poinformowany. Jutro z rana jade do Gazmena na regulacja mam nadzieję,że pomoże :). Jeżeli usterka będzie usunięta oczywiście odpowiem w temacie dla przyszłych pokoleń :). Aczkolwiek dziękuje za jaki kolwiek odzew :)

#4 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 12 czerwca 2014 - 23:08

Kalibracja w tym przypadku kolego jest zbędna gdyż kompletna listwa oryginalna Valteca jest skalibrowana już od wyprodukowania tak zostałem dzisiaj poinformowany. Jutro z rana jade do Gazmena na regulacja mam nadzieję,że pomoże :). Jeżeli usterka będzie usunięta oczywiście odpowiem w temacie dla przyszłych pokoleń :). Aczkolwiek dziękuje za jaki kolwiek odzew :)

Zmień informatora ,,,taka listwa nadaje się do sieczkarni nie do samochodu ,,,nowa ze sklepu nadaje się tylko do kalibracji , a tak naprawdę Valtek do żuka i Nysy poza tym tylko na złom.

#5 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 13 czerwca 2014 - 08:49

Kolego w takim razie zostałem źle poinformowany w sklepie, co do samej listwy stara listwa Valcteca wytrzymała od 2011roku także warto sprawdzić czy ta też pociągnie 3 latka ;). Po powrocie od gazmena odezwę się koledzy :)

#6 OFFLINE   barteklodz

barteklodz

y32se y22dth

• 1 333 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 13 czerwca 2014 - 08:59

szkoda silnika na valteci
lepiej dołożyć i kupić wtryski z górnej półki, boli przy zakupie ale przy dłuższym użytkowaniu wychodzi taniej

#7 OFFLINE   awhaker

awhaker

Czytamy AWUHAKER... :D

• 905 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 13 czerwca 2014 - 13:23

Oj kolego, są modele Valteków które możesz stawiać obok Hana i niczym im nie ustępują! Produkty Valteka nie kończą się na typie 30 :)

#8 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 13 czerwca 2014 - 18:50

Oj kolego, są modele Valteków które możesz stawiać obok Hana i niczym im nie ustępują! Produkty Valteka nie kończą się na typie 30 :)

Pewnie że są nawet stawiam je ponad hankami bo są szybsze :)

#9 OFFLINE   awhaker

awhaker

Czytamy AWUHAKER... :D

• 905 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 14 czerwca 2014 - 10:49

no myślę że tak, ale dla większości ludności Valtek jest tylko jeden, czerwony typ 30 :D

#10 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 14 czerwca 2014 - 14:22

Koledzy kupiłem oryginalną listwe wtrysków Valteca 220zł, wymieniłem filtr. Podjechałem do gazmena regulacja w trakcie jazdy auto pół dnia chodziło okey włączyłem klimatyzacje ( bo oczywiście nie zwróciłem uwagi że cały czas była off ) i znowu to samo auto zaczeło szarpać przy depnięciu pedała gazu do końca muczenie nie jest tak oczywiście za każdym razem czy ktoś mi wytłumaczy o co tu chodzi ? Czy instalacja mogła sie rozregulować przez włączenie klimatyzacji :o ?

#11 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 14 czerwca 2014 - 14:55

Koledzy kupiłem oryginalną listwe wtrysków Valteca 220zł, wymieniłem filtr. Podjechałem do gazmena regulacja w trakcie jazdy auto pół dnia chodziło okey włączyłem klimatyzacje ( bo oczywiście nie zwróciłem uwagi że cały czas była off ) i znowu to samo auto zaczeło szarpać przy depnięciu pedała gazu do końca muczenie nie jest tak oczywiście za każdym razem czy ktoś mi wytłumaczy o co tu chodzi ? Czy instalacja mogła sie rozregulować przez włączenie klimatyzacji :o ?

To proste auto ma rozjechane mapy paliwowe benzyny i zostało wyregulowane do rozjechanych dlatego jest kiszka. Przeczytaj co masz napisane na listwie od gazu , a powinieneś mieć wtryski BFC o zwiększonej wydajności.

#12 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 14 czerwca 2014 - 17:37

To proste auto ma rozjechane mapy paliwowe benzyny i zostało wyregulowane do rozjechanych dlatego jest kiszka. Przeczytaj co masz napisane na listwie od gazu , a powinieneś mieć wtryski BFC o zwiększonej wydajności.

Dzięki kolego za odpowiedź ale teraz niestety nie zabłysnę jaką kol wiek wiedzą bo słyszałem już o "jakiś" mapach ale o co w tym chodzi ? Co zrobić w takiej sytuacji ? Czy jest to kosztowna sprawa bo na prawdę w przeciągu tych 5 miesięcy to auto w naprawy i części przekroczyły jego wartość :(. Stara omcia 2.5 V6 przez cały okres jak ją miałem tylko rzeczy eksploatacyjne wymieniałem nigdy nie zawiodła a przez to tracę szacunek do tego pojazdu :/. Co do wtrysków kupiłem oryginalne Valteka takie jak były wcześniej z tego co spisałem ze starej listwy i pokazałem w hurtowni oznaczenie to

" VALTEK
Seat 0 4,0 mm
LPG-CNG CLASS #2
RAIL TYPE 30 "

Czekam na odpowiedź koledzy i pozdrawiam :)

#13 OFFLINE   Jesse

Jesse
  • 699 postów

Napisany 14 czerwca 2014 - 20:48

Trzeba skasować mapy paliwowe,pojeżdzić około 100km na samej pb i dopiero potem wyregulować lpg.Mapy skasujesz opelscannerem.

#14 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 14 czerwca 2014 - 21:08

[quote name='Vengazo']Dzięki kolego za odpowiedź ale teraz niestety nie zabłysnę jaką kol wiek wiedzą bo słyszałem już o "jakiś" mapach ale o co w tym chodzi ? Co zrobić w takiej sytuacji ? Czy jest to kosztowna sprawa bo na prawdę w przeciągu tych 5 miesięcy to auto w naprawy i części przekroczyły jego wartość :(. Stara omcia 2.5 V6 przez cały okres jak ją miałem tylko rzeczy eksploatacyjne wymieniałem nigdy nie zawiodła a przez to tracę szacunek do tego pojazdu :/. Co do wtrysków kupiłem oryginalne Valteka takie jak były wcześniej z tego co spisałem ze starej listwy i pokazałem w hurtowni oznaczenie to

" VALTEK
Seat 0 4,0 mm
LPG-CNG CLASS #2
RAIL TYPE 30 "

Czyli masz elektrozaworki nie wtryskiwacze więc jeżeli to v to zdejmij starą daj do kalibracji razem z nowa i dopiero jazda na benzynie 100 km potem regulacja gazu.

#15 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 14 czerwca 2014 - 22:00

Więc jeżeli mam rozumieć to musze podjechać na komputer do kogoś i wyczyścić błędy ? Czy dla map paliwowych musi być jakiś specjalny komputer/program i nie zrobi tego pierwszy lepszy diagnosta komputerowy ?

Pytanie do kolegi manro
Czyli jak mam teraz założone tą nową listwę Valteka to muszę dać ją do kalibracji razem ze starą dlaczego tak dziwnie nie mogę dać tylko jednej ? Sory ale troszkę się gubię ponieważ co do instalacji lpg to lewy jestem haha :D?

NIE WIEM CZY TO WAŻNE ALE DOPISZE W RAZIE WU.
Omcia na benzynie chodzi okey obroty nie faluja na włączonej klimie nie przycina go nie gaśnie itp :)

#16 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 15 czerwca 2014 - 10:10

Więc jeżeli mam rozumieć to musze podjechać na komputer do kogoś i wyczyścić błędy ? Czy dla map paliwowych musi być jakiś specjalny komputer/program i nie zrobi tego pierwszy lepszy diagnosta komputerowy ?

Pytanie do kolegi manro
Czyli jak mam teraz założone tą nową listwę Valteka to muszę dać ją do kalibracji razem ze starą dlaczego tak dziwnie nie mogę dać tylko jednej ? Sory ale troszkę się gubię ponieważ co do instalacji lpg to lewy jestem haha :D?

NIE WIEM CZY TO WAŻNE ALE DOPISZE W RAZIE WU.
Omcia na benzynie chodzi okey obroty nie faluja na włączonej klimie nie przycina go nie gaśnie itp :)

Aby skasować mapy paliwowe adaptacje wystarczy opel-scaner .Listwę należy skalibrować tak jak starą bo nowa jest na 4mm a możliwe że stara była na 6mm.Błędów ma być zero bo inaczej to :szpital:.

#17 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 15 czerwca 2014 - 10:56

Witam,
No niestety z błędów pewnie coś zostanie typu czujnik położenia wałka bo jest nie oryginalny i cały czas check się pali i na kompie go pokazuje mimo,że jest wszystko ok. Czyli teraz jechać na diagnostyke komputerową potem na kalibracje myszko potem jazda 100km na PALIWIE a nastepnie regulacja gazu :)?

#18 OFFLINE   Jesse

Jesse
  • 699 postów

Napisany 15 czerwca 2014 - 18:52

Najpierw to zmień ten czujnik na oryginał.Potem kasowanie map i błędów,jazda na pb 100km a dopiero po tym kalibracja listwy i regulacja gazu.

#19 OFFLINE   Vengazo

Vengazo
  • 168 postów

Napisany 15 czerwca 2014 - 19:15

A coś się stanie jak nie zmienię czujnika i tak będę próbował zrobić wszystko co wy koledzy opisaliście :)?

#20 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 16 czerwca 2014 - 06:17

A coś się stanie jak nie zmienię czujnika i tak będę próbował zrobić wszystko co wy koledzy opisaliście :)?

Nic się nie stanie kompletnie nic to nie zmieni tylko kieszeń będzie bolała,,,, ale Ciebie:)