Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Problem z hamulcami, ABS, trzeszczące hamulce? proszę o wsparcie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Iyachi

Iyachi
  • 12 postów

Napisany 09 czerwca 2014 - 23:52

Witam wszystkich forumowiczy. Moja Omcia zmaga się z kolejnym problemem, mianowicie! Po wymianie opon na letnie 195/55/15 pewien dowcipniś przebił mi oponkę. Wrzuciłem dojazdówkę 195/65, co oznacza że na tyle mam dwa różne bieżniki i profile. Mniej więcej od tego czasu przy utrzymywaniu prędkości +/- 80kmh, po chwili zaświeca się kontrolka ABS, i świeci w sposób ciągły, aż do ponownego rozruchu silnika. Gdy kontrolka się włączy pedał hamulca staje się bardziej miękki, hamulec znacznie słabszy. Ponadto przed pojawieniem się kontrolki, jak i po, obserwuję dziwną rzecz. Podczas gwałtownego hamowania, gdy już koła się zablokują hamulce wydają dziwny trzeszczący dźwięk, a na pedale hamulca czuć jakby wibrację bicie. Dodam iż w dniu dzisiejszym wymianie uległy: tuleje wachacza, sworznie, końcówki drążków, łączniki stabilizatora, klocki (wszystko przód) hamulce zostały odpowietrzone, ale wciąż łapią nisko nie wspominając o charakterystycznym trzeszczeniu (biciu) przy docisku na opór, oraz tym co dzieje się po zaświeceniu kontrolki ABS. Proszę o rady... czy inna opona może mieć wpływ na ABS ? wybaczcie, jestem laikiem... hamulec po zaświeceniu kontrolki jako tako łapie dopiero w podłodze, przed nieco lepiej, ale również zbyt nisko...

#2 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1 011 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 10 czerwca 2014 - 00:46

Pomijając fakt, że jest to niezgodne z przepisami, to różny rozmiar kół jak najbardziej powoduje problemy z ABSem. Czujnik dostaje 2 różne sygnały z kół, bo mają różny obwód. ABS nie działa prawidłowo i świeci się kontrolka. Trzepanie pedału to może być objaw blokowania kół lub świruje pompa

#3 OFFLINE   Iyachi

Iyachi
  • 12 postów

Napisany 10 czerwca 2014 - 07:09

Oczywiście mam świadomość, iż jest to niezgodne z przepisami, dlatego jak najszybciej postaram sie to naprawić. Ale czy to może coś mieć wspólnego z tym trzeszczeniem ? Kolega zasugerował, że pompa może być na wykończeniu.

#4 OFFLINE   michal1350

michal1350

Hanek

• 191 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 10 czerwca 2014 - 07:21

Zacząłbym od doprowadzenia ogumienia do porządku i wówczas dopiero sprawdził ten abs. Różne sygnały z czujników powinny być sygnalizowane błędem, czyli może świecić się kontrolka, a nawet nie działać zupełnie abs. Nie będzie wtedy korekcji siĺy hamowania i możesz mieć dziwne odczucia podczas hamowania.
Dodany obrazek "Jeśli nie ma się nic do powiedzenia, lepiej nie przyoblekać tego w słowa."
powiedzenie

#5 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 czerwca 2014 - 07:30

Po pierwsze rozmiar opony 195/55/15 nie jest do omegi, nie wiem dlaczego takie małe opony kupiłeś na lato. Co do trzeszczenia i bicia w pedale to może zapas, który wrzuciłeś nie nadaje się już do niczego. Załóż takie same opony na oś i zobacz czy ustało.

#6 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów

Napisany 10 czerwca 2014 - 09:11

Autor wybaczy, ale jak czytam takie posty to mam ochotę :censored: takiego delikwenta... konkretnie to utopić w łyżce wody :masakra: między innymi w śród takich ludzi powstaje obiegowa opinia że jakieś auto (w tym przypadku omega, ale i nie tylko...) to padło nie warte swojej ceny itp...

Zdajesz sobie sprawę, że jeżdżąc tak jak opisałeś, po za łamaniem przepisów to jesteś niebezpieczny dla otoczenia ?? Nawet ośmielę się stwierdzić że jesteś gorszy od pijanych czy piratów drogowych. Poruszasz się po drogach publicznych z pełną świadomością niesprawnego auta... Twój pojazd jest jak mała bomba zegarowa... bo nie wiadomo kiedy np. koło odpadnie i trafi w człowieka...czy też urwie Ci się kierownica... niewspominając o tym że masz niesprawne hamulce :masakra: napisz jeszcze że masz to 10-cio letnie w dobrym stanie opony, bo mają jeszcze 6mm bieżnika :masakra:

zacznij jak poprzednicy radzili, doprowadź ogumienie do ładu, dalej będzie do sprawdzenia hamulec. BTW a czy płynu hamulcowego w zbiorniczku nie brakuje ??

#7 OFFLINE   Iyachi

Iyachi
  • 12 postów

Napisany 10 czerwca 2014 - 11:16

Rozumiem, inna dojazdowka zalozona jest dlatego ze ktos oponke mi przebio, i ta byla na zapasie. Za pol h zmienie, i poinformuje co bedzie. Tak plyn uzupelnialem:)

#8 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów

Napisany 10 czerwca 2014 - 11:40

i nie ubywa go ??

#9 OFFLINE   marcinus

marcinus

Kolesiostwo #14

• 218 postów
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 10 czerwca 2014 - 11:58

może za długie śruby masz do zapasu i Ci trą o szczęki :)

#10 OFFLINE   Iyachi

Iyachi
  • 12 postów

Napisany 10 czerwca 2014 - 15:31

Wymienilem opony na tyle, udalo mi sie kupic te same co i na przodzie. Problem z kontrolka ABSu wrocila do normalnosci, czyli nie swieci. Blokowanie hamulca tez ustapilo, ale hamulec wciaz lapie nisko. Kiedy hamujac zablokuje kola, wciaz slysze buczenie i bicie na pedale, ale ABS dziala, popuszcza. Nie, plynu nie ubywa :)

#11 OFFLINE   Piotrek

Piotrek
  • 1 395 postów

Napisany 10 czerwca 2014 - 16:03

Jeśli parę razy testowałeś heble przy nowych klockach blokując koła to nie wiem czy tarcz nie przegrzałeś i mógł je szlag trafić. Jeśli tarcz nie wymieniałeś bo były ok to nowe klocki powinno się ułożyć przez jakiś czas hamując delikatnie.

#12 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 11 czerwca 2014 - 21:12

na tyle mam dwa różne bieżniki i profile.

a to powoduje

zaświeca się kontrolka

Podczas gwałtownego hamowania, gdy już koła się zablokują hamulce wydają dziwny trzeszczący dźwięk, a na pedale hamulca czuć jakby wibrację bicie.

po prostu ABS głupieje bo podczas hamowania koła na jednej osi obracają się z różną prędkością i ABS uznaje że jedno koło jest w poślizgu i włącza się ABS , znam taki przypadek że przy różnych rozmiarach kół na jednej osi włączał się TC podczas jazdy i ABS nawet podczas lekkiego przyhamowania , po wymianie na jednakowy rozmiar wszystko wróci do normy ;)

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#13 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 czerwca 2014 - 00:20

Kiedy hamujac zablokuje kola, wciaz slysze buczenie i bicie na pedale, ale ABS dziala, popuszcza. Nie, plynu nie ubywa :)

przeciez tak wlasnie dziala abs. czuc jak pedal kopie i slychac pompe (w omedze szczegolnie). poza tym przy sprawnym abs-ie nie zablokujesz kol. no moze na ulamek sekundy w cyklicznych odstepach ;)

smartniete tapfonem
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#14 OFFLINE   Iyachi

Iyachi
  • 12 postów

Napisany 13 czerwca 2014 - 17:33

Dziękuje wszystkim za pomoc :) Wszystko wróciło do normy przy wymianie opon, na całe szczęście tarcze przetrwały :)