Praca na cały etat+swoja działalność po godzinach???
Napisany 15 listopada 2007 - 10:28
Prosiłbym o podpowiedz jak i od czego zacząć załatwianie spraw papierkowych.
Wiem na pewno,że pracując w obecnym zakładzie odpada mi zus,zostaje do zapłacenia zdrowotne,podatek dochodowy.
Lepszy VAT czy Ryczałt?
Budynek mam na mojej prywatnej posesji więc niema dzierżawy.
Jęli ktoś byłby wstanie mi podpowiedzieć jak mam się zato zabrać byłbym wdzięczny.
Napisany 15 listopada 2007 - 11:04
vat czy ryczałt
http://www.twoja-fir.../read.php?2,136
http://www.wififorum...ftopic8746.html
http://www.money.pl/...0,0,143184.html
www.google.pl
Napisany 15 listopada 2007 - 11:16

Jeśli chodzi o VAT lub ryczałt to też zależy od wysokości osiąganych przez Ciebie dochodów z tytułu działalności gospodarczej. Niekiedy nie masz wyboru i musisz się stać VATowcem.
Na Twoim miejscu zacząłbym od przeszukania google, na przykład:
http://www.google.co...=utf-8&oe=utf-8
Jak już znajdziesz podstawowe informacje, proponuję pielgrzymkę do Urzędu Miasta, bo i tak tam musisz zacząć. Jeśli trafisz na miłą panią, to krok po kroku wyjaśni Ci, co musisz zrobić, żeby było dobrze - przy okazji naświetli Ci czas potrzebny na rejestrację firmy. Jeśli trafisz na jelenia, to będziesz zdany na siebie.
Odwiedzić musisz minimum: Urząd Miasta, Urząd skarbowy, pieczątkarza, bank, GUS. Licho wie, co jeszcze teraz jest potrzebne.
Życze powodzenia - uważam, że rozpoczynanie działalności to dobry krok, ale pamiętaj, że czasem trzeba będzie zagryźć zęby, stawiać się na kontrole. I jeśli będziesz miał ochotę lub potrzebę zatrudnienia jakieś osoby, to poczytaj i popytaj się dokładnie jak to zrobić, bo później możesz mieć nieprzyjemności z PIPem, a oni już mili nie są (wiem coś o tym - nałożyli na mnie nie jedną karę kiedy zaczynałem działalność...).
A i jeszcze jedno - choćby się waliło, paliło i pieniędzy byś nie miał - zawsze zapłać VAT i dochodowy. ZUS możesz chwilowo olać, choć i tak będziesz w super pozycji, bo będziesz płacił "tylko" część z racji tego, że pracujesz na umowę o pracę. Ja takowego szczęścia nie mam i co miesiąc leci prawie 800pln na marmury i stare baby, które pamiętają poprzedni ustrój...
Napisany 15 listopada 2007 - 12:44
Pytanie czy ryczałt cz vat to nie jest włąściwe pytanie bo jedno i drugie ma niewiele wspólnego
Vat jest dobry bo możesz firmy robić a one to lubią jak jeszcze zwrot Vatu dostaną
Ryczałt - jeśli twój dochód nie przelroczy 3000 PLN
W innym przypadku przejdź na podatek liniowy 19% - nie ważne ile zarbisz i tak tyle samo zapłacisz
Dodatkowy plus to to, że ZUS będziesz miał w promocji przez najbliższe 2 lata - chyba że podepniesz się pod ZUS z miejsca pracy wtedy wychodzą jakieś tam grosze rzędu 150 PLN
Co do początków ściągnij sobie listę pkd i wybierz rodzaj działalności, następnie z urzędu miasta pobierz druk rejestracji firmy i rejestruj pod podanym pkd (możesz wybrać jedno podstawowe i kilka pobocznych). Taka rejestracja to koszt 100 PLN jak dobrze pamiętam. Odpowiedź dostaniesz w 2 tygodnie i wtedy z tym co dostaniesz idziesz do GUS i tam rejestrujesz się na drukach dostępnych w sieci - ściągnij sobie druki IPS taki program i tam masz wszystkie formularze. Jak już od gusu dostaniesz odpowiedz wyrabiasz pieczątke i idziesz do banku zakładasz konto. Następnie do Skarbówki i na drukach które wskarze Ci ta miła Pani w okienku NIP wskarze wypełniasz i rejestrujesz się w skarbówce. Pozostaje Ci tylko zainstalowanie Płatnika na kompie - pilnuj żeby była jak najnowsza wersja bo prawo się zmienia często. I już 4-6 tygodni i możesz działać. Niestety łatwiej się nie da, ale nie przejmuj się. Pomożemy jak coś będzie trzeba.
Osobiście jak zakładałem swoją firmę to też byłem przerażony ile z tym roboty, no ale udało się i teraz już jest z górki.
Napisany 15 listopada 2007 - 14:39
O, czyli w tym zakresie widzę wszystko po staremu... Rejestracja firmy od miesiąca do półtora... Szybciuto. W mgnieniu oka, rzekłbym /sarkzm/.I już 4-6 tygodni i możesz działać.
Napisany 15 listopada 2007 - 14:55
Napisany 15 listopada 2007 - 18:51
Myślę, że niedużo nam brakuje. Ja rejestruję sp. z o.o. już drugi miesiąc. Co prawda mam już prawie wszystko, brakuje KRS. Mam nadzieję jednak, że wszystko się niebawem zakończy...Kiedyś czytałem że w Burkina Faso (Górna Wolta, Afryka Środkowa) firmę rejestruje się pół roku
Napisany 15 listopada 2007 - 18:52
Mam nadzieję jednak, że wszystko się niebawem zakończy
Raczej zacznie

Napisany 15 listopada 2007 - 18:57
Pomieszczenie mam 100m/2+socjalka.Jakie dokumenty i pozwolenia są potrzebne aby zaadoptować warsztat?
Napisany 15 listopada 2007 - 19:01
A jak ma się sprawa z pomieszczeniem w którym chciałbym mieć tą działalnoć.
Pomieszczenie mam 100m/2+socjalka.Jakie dokumenty i pozwolenia są potrzebne aby zaadoptować warsztat?
Powiem tak, nie wiem jak to jest z warsztatami - ale wiem jak np z pomieszczeniami na działalność usługową - wys pow 2,5m, nadmuch ciepła na wejściu, sanitariaty w oddzielnym powmieszczeniu. Tak naprawde to musisz się zapytać - tylko nie pamiętam kogo
Napisany 15 listopada 2007 - 19:23
A jak ma się sprawa z pomieszczeniem w którym chciałbym mieć tą działalnoć.
Jesli będziesz pracował sam (nie zatrudniał pracowników) to nie musisz załatwiać

Napisany 15 listopada 2007 - 19:25
Jesli będziesz pracował sam (nie zatrudniał pracowników) to nie musisz załatwiać
Oj chyba jednak prawo mówi inaczej - pogadaj z PIPami

Napisany 15 listopada 2007 - 19:46
Oj chyba jednak prawo mówi inaczej - pogadaj z PIPami
Własie chodzi o to ,że PIP może sprawdzać warunki pracy itp . ale pracowników. W przypadku jednoosobowych działalności(właścicel nie ma statusu pracownika) PiP nie przeprowadza kontroli . To moje zdanie i tak kiedyś było ale upewnij się lepiej.