Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Termin przeglądu technicznego a termin instalacji gazowej.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
31 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Ksebki

Ksebki
  • 94 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 18:05

Może ktoś wie czy to prawda co ostatnio usłyszałem?
Termin ważności butli gazowej to 13 sierpnia 2014 roku a termin badania technicznego to 7 sierpnia 2014.
Podobno jak wykonam badanie techniczne w terminie to mimo, że ważność butli gazowej kończy się 6 dni później diagnosta ma obowiązek podbić przegląd.
I można jeździć z taką przeterminowaną butlą po 13 sierpnia 2014 roku do czasu wykonania następnego badania technicznego.
Może ktoś potwierdzić tę wiadomość?

#2 OFFLINE   spawek

spawek

Jest moc jest zabawa

• 1 014 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 15 kwietnia 2014 - 18:09

Z tego co ja wiem jak miałem trucka to nie podbili mi przeglądu w dowodzie a butla była wazna około pół roku jeszcze

#3 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 kwietnia 2014 - 18:52

Z tego co ja wiem jak miałem trucka to nie podbili mi przeglądu w dowodzie a butla była wazna około pół roku jeszcze

Trochę to dziwne bo w dniu przeglądu jest ważna. Ale Polska to dziwny kraj więc wszystko jest możliwe. Chyba najszybciej będzie zapytać na jakiejkolwiek stacji diagnostycznej.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#4 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 15 kwietnia 2014 - 19:33

najlepiej podjedz na stacje i sie dowiedz. Tam sie dowiesz czy ma taka mozliwosc nie czy ma obowiazek. Bo znajdzie Ci inna usterke.... pojedziesz po jej usunieciu i bedzie za pozno.

#5 OFFLINE   pawel om2.0

pawel om2.0
  • 172 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:28

Butla MUSI być ważna w dniu badania technicznego a może się kończyć dnia następnego i muszą podbić badanie!!!!

#6 OFFLINE   Ksebki

Ksebki
  • 94 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:35

Tylko który z dokumentów świadczy o dacie ważności butli?
Bo raczej nie data montażu ani zgłoszenia do wydziału komunikacji.

Jeśli mamy datę ważności np. 08/2014 to znaczy, że jest ważna do ostatniego dnia sierpnia?

Czy może tabliczka znamionowa na zbiorniku:

Dodany obrazek

#7 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:52

Tylko który z dokumentów świadczy o dacie ważności butli?

o dacie ważności stanowi Poświadczenie wykonania i badania samochodowego zbiornika LPG , po jego drugiej stronie znajduje się Protokół badania odbiorczego zbiornika LPG

tam jest data produkcji i data ważności

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#8 OFFLINE   Ksebki

Ksebki
  • 94 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:59

Ma ktoś takie poświadczenie pod ręką?
Bo moje leży w aucie.
Tam jest data ważności miesiąc/rok czy dzień/miesiąc/rok.

#9 OFFLINE   pers58

pers58
  • 419 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 21:16

Ma ktoś takie poświadczenie pod ręką?
Bo moje leży w aucie.
Tam jest data ważności miesiąc/rok czy dzień/miesiąc/rok.

U mnie jest dzień/miesiąc/rok.

#10 OFFLINE   Ksebki

Ksebki
  • 94 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 21:19

Dzięki.

#11 OFFLINE   Dymian

Dymian

:)

• 229 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 21:21

Mój ojciec 2 lata temu zrobił przegląd z butlą ważną jeszcze 5 miesięcy. Pytałem go o to, to mówił, że zrobił bez problemu ale była gdzieś u diagnosty adnotacja, że butla się kończy.
Jak się skończyła- sam wymienił na inną i za rok pojechał z nową butlą i homologacją- wszystko było ok.

#12 OFFLINE   Ksebki

Ksebki
  • 94 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 21:24

Mi raczej chodzi żeby ewentualnie przedłużyć jeszcze przegląd na rok a potem ze względu na wiek auta [będzie miało już 21 lat] i brak papierów na gaz zakończyć jego eksploatację.

#13 OFFLINE   krtek

krtek
  • 79 postów

Napisany 15 kwietnia 2014 - 22:21

Weź pod uwagę, że jak już Ci się skończy termin na butlę a będziesz jeździł i pech będzie chciał i ktoś w Ciebie wjedzie, to upierdliwy rzeczoznawca, który będzie likwidował szkodę może się do tego przyfasolić i pozbawić Cię prawa do odszkodowania. Pół bidy jak będzie chodziło tylko o auto, ale koszty ewentualnego leczenia itp. :masakra:

#14 OFFLINE   Dymian

Dymian

:)

• 229 postów

Napisany 16 kwietnia 2014 - 14:42

Zwłaszcza, że kupić używkę butlę ważną na rok czy dwa można dorwać za mniej niż 100zł a czasem nawet 50zł więc nie ma co się smrodzić.
A oficjalne przedłużenie ważności butli kosztuje znacznie więcej i jest bezsensowne.

#15 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

......

• 4 923 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 16 kwietnia 2014 - 14:44

Dostaniesz badanie techniczne z adnotacją " ważność butli LPG do dnia ..... "

dupochron dla diagnosty

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#16 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 16 kwietnia 2014 - 14:45

A oficjalne przedłużenie ważności butli kosztuje znacznie więcej i jest bezsensowne.

Dlaczego jest bezsensowne ??

#17 OFFLINE   komorek123

komorek123
  • 473 postów

Napisany 16 kwietnia 2014 - 18:54

Dlaczego jest bezsensowne ??

Bo z reguły trzeba czekac az papiery przejda nazwijmy to procedury, a po drugie przedłuzenie waznosci kosztuje od 200 do 300pln ,a nowa butla wazna 10 lat 350-400pln z montarzem. Co do przegladu zalezy na kogo sie trafi...Jak bedzie jakis buc i sie uprze to nam nie zrobi, wiem z doswiadczenia swojego i nie tylko.

#18 OFFLINE   kifffor

kifffor
  • 80 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 16 kwietnia 2014 - 19:33

Butla MUSI być ważna w dniu badania technicznego a może się kończyć dnia następnego i muszą podbić badanie!!!!

Kolega "pawel om2.0" ma rację,sam też dzwoniłem na stację kontroli i gosciu wyraznie powiedział ze jesli auto jest sprawne a butla ma ważnoś przegląd zostanie podbity.

#19 OFFLINE   peciu1991

peciu1991
  • 110 postów

Napisany 17 kwietnia 2014 - 19:00

Może ktoś wie czy to prawda co ostatnio usłyszałem?
Termin ważności butli gazowej to 13 sierpnia 2014 roku a termin badania technicznego to 7 sierpnia 2014.
Podobno jak wykonam badanie techniczne w terminie to mimo, że ważność butli gazowej kończy się 6 dni później diagnosta ma obowiązek podbić przegląd.
I można jeździć z taką przeterminowaną butlą po 13 sierpnia 2014 roku do czasu wykonania następnego badania technicznego.
Może ktoś potwierdzić tę wiadomość?

Pracuję w warsztacie gdzie legalizujemy zbiorniki LPG i CNG i sprawa wygląda tak, że przeglądu nie przejdzie. Zbiornik musi być ważny co najmniej rok do przodu, żeby był podbity przegląd. Więc najpierw śmigaj do pierwszego warsztatu który legalizuje butle a potem na przegląd. Bynajmniej tak diagności i inspektorzy w Warszawie robią. Wiadomo nie jeden diagnosta przymknie na to oko bo teoretycznie butla jest ważna jeszcze parę dni, ale potem przy jakimś wypadku albo innym zdarzeniu może być problem np. z wypłatą ubezpieczenia bo zbiornik nie był ważny...

#20 OFFLINE   kifffor

kifffor
  • 80 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 17 kwietnia 2014 - 21:57

Pracuję w warsztacie gdzie legalizujemy zbiorniki LPG i CNG i sprawa wygląda tak, że przeglądu nie przejdzie. Zbiornik musi być ważny co najmniej rok do przodu, żeby był podbity przegląd. Więc najpierw śmigaj do pierwszego warsztatu który legalizuje butle a potem na przegląd. Bynajmniej tak diagności i inspektorzy w Warszawie robią. Wiadomo nie jeden diagnosta przymknie na to oko bo teoretycznie butla jest ważna jeszcze parę dni, ale potem przy jakimś wypadku albo innym zdarzeniu może być problem np. z wypłatą ubezpieczenia bo zbiornik nie był ważny...

Nie wiem jak to sie ma w przepisach prosił bym o jego cytat,bo ja jak rozmawiałem z diagnostą to powiedział ze nie ma żadnego problemu (przegląd mam 19.04.2014 a butla do 2015 bodajże marzec) diagnosta sprawdza stan techniczny auta a jesli w dniu przeglądu butla ma ważność to dlaczego miał by nie podbić,co jesli był by to ostatni rok tego autka to co nie podbijęmy przeglądu bo butla ma 11 miesiecy ważności!