Termin przeglądu technicznego a termin instalacji gazowej.
Napisany 15 kwietnia 2014 - 18:05
Termin ważności butli gazowej to 13 sierpnia 2014 roku a termin badania technicznego to 7 sierpnia 2014.
Podobno jak wykonam badanie techniczne w terminie to mimo, że ważność butli gazowej kończy się 6 dni później diagnosta ma obowiązek podbić przegląd.
I można jeździć z taką przeterminowaną butlą po 13 sierpnia 2014 roku do czasu wykonania następnego badania technicznego.
Może ktoś potwierdzić tę wiadomość?
Napisany 15 kwietnia 2014 - 18:09
Napisany 15 kwietnia 2014 - 18:52
Z tego co ja wiem jak miałem trucka to nie podbili mi przeglądu w dowodzie a butla była wazna około pół roku jeszcze
Trochę to dziwne bo w dniu przeglądu jest ważna. Ale Polska to dziwny kraj więc wszystko jest możliwe. Chyba najszybciej będzie zapytać na jakiejkolwiek stacji diagnostycznej.
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 15 kwietnia 2014 - 19:33
Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:28

Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:35
Bo raczej nie data montażu ani zgłoszenia do wydziału komunikacji.
Jeśli mamy datę ważności np. 08/2014 to znaczy, że jest ważna do ostatniego dnia sierpnia?
Czy może tabliczka znamionowa na zbiorniku:

Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:52
Tylko który z dokumentów świadczy o dacie ważności butli?
o dacie ważności stanowi Poświadczenie wykonania i badania samochodowego zbiornika LPG , po jego drugiej stronie znajduje się Protokół badania odbiorczego zbiornika LPG
tam jest data produkcji i data ważności
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:59
Bo moje leży w aucie.
Tam jest data ważności miesiąc/rok czy dzień/miesiąc/rok.
Napisany 15 kwietnia 2014 - 21:16
Ma ktoś takie poświadczenie pod ręką?
Bo moje leży w aucie.
Tam jest data ważności miesiąc/rok czy dzień/miesiąc/rok.
U mnie jest dzień/miesiąc/rok.
Napisany 15 kwietnia 2014 - 21:21
Jak się skończyła- sam wymienił na inną i za rok pojechał z nową butlą i homologacją- wszystko było ok.
Napisany 15 kwietnia 2014 - 21:24
Napisany 15 kwietnia 2014 - 22:21

Napisany 16 kwietnia 2014 - 14:42
A oficjalne przedłużenie ważności butli kosztuje znacznie więcej i jest bezsensowne.
Napisany 16 kwietnia 2014 - 14:44
dupochron dla diagnosty
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Napisany 16 kwietnia 2014 - 14:45
Dlaczego jest bezsensowne ??A oficjalne przedłużenie ważności butli kosztuje znacznie więcej i jest bezsensowne.
Napisany 16 kwietnia 2014 - 18:54
Dlaczego jest bezsensowne ??
Bo z reguły trzeba czekac az papiery przejda nazwijmy to procedury, a po drugie przedłuzenie waznosci kosztuje od 200 do 300pln ,a nowa butla wazna 10 lat 350-400pln z montarzem. Co do przegladu zalezy na kogo sie trafi...Jak bedzie jakis buc i sie uprze to nam nie zrobi, wiem z doswiadczenia swojego i nie tylko.
Napisany 16 kwietnia 2014 - 19:33
Butla MUSI być ważna w dniu badania technicznego a może się kończyć dnia następnego i muszą podbić badanie!
!
Kolega "pawel om2.0" ma rację,sam też dzwoniłem na stację kontroli i gosciu wyraznie powiedział ze jesli auto jest sprawne a butla ma ważnoś przegląd zostanie podbity.
Napisany 17 kwietnia 2014 - 19:00
Może ktoś wie czy to prawda co ostatnio usłyszałem?
Termin ważności butli gazowej to 13 sierpnia 2014 roku a termin badania technicznego to 7 sierpnia 2014.
Podobno jak wykonam badanie techniczne w terminie to mimo, że ważność butli gazowej kończy się 6 dni później diagnosta ma obowiązek podbić przegląd.
I można jeździć z taką przeterminowaną butlą po 13 sierpnia 2014 roku do czasu wykonania następnego badania technicznego.
Może ktoś potwierdzić tę wiadomość?
Pracuję w warsztacie gdzie legalizujemy zbiorniki LPG i CNG i sprawa wygląda tak, że przeglądu nie przejdzie. Zbiornik musi być ważny co najmniej rok do przodu, żeby był podbity przegląd. Więc najpierw śmigaj do pierwszego warsztatu który legalizuje butle a potem na przegląd. Bynajmniej tak diagności i inspektorzy w Warszawie robią. Wiadomo nie jeden diagnosta przymknie na to oko bo teoretycznie butla jest ważna jeszcze parę dni, ale potem przy jakimś wypadku albo innym zdarzeniu może być problem np. z wypłatą ubezpieczenia bo zbiornik nie był ważny...
Napisany 17 kwietnia 2014 - 21:57
Pracuję w warsztacie gdzie legalizujemy zbiorniki LPG i CNG i sprawa wygląda tak, że przeglądu nie przejdzie. Zbiornik musi być ważny co najmniej rok do przodu, żeby był podbity przegląd. Więc najpierw śmigaj do pierwszego warsztatu który legalizuje butle a potem na przegląd. Bynajmniej tak diagności i inspektorzy w Warszawie robią. Wiadomo nie jeden diagnosta przymknie na to oko bo teoretycznie butla jest ważna jeszcze parę dni, ale potem przy jakimś wypadku albo innym zdarzeniu może być problem np. z wypłatą ubezpieczenia bo zbiornik nie był ważny...
Nie wiem jak to sie ma w przepisach prosił bym o jego cytat,bo ja jak rozmawiałem z diagnostą to powiedział ze nie ma żadnego problemu (przegląd mam 19.04.2014 a butla do 2015 bodajże marzec) diagnosta sprawdza stan techniczny auta a jesli w dniu przeglądu butla ma ważność to dlaczego miał by nie podbić,co jesli był by to ostatni rok tego autka to co nie podbijęmy przeglądu bo butla ma 11 miesiecy ważności!