[OB & OBFL] Chip'owanie omegi 2,5DTI
Rozpoczęte przez
slawko1980
, 14 kwi 2014, 17:05
5 odpowiedzi na ten temat
Napisany 14 kwietnia 2014 - 17:05
Mam pytanie. Czy ktoś może ma pojęcie czym zgrać mapy silnika(wsad ECU) przez ODBII w omedze 2,5DTI(standardowe interfejsy nie chwytają się tego komputera). Może ktoś już to robił i mógłby się podzielić informacjami na ten temat. Wiem, że można wylutować kość i zgrać ją na stole, ale możliwość edytowania map już po wgraniu nowego wsadu jest kłopotliwa(kolejne lutowanie), a wsad ma być indywidualnym wsadem.
GSI to było to, ale się sprzedało

Napisany 14 kwietnia 2014 - 18:56
A ten kto ma to robić nie ma odpowiednich programów i interfejsów ?? czy idziesz w kierunku samoróbki :hmmm:
Napisany 14 kwietnia 2014 - 19:50
Chodzi o zestrojenie auta pod mój gust, a pisanie map i programowanie kości na zewnątrz nie daje już takich możliwości jak modyfikacja ich pod OBDII. Interfejsy i programy, które posiada człowiek który ma mi stroić auto bez problemu obsługują setki aut(też komputery BMW jak w omie), ale nie chcą czytać tego kompa od omegi(czasami w 2 tych samych modelach aut, jedno da się modyfikować przez OBDII a drugie już nie) i ponoć pozostaje tylko programowanie na zewnątrz. Programowanie na zewnątrz jest czasochłonne, kłopotliwe i cena jest nieco większa. Dlatego też to moje pytanie, bo być może ktoś już przechodził przez to i ma sprawdzony sposób na to czego użyć.

Napisany 15 kwietnia 2014 - 16:18
Dzięki za informacje. Miałem nadzieję, że pójdzie po kablu, ale trzeba będzie kombinować.

Napisany 15 kwietnia 2014 - 20:07
z 10 lat temu jak w a3 tdi robiłem program to kość była wylutowana i potem włożona w podstawkę, potem tylko się ją wyciagało do programowania, może jakoś tak da się zrobic?Mam pytanie. Czy ktoś może ma pojęcie czym zgrać mapy silnika(wsad ECU) przez ODBII w omedze 2,5DTI(standardowe interfejsy nie chwytają się tego komputera). Może ktoś już to robił i mógłby się podzielić informacjami na ten temat. Wiem, że można wylutować kość i zgrać ją na stole, ale możliwość edytowania map już po wgraniu nowego wsadu jest kłopotliwa(kolejne lutowanie), a wsad ma być indywidualnym wsadem.