Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

gotuje się płyn w chłodnicy, skrzynia nie zmienia biegów

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   00raf00

00raf00
  • 5 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 22:48

Niedawno kupiłem żonie omege B 3.0 automat. Już czuje że to był błąd. Sam jeżdże E34. Co do problemu to jest tak jak auto jest zimne to jeździ normalnie skrzynia zmienia biegi normalnie , chodzi też normalnie ustawienie sport.
Gdy Auto się rozgrzewa skrzynia przestaje działać, skaczą obroty i zagotowuje się płyn w chłodnicy (pomimo, iż wskaźnik temperatury pokazuje cały czas 90 stopni). Biegi nie chcą wchodzić, dodając gazu idą obroty w górę ale samochód nie jedzie, obroty idą w górę jak na luzie w normalnym aucie (z manualną skrzynią), lub jak by było spalone sprzęgło.
W aucie na wyświetlaczu pojawia się komunikat Automatic Getriebe (skrzynia automatyczna - rozumiem że tryb awaryjny).
Przestaje wchodzić ustawienie sport. Włącznik przekładni zimowej w ogóle się nie włącza nawet jak silnik jest zimny.
Czy to jest na pewno oznaką uszkodzenia skrzyni.
Nadmieniam, że wcześniej wszystko było ok. skrzynia chodziła, samochód nie gasł jeździł jak trzeba (raz czy dwa pojawił się chwilowo komunikat Automatic Getriebe.
I to wszystko.
Pytam bo nie chciałbym kupować skrzyni na darmo.
Czy ktoś wie co to może być????
raf

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 12 listopada 2007 - 23:00

Niedawno kupiłem żonie omege B 3.0 automat. Już czuje że to był błąd. Sam jeżdże E34. Co do problemu to jest tak jak auto jest zimne to jeździ normalnie skrzynia zmienia biegi normalnie , chodzi też normalnie ustawienie sport.
Gdy Auto się rozgrzewa skrzynia przestaje działać, skaczą obroty i zagotowuje się płyn w chłodnicy (pomimo, iż wskaźnik temperatury pokazuje cały czas 90 stopni). Biegi nie chcą wchodzić, dodając gazu idą obroty w górę ale samochód nie jedzie, obroty idą w górę jak na luzie w normalnym aucie (z manualną skrzynią), lub jak by było spalone sprzęgło.
W aucie na wyświetlaczu pojawia się komunikat Automatic Getriebe (skrzynia automatyczna - rozumiem że tryb awaryjny).
Przestaje wchodzić ustawienie sport. Włącznik przekładni zimowej w ogóle się nie włącza nawet jak silnik jest zimny.
Nadmieniam, że wcześniej wszystko było ok. skrzynia chodziła, samochód nie gasł jeździł jak trzeba (raz czy dwa pojawił się chwilowo komunikat Automatic Getriebe.
I to wszystko.

zacznij od zczytania bledow silnika i skrzyni. silnika mozesz zczytac sam
http://forum.omegakl...hread.php?t=202
co do skrzyni to polecam zaklad na Snieznej 3 w gdansku.

#3 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 listopada 2007 - 23:01

Tutaj masz linka w swojej sprawie. Poczytaj.

http://forum.omegakl...read.php?t=7088

#4 OFFLINE   00raf00

00raf00
  • 5 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 23:07

ok dzięki (szczególnie za adres w Gdańsku), co prawda już czytałem załączone tematy. Myslałem może że ktoś już miał identyczne problemy. Samochód stoi obecnie w Elblągu czy wie ktoś gdzie tam mogę się podłączyć?
raf

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 23:09

ok dzięki (szczególnie za adres w Gdańsku), co prawda już czytałem załączone tematy. Myslałem może że ktoś już miał identyczne problemy. Samochód stoi obecnie w Elblągu czy wie ktoś gdzie tam mogę się podłączyć?

niestety w elblagu nie znam nikogo. jak bys byl w kwidzynie to ja posiadam kompa do opli. ale niestety do elblaga sie nie wybieram w najblizszym czasie.

#6 OFFLINE   przemekz

przemekz
  • 135 postów

Napisany 13 listopada 2007 - 00:34

a to nie jest tak w tym przypadku ze po prostu skrzynia sie przegrzewa po tym jak silnik zagotuje wodę w chłodnicy. Czy wskaxnik temperatury silnika działa poprawnie- może sprzedający zrobił trick i żeby ukryć problem przegrzewania silnika zakombinował z czyjnikiem.
Gdy płyn sie gotuje nie chłodzi skrzyni a tej to wybaczcie ze nie ma ochoty pracowac jak nie może oddac ciepła i aby nie uszkodzić skrzyni jej komputer przełacza ją w tryb awaryjny- tak to widzę z tego opisu.

#7 OFFLINE   00raf00

00raf00
  • 5 postów

Napisany 13 listopada 2007 - 09:14

Wskaźnik temperatury pokazuje ciągle 90 stopni mimo że się woda gotuje. Może to jest dobry trop. Co do sprzedawcy to bym go nie posądzał bo auto mam 3 miesiące i do tej pory nie było problemu (jak kupowałem je to były jeszcze upały). Sprzedawca wydawał się uczciwy - wymieniał skrzynie bo poprzedni dizałała prawidłowo jedynie na sporcie. Wogóle autko miało serwis i faktury na dokonywane naprawy (serwis ASO). Jest generalnie zadbane.
raf

#8 OFFLINE   00raf00

00raf00
  • 5 postów

Napisany 13 listopada 2007 - 15:14

No i po djaknostyce okazuje się że:
poszła uszczelka od kolektora sącego
pompa cieczy puszcza
a cewka zapłonu ma przebicie
Ciekwawe czy jak to zrobię to będzie ok?
raf

#9 OFFLINE   Anietka25

Anietka25

MALBORK CITY!!

• 8 postów

Napisany 24 stycznia 2011 - 21:49

I to wszystko.

MAM Z AUTEM DOKŁADNIE TO SAMO I JUŻ DO GŁOWY DOSTAJĘ, CIĄGLE COŚ NOWEGO:( W TAMTYM TYGODNIU MIAŁA ZMIENIANY OLEJ W SKRZYNI BIEGÓW I FILTRY-POJEŻIŁA TRZY DNI I ZNÓW TO SAMO. MULI SIĘ JAK DA SIĘ DO DECHY I NIE CHCĄ SIĘ ZMIENIAĆ BIEGI. POMOCY !!!!!!!!!!!!!!:szpital:

#10 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 stycznia 2011 - 22:00

Napisałbym Ci coś mądrego ale krzyczysz, i nie szukałeś na forum nic, ile tematów by było jak by każdy z tym samym problemem zakładał nowy?

#11 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 24 stycznia 2011 - 22:00

MAM Z AUTEM DOKŁADNIE TO SAMO I JUŻ DO GŁOWY DOSTAJĘ, CIĄGLE COŚ NOWEGO:( W TAMTYM TYGODNIU MIAŁA ZMIENIANY OLEJ W SKRZYNI BIEGÓW I FILTRY-POJEŻIŁA TRZY DNI I ZNÓW TO SAMO. MULI SIĘ JAK DA SIĘ DO DECHY I NIE CHCĄ SIĘ ZMIENIAĆ BIEGI. POMOCY !!!!!!!!!!!!!!:szpital:

NIE KRZYCZ

a przed zmiana oleju tez tak bylo ?

Niezlego kotleta odgrzalas :) 2007 rok. widze ze wyszukiwarka dziala :)