Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Kolektor wydechowy mi smaży

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 07 marca 2014 - 21:42

Siema Ludzie!!
Rozchodzi mi się o moją Jaknę (Jakna to imie) Otóż podcieka mi płyn chłodniczy z rury wody z tyłu silnika (2.5 V6) dosyć częsta przypadłość, może gumowy przewód na tej rurce strzelił, może na łączeniu z blokiem nie ma szczelności, trójdrożnik nie cieknie, bo zaglądałem do niego, ale to nie o to mi chodzi. Z tym sobie poradzę. Wodę dolewam. Zaintrygował mnie natomiast dym ulatujący spod maski jak, kiedy silnik się nagrzeje. Okazało się, że to chłodziwo na kolektorze wydechowym skwierczy (moja diagnoza) uszczelki pod pokrywami nowe. Olej nie cieknie, nie śmierdzi też olejem. Zapachu spalin głowicowo-uszczelkowego też nie ma, aromat spalin też jakby normalny.... Czy to może ten płyn z nieszczelności lecieć na kolektor lewy( chyba lewy, w każdym bądź razie od strony kierowcy, cholera nigdy nie mogę stron zapamiętać) i skwierczeć??? Czy też uszczelka pod głowicą puściła?? silnik pracuje równo, zrywa i ogólnie jest z nim ok. Chłodniczka oleju sucha, tremostat też ok, śruby drążone na krućcu z podkładkami gumowometalowymi nowe. .

#2 OFFLINE   BigiOTK

BigiOTK
  • 201 postów

Napisany 07 marca 2014 - 22:54

Najpierw pozbądź się wycieku i zobaczysz czy problem zniknie ;)
Jeśli będzie kapało na kolektor to naturalnie będzie się dymiło.

#3 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 07 marca 2014 - 22:56

Tyle to i ja wiem.

#4 OFFLINE   greg89

greg89

lepiej pchać niż ciągnąć

• 35 postów

Napisany 08 marca 2014 - 00:22

Tyle to i ja wiem.

więc do dzieła i napisz co CI wyszło

#5 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 marca 2014 - 08:54

Jak byś zalewał układ chłodzenia płynem chłodniczym to można by było po smugach dojść do nieszczelności, ale z wodą to będzie ciężko. Tylko że w okolicach lewego kolektora nie ma żadnego węża wodnego. Jedyne co mi przychodzi na myśl to że leje Ci się z metalowego łącznika termostatu, po pokrywie zaworów i na kolektor. Ale jest jeszcze jedno miejsce z którego może ciec płyn chłodniczy... Niestety UPG przy 6 cylindrze na rogu, kanał wodny jest najbliżej krawędzi zewnętrznej bloku silnika, stamtąd może kapać na kolektor. Ale bez konkretnych oględzin to wróżymy z fusów.

#6 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 08 marca 2014 - 17:33

Rzecz w tym, że pokrywę oglądałem, termostat oglądałem, mało tego wymieniłem go na nowy i dodatkowo go uszczelniłem. Swoją szosą to Hitler w grobie się przewraca jak widzi ta ciasną konstrukcję, że w wielu miejscach palca nie można włożyć.... Niedawną ją kupiłem i od początku ciekło, krople zbierały sie na dole, na łączeniu silnika i skrzyni, wic zapewne od rury, smażyć i dymić zaczęło niedawno. Pewnie karwasz uszczela pod głowicą poszła.

#7 OFFLINE   Aros

Aros

3.7 + LSD :D

• 1 764 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 08 marca 2014 - 18:00

Niestety UPG przy 6 cylindrze na rogu, kanał wodny jest najbliżej krawędzi zewnętrznej bloku silnika, stamtąd może kapać na kolektor.

Ja niestety miałem taką przypadłość, wszędzie susza kałuż nie ma a płyn ubywa, na odpalonym ciepłym silniku widać było jak paruje...

Dodany obrazek

#8 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 08 marca 2014 - 18:02

Ja niestety miałem taką przypadłość, wszędzie susza kałuż nie ma a płyn ubywa, na odpalonym ciepłym silniku widać było jak paruje...

No i kolego w ostateczności co to było?

#9 OFFLINE   Aros

Aros

• 1 764 postów

Napisany 08 marca 2014 - 18:05

UPG niestety, bo w tamtym miejscu nic innego nie ma. a tak jak Z50 pisał, w rogu głowicy jest kanał wodny.

Dodany obrazek

#10 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 08 marca 2014 - 18:11

UPG niestety, bo w tamtym miejscu nic innego nie ma. a tak jak Z50 pisał, w rogu głowicy jest kanał wodny.

Czyli uszczelka. Dobra. Trzeba działać. A niedawno cholera rozrząd wymieniałem i pokrywy uszczelniałem... Znów rozkręcać trzeba. Dla spokoju wymienię dwie.

#11 OFFLINE   Aros

Aros

• 1 764 postów

Napisany 08 marca 2014 - 18:22

Ale zobacz wszystko jeszcze raz dokładnie.

Dodany obrazek

#12 OFFLINE   saj

saj
  • 14 postów

Napisany 08 marca 2014 - 18:52

Ale zobacz wszystko jeszcze raz dokładnie.

pewnie, że zobaczę. Na szczęście mam kumla mechanika. Wszystko robię sam a on dogląda. Koszta niewluje mi zawsze do zużycia prądu. A i tak mi cieknie na łączeniu silnika ze skrzynią, więc jak tylko błysnie słońce to zadziałam.

#13 OFFLINE   Jaromv6

Jaromv6
  • 47 postów

Napisany 10 marca 2014 - 08:29

Proponuje kolego obejrzeć dobrze zawór trójdrożny, jak puści membrana to potrafi "sikać" chłodziwo, może leci ci w kierunku kolektora. Upewnij się dokładnie bo UPG za grosze nie zrobisz.:)