Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

podgrzewane siedzenia

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
27 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   jacekb

jacekb
  • 23 postów

Napisany 11 listopada 2007 - 22:51

czy ktos sie orientuje jak dziala podgrzewanie foteli,bo u mnie podgrzewanie zalancz sie normalnie czuje jak zaczyna grzac,ale po pewnym momencie juz nie czuje ze grzeje.i tak za kazdym razem,jak wlacze podgrzewanie czy to normalne czy to tylko podgrzewa siedzenie jak jest zimne i sie wylancza czy powinno grzac caly czas.
jacek

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 listopada 2007 - 13:51

czy ktos sie orientuje jak dziala podgrzewanie foteli,bo u mnie podgrzewanie zalancz sie normalnie czuje jak zaczyna grzac,ale po pewnym momencie juz nie czuje ze grzeje.i tak za kazdym razem,jak wlacze podgrzewanie czy to normalne czy to tylko podgrzewa siedzenie jak jest zimne i sie wylancza czy powinno grzac caly czas.

Powinno grzać cały czas aż do przegrzania obwodu i wtedy przekaźnik powinien wyłączyc, po ostudzeniu obwodu powinien załączyć jeszcze raz. Ale nikt przecież nie jeździ z włączonym ciągle podgrzewaniem siedzeń.

Czy u Ciebie samo się nie włącza ponownie?

#3 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 15:14

u mnie grzeje ciagle

#4 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 20:12

u mnie grzeje ciagle

Możesz mieć takie wrażenie, bo to i tak przekaźnik decyduje

#5 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 listopada 2007 - 21:06

Powinno grzać cały czas aż do przegrzania obwodu i wtedy przekaźnik powinien wyłączyc, po ostudzeniu obwodu powinien załączyć jeszcze raz. Ale nikt przecież nie jeździ z włączonym ciągle podgrzewaniem siedzeń.

Może w twojej omesi bez grzania foteli tak jest, ale napewno w tych gdzie mają grzane fotele to grzeje cały czas, chyba że sam wyłaczysz. :mrgreen:

Jeśli by tak było jak piszesz to nikomu nigdy nie przepaliłyby sie maty grzewcze.
Mnie sie bardziej wydaje że grzanie foteli jest do odpowiedniej temperatury i stale ja utrzymuje, ale napewno nie ma tak, że samo sie wyłącza i samo włącza.

#6 OFFLINE   jacekb

jacekb
  • 23 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 21:06

ja jak wlacze to czuje ze grzeje przez jakies pulgodziny.a potem przestaje grzac jak wylacze zaplon i wlacze zaczyna grzac na nowo jakies pulgodziny i znowu przestaje.
jacek

#7 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 21:13

u mnie grzeje ciagle

u mnie tez :)
Mata sie rozgrzewa i utrzymuje dana temperature. Nie ma zadnego samowyłaczenia samowłaczenia

#8 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 21:14

jak wylacze zaplon i wlacze zaczyna grzac na nowo

Ja dopóki nie wyłącze przuyciskiem lub nie wyłaczę zapłonu to grzeje mi cały czas tylko że jest to do odpowiedniej temperatury.
Przeciez ta grzałka nie rozgrzewa się do czerwoności jak kuchenka elektryczna, tylko zapewne do odpowiedniej temperatury i grzeje cały czas.

a potem przestaje grzac jak wylacze zaplon

I tak powinno być.
Po wyłączeniu zapłonu grzanie wyłącza się automatycznie. :razz:

#9 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 21:25

No ale mi o to chodziło, że rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury i potem ją utrzymuje. Za to odpowiedzialny jest ten przekaxnik od podgrzewania, może źle się wyraziłem.

#10 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 21:28

ja jak wlacze to czuje ze grzeje przez jakies pulgodziny.a potem przestaje grzac jak wylacze zaplon i wlacze zaczyna grzac na nowo jakies pulgodziny i znowu przestaje.

Moze jest jednak jakies zabezpieczenie, zeby nie grzalo non-stop.
Nigdy nie mialem okazji wyprobowac bo wlaczam na gora 10min az mi sie ciepelko zrobi i wylaczam.

u mnie grzeje ciagle

Tylko, ze w omie C moze byc inaczej to zrobione bo tam jest regulacja temperatury a w B nie ma i robi sie za goraco- przynajmnije u mnie tak jest.

#11 OFFLINE   jacekb

jacekb
  • 23 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 21:41

no ja tez teraz dopiero zwrucilem uwage.jechalem 600 kilosow i wlaczylem grzanie siedzen wlaczylo sie i po pul godziny juz nie grzalo,zjechalem na parking i po wlaczeniu zaplonu znowu zaczelo grzac ale tylko na chwile i tak kilkakrotnie.czyli cos jest chyba nie tak.pytanko gdzie jest ten przekaznik od siedzen i czy jak go wymienie czy bedzie ok czy jeszcze cos odpowiada za grzanie siedzen.
jacek

#12 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 21:43

Wierze że odpowiedź znajdziesz w książce Sam naprawiam na stronie 299

#13 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 22:06

lendio, może i w C jest regulacja ale powiem ci że ja nie czuję różnicy między 1 a 5

#14 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów

Napisany 12 listopada 2007 - 22:29

No ale mi o to chodziło, że rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury i potem ją utrzymuje.

Własnie o to mi chodziło.
Może i źle sie wyraziłeś. :razz:

#15 OFFLINE   n-e-o

n-e-o
  • 88 postów

Napisany 15 listopada 2007 - 23:31

przepraszam a gdzie jest ten przekaźnik od grzania foteli bo mi nie grzeją wogóle ani z przodu ani z tyłu a bezpiecznik dobry :cry:

#16 OFFLINE   Patrikoss

Patrikoss
  • 435 postów

Napisany 18 listopada 2007 - 13:15

no właśnie gdzie jest ten przekaźnik bo w książce szukałem ale tylko jest napisane od tylnych siedzeń a nie od porzednich

#17 OFFLINE   orfi

orfi
  • 50 postów

Napisany 03 października 2009 - 18:39

...idzie zima.... wiec temat grzania cielska powrócił

Mam opcję grzania foteli przednich, dwa przyciski osobno do kierowcy osobno do pasażera. Na włącznikach zapala sie wskażnik, ze grzanie włączone... ale na tym sie konczy...
Zaden nie grzeje
Na obu przyciskach zapala sie wskażnik, bezpieczniki sprawdzone, fotele sa regulowane elektrycznie i wiązka kabli dochodzących do foteli jest chyba jedna, sterowanie dziala fotelami, ale żaden nie grzeje. Problem z matami bym porzucił bo to by musial byc dziwny zbieg okolicznosci ze nagle rownoczesnie oba fotele przestaly grzac. Gdzie znajduje sie jakies sterowanie, przekażniki czy cokolwiek od czego moglbym zaczac sprawdzanie. Mial ktos moze juz taka sytuacje? W ksiazce SAM NAPRAWIAM generalnie to nie ma nic sensownego czego moglbym sie zaczepic... Napiszcie gdzie znajduje sie przekaznik-sterownik, moze jakis czujnik temperatury... tylko nadmieniam ze oba fotele nie grzeją !!!

#18 OFFLINE   wojowojo

wojowojo
  • 42 postów

Napisany 25 października 2009 - 20:30

Dołączam się do pytania gdzie szukać przyczyny nie grzania fotela u mnie nie działa pasażera. I gdzie są te obwodziki do sprawdzenia łącznie z przekaźnikami?

#19 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 25 października 2009 - 20:35

http://forum.omegakl...ead.php?t=28472

#20 OFFLINE   wojowojo

wojowojo
  • 42 postów

Napisany 26 października 2009 - 08:51

Szczerze to ten link co podałeś nic konkretnego nie wnosi, jak sobie fotel wyjmę to też posprawdzam co i jak. A myślałem że ktoś to przerabiał i wie jaka kostka od czego jest i by było łatwiej.