Z USA ale nie do końca, hmm
Napisany 10 listopada 2007 - 17:53
http://img225.images...ie025ku1.th.jpg
Napisany 10 listopada 2007 - 19:48
Chciałbym poruszyc taki temat, a mianowicie: Mam kuzyna w USA i pomyślałem że aby nie płacić VAT oraz CŁA za sprowadzone auto to kupiłbym w USA na kuzyna(obywatel USA) i przetransportowałbym go do Polski(1000$). Dolar jest tak niski że za 14000$ można kupić Subaru STI z 2006 roku - a choruje na ten samochód. Pytanie: Czy ja jako obywatel Plski mogę jeżdzić samochodem kuzyna na terenie Polski? Słuchałem niedawno w radiu że na zagranicznych blachach można jeżdzić ale trzeba mieć pisemne upoważnienie od właściciela, ale nie mówiono tam o samochodach zza oceanu. Czy może ktoś wie???
Zapytaj w Urzedzie Celnym. Jesli dostaniesz pozytywna odpowiedz , popros o ksero ze strony taryfikatora celnego . bedziesz mial podkladke dla policji . Osobiscie watpie , abys mogl jezdzic dluzszy czas. Nie zrobisz takze corocznego badania technicznego.
Pozdro :grin:
Napisany 11 listopada 2007 - 18:18
Nie zrobisz takze corocznego badania technicznego.
I w tym może byc pies pogrzebany. Chyba że można robić w polsce przeglądy

Wiem że taki gościu w jarocinie jeździ vectrą angielska na tatamtych blachah i to już kilka lat... Może jakoś lewe robi niemam pojęci. Pomysł ogólnie fajny :mrgreen: :mrgreen:
Napisany 11 listopada 2007 - 20:04
Chyba że można robić w polsce przeglądy
Z tego co wiem , taka opcja nie istnieje w zadnym kraju UE. Zaden pan Juzio czy Gienio ze Stacji Diagnostycznej w Koziej Wolce , nie ma prawa dokonywac wpisow do niemieckiego, francuskiego czy hiszpanskiego dowodu rejestracyjnego :mrgreen: :mrgreen:
Pozdro
Napisany 11 listopada 2007 - 20:54
Napisany 11 listopada 2007 - 22:10
hey :grin:
Napisany 12 listopada 2007 - 08:05
nie to było ściągane jako tzw. "mienie przesiedleńcze", co do przerejestrowania -> trochę to trwało bo numery próbne dostał tylko na tydzień a jak przerobili auto to znowu sie starał o blachy a to tylko z powodu OC nikt nie chce sprzedac ci OC jak auto niema przeglądu a tym bardziej jak jest nie przystosowane do ruchu europejskiego a mówię, tj piszę tak byłoTwoj kolega sciagnal auto z US , oclil i przerejestrowal na polskie blachy
Napisany 12 listopada 2007 - 13:41
- Przeciez zazwyczaj auto kupuje sie na siebie , lub handlarze bezposrednio na klienta, co nie znaczy ze jestes zwolniony z oplat celnych :mrgreen: . Jesli bylo sprowadzone na mienie przesiedlencze , to jak moglo byc kupione na kogos, kto cale zycie mieszka w Polsce? Gdyby nawet ten ktos ze Stanow sprowadzil do Polski na siebie , musialby udokumentowac wlasnosc auta na pare miesiecy wstecz. Jednym slowem , nie mozesz kupic dzisiaj przedsiebiorstwa taksowkowego z calym jego inwentazem , a jutro sprowadzic do Polski wszystkie auta w nim jezdzace (mowa o mieniu przesiedlenczym)zarejestruje auto lub kupi na ciebie
Pozdro :piwo2:
Napisany 12 listopada 2007 - 13:57
tak nie napisałem, kolega był kiedys w usa ale to inna historia - oni kombinowali i sie dało - jak im to przeszło nie wiem bo sie aż tak nie zagłębiałem w sprawę, fakt faktem że cła nie płacili a auto jeździ i nikt się nie czepiaJesli bylo sprowadzone na mienie przesiedlencze , to jak moglo byc kupione na kogos, kto cale zycie mieszka w Polsce?