Porada dotyczy wszystkich silników.
Proszę o podwieszenie tematu przez moda w tym dziale.
Załączone pliki
Edytowany przez robert514, 01 lipca 2015 - 16:09.
Napisany 30 stycznia 2014 - 19:48
Edytowany przez robert514, 01 lipca 2015 - 16:09.
Napisany 30 stycznia 2014 - 21:23
Napisany 31 stycznia 2014 - 22:53
Napisany 02 grudnia 2015 - 07:26
Panowie ja tez sie wtrące mam Omege dopiero niedawno 2.0 16v gaz brc sekwencja (wczesniej BMW ktore do tej pory jest tylko zimuje w garażu i tam z gazem nic sie nie dzieje) i problem przełaczania na bezyne jest
zauwazyłem ze po jezdzie np 15 km szybko pod maske reduktor jest letni chwile postoi na wolnych obrotach 1-2 min. i zaczyna sie robic goracy taki jak powienien byc gdzy sie ruszy moment sie schładza znaczne dzis postaram sie sprawdzic podłączenie w uklad chlodzenia i tu moje pytanie czy schemat ktory jest u gory nie bedzie tylko dobrez działał w zime jak nagrzewnice mamy otwarta ? bo tak mysle ze w lato gdy ogrzewania nie uzywamy to obiegu przez niego nie bedzie jesli zle mysle wyprowadzcie mnie z błędu. Wiem jestem tu nowy
edit tak jest u mine zasilanie chyba wlasnie pezd tym zaworem do nagrzewnicy
a wyjscie sam nie wiem gdzie jest pokazane na drugim zdjeciu nie wiem gdzie to idzie
mam nadzieje ze cos zobaczycie i pomozecie tam gdzie te trojniki tam jest wpinany reduktor
Edytowany przez misieek1226, 02 grudnia 2015 - 12:06.
Napisany 02 grudnia 2015 - 18:55
chodzi o to aby nie było trójników, czyli 1a
Edytowany przez robert514, 02 grudnia 2015 - 19:07.
Napisany 03 grudnia 2015 - 21:55
wiem o co chodzi ale czy jesli wlasnie podłącze reduktor szeregowo tzn wepne go miedzy głowice a ten zawor od nagrzewnicy ktory widac na zdjeciu w w sposób taki:(głowica-reduktor wejscie-reduktor wyjscie - zawór od nagrzewnicy)to czy on bedzie ogrzewany np w lato kiedy to zawór od nagrzewnicy jest zamkniety bo chyba tak on dziala zamkniety nie grzeje otwary ogrzewanie dziala w srodku
Napisany 03 grudnia 2015 - 22:13
Edytowany przez Conrado22nd, 03 grudnia 2015 - 22:18.
Napisany 03 grudnia 2015 - 22:17
wlasnie o to michodzi ze jak da sie szeregowo to jak zawor jest zamkniety to gdzie ma isc zeby był obieg bo juz nie rozumie tego fizyce to zaprzecza
Napisany 03 grudnia 2015 - 22:19
Edytowany przez Conrado22nd, 03 grudnia 2015 - 22:26.
Napisany 03 grudnia 2015 - 22:26
ok dzieki za konkret odpowiedz teraz juz wszytsko jasne
Napisany 08 grudnia 2015 - 17:44
Dobra robota zrobiona przerobione reduktor goracy jak Natalia Śiwiec a ogrzewania nie ma dzis od godziny 11 robilem to ok 13 bylo poskladane i zalane płynem do tej pory ogrzewania nie ma wypalone chyba z 10l gazu zrobione z 35 km ogrzewania brak w garazu na potoju jak zacisne ten drugi przewod z zaworu nagrzewnicy i dam po obrotach3500-4000 na dłuzza cwile wtedy cos zacznie leciec gdy tylo zaczne jechac moment zimne. Niech mi ktos pomoze bo podpale to auto w nerwach oklaecze siebie czy cos
,ogolnie jak dizala ten zawór co nim steruje to podcisnienie ? sciagnalem ten wezyk ale tam sie z nim nic nie dzieje ani ine dmucha nic ani nie ciagnie dodam ze wczesniej ogrzewanie działało dobrze
Edytowany przez misieek1226, 08 grudnia 2015 - 17:57.
Napisany 08 grudnia 2015 - 21:51
oba weze chlodnicy gorace temp 90-95 tak jak bylo ,do dzis do rana ogrzewanie dzialalo
Napisany 08 grudnia 2015 - 22:42
ogolnie jak dizala ten zawór co nim steruje to podcisnienie ?
Napisany 09 grudnia 2015 - 08:39
Napisany 24 stycznia 2017 - 21:13
Witam
Postanowiłem napisać poradę jak najlepiej wpiąć parownik w układ chłodzenia w omedze v6 2.5/3.0 ale widzę że już temat jest dość mocno rozbudowany, natomiast nie znalazłem tutaj rozwiązania, jakie ja zastosowałem - które opracowałem na podstawie własnego doświadczenia i uważam je za najkorzystniejsze pod każdym względem - dodatkową jego zaletą jest mniej węży pod maską.
Przerobiłem 2 różne podłączenia które nie przynosiły efektu - było dobrze albo latem, albo zimą, ostatecznie u siebie zupełnie przerobiłem zasilanie parownika i nagrzewnicy i jest idealnie, nie cierpi przy tym ani czas rozgrzewania reduktora, ani skuteczność ogrzewania wnetrza auta zimą przy solidnych mrozach (dotyczy przypadku wpięcia parownika w szereg między blok a zawór trójdrożny).
Seryjnie w omedze v6 z klimatronikiem i dodatkową pompką obiegu wody znajdującą się pod zbiorniczkiem wyrównawczym układ wygląda następująco:
1) Gorąca woda z bloku wchodzi pojedynczym wejściem do zaworu trójdrożnego.
następnie:
2a) przy ustawieniu LOW wychodzi dolnym wyjściem z zaworu trójdrożnego i wraca na blok
2b) a w przypadku innego ustawienia temperatury niż LOW woda wychodzi górnym przyłączem zaworu trójdrożnego i dalej przechodzi przez dodatkową pompkę obiegu wody (przy niskich obrotach silnika pozwala na uzyskanie gorącego powietrza z nawiewów), dalej z pompki woda trafia do górnego wejścia nagrzewnicy (zasilanie nagrzewnicy)
3. Z nagrzewnicy dolnym przyłączem z powrotem wraca na blok.
(u mnie pompka dodatkowego obiegu pracuje non stop po włączeniu zapłonu)
Układ przerobiłem w ten sposób: (PAROWNIK JEST WPIĘTY RÓWNOLEGLE W OBWÓD WRAZ ZE ZMIANĄ MIEJSCA WPIĘCIA DODATKOWEJ POMPKI OBIEGU)
omega v6 wpiecie parownika.jpg 33,25K
9 pobrań
1) Gorąca woda z bloku silnika w pierwszej kolejności trafia na pompkę.
2) następnie za wyjściem z pompki wstawiłem trójnik 16/16/16 z rozdziałem na zasilanie parownika i wejście do zaworu trójdrożnego,
3) powrót z parownika jest wpięty trójnikiem w wąż między zbiorniczkiem wyrównawczym a aluminiową magistralą - powrót chłodnicy
4) z zaworu trójdrożnego górnym wyjściem woda idzie króciutkim wężem bezpośrednio na zasilanie nagrzewnicy natomiast dolne wyjście z zaworu trójdrożnego łączy się z wężem powrotu na blok silnika, (oczywiście powrót z nagrzewnicy łączy się seryjnym gumowym trójnikiem z wężem powrotu wychodzącym z zaworu trójdrożnego i całość wraca na blok).
Źródłem powszechnych problemów z wpięciem parownika w układ chłodzenia w omedze v6 jest właśnie dodatkowa pompka obiegu wody, która wymusza większy przepływ wody w swoim obwodzie. W przypadku, gdy pompka znajduje się tylko w obwodzie nagrzewnicy (seria) - to tym obwodem przepływa dużo większa porcja gorącego czynnika aniżeli przez parownik - który w wyniku tego przy większym obciążeniu szybko traci temperaturę. W moim przypadku przy pedale gazu wciśniętym w podłogę i minusowych temperaturach na zewnątrz parownik potrafił się wychłodzić nawet do 10-15 stopni.
W razie pytań służę pomocą i uważam, że powyższe rozwiązanie jest najlepszym rozwiązaniem i zarazem bardzo prostym do wykonania.
Edytowany przez PiotrekGdynia, 24 stycznia 2017 - 21:16.
Napisany 09 lutego 2017 - 01:15
ale przecież podpięcie przed zaworem powoduje, że cały płyn przechodzi przez parownik, a instalacja jest dalej oryginalna za parownikiem i parownik nie ma wpływu na resztę instalacji wodnej, tylko nie może być za wysoko przykręcony i musi być dobrze odpowietrzony
Edytowany przez robert514, 09 lutego 2017 - 01:16.