Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[inne auto] Silne wibracje, drżenie pedału sprzęgła

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   micubussi

micubussi
  • 75 postów

Napisany 04 stycznia 2014 - 14:52

Witam,

Kupiłem auto z x25xe na pokładzie spięte z manualną skrzynia R25 z Omy A 2.0 8v (na linkę, bez hydrauliki).
Problem polega na tym, że podczas jazdy na biegu cały pedał sprzęgła mi drży i to dość znacznie. Drzenie ustepuje przy predkosciach obrotowych powyzej 3-3,5 tys, ale jeżdżąc po mieście nie używa się takich obrotów więc drży non stop. Jak delikatnie nacisnę sprzęgło podczas jazdy, dosłownie milimetry to drzenie ustepuje, ale cicho sobie piszczy trochę chyba łożysko oporowe. Dodam, że sprzęgło łąpie dość wysoko i nie ma zgrzytó przy zmianie biegów. Wiem, że poprzedni właściciel wymieniał sprzęgło, a następnie również i linkę. Możę coś źle zrobił? Skąd to drżenie pedału?

#2 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 stycznia 2014 - 20:54

A jak kupowałeś to nie czułeś tego? Mi to wygląda na padnięte sprzęgło.

#3 OFFLINE   micubussi

micubussi
  • 75 postów

Napisany 04 stycznia 2014 - 23:45

Czułem to, ale nie mam najmniejszego powodu podejrzewać, że mnie sprzedający kłamie. Znam go i w momencie zakupu wiedział, że nie musi kłamać i auto i tak kupuję. Bardziej bym był za opcją, że coś jest spaprane przez mechanika, albo kolo zamachowe jest źle dobrane.. coś w ten deseń. Chyba, że polecacie kogoś ze śląska (okolice Katowic) kto się dobrze zna na Oplach i mógłby tam zajrzeć i zrobić co trzeba niekoniecznie na paragon ? :)

#4 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 stycznia 2014 - 23:49

Nie wątpliwie skrzynię trzeba ściągać

#5 OFFLINE   micubussi

micubussi
  • 75 postów

Napisany 05 stycznia 2014 - 13:11

Polecacie kogoś z forum, kto się na tym dobrze zna, najlepiej z okolic Katowic?
Kogoś kto może mi ją ściągnąć i złożyć poprawnie naprawiając usterkę nie masakrując przy tym doszczętnie mojego portfela? :)