[OB & OBFL] sekwencja nie przełacza się automatycznie
Napisany 30 grudnia 2013 - 01:37
Od kilku miesięcy mam następujący problem, moja omega B przestała się sama przełączać na gaz. Mam sekwencje. Problem pojawił się od momentu gdy przestała w ogóle chodzić na gazie. Pojechałem do gazownika i okazało się że siedzi listwa wtryskowa. Po wymianie auto zaczęło pracować dobrze na gazie z tym że nie przełącza się automatycznie. Po przejechaniu kilku km muszę sam przełączyć guzikiem na gaz. Również od kilku dni zauważyłem że nie zawsze przy przełączeniu słychać taki brzdęk przełączonego gazu. czasem po kilka razy muszę przełączać żeby to usłyszeć mimo że kontrolka sygnalizuje mi przełączenie. Spotkał się ktoś już takim problemem ??
Bardzo proszę o pomoc.
Napisany 30 grudnia 2013 - 04:59
Wysłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Napisany 30 grudnia 2013 - 11:36
Wysyłane z mojego HTC Dream za pomocą Tapatalk 2
Napisany 30 grudnia 2013 - 18:01
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Napisany 30 grudnia 2013 - 18:06
na podstawie tego czujnika można włączyć opcję automatycznego przełączania
przynajmniej tak miałem w stagu
Napisany 30 grudnia 2013 - 20:16
więc co należy zrobić ? Wymienić czujnik ?
Nie wymieniaj jeżeli nie jesteś pewny że to czujnik bo może to któryś z elektrozaworów ten przy butli lub przy reduktorze po prostu nie łączy lub jest zasyfiony. Gazownik sprawdzał i powiedział że jest ok to może tylko coś z kabelkami jest nie tak że raz jest a innym nie ,,,, jakiej firmy ta instalka.
Możesz zewrzeć ten czujnik i powinna przełączać od razu tylko zrób to na ciepłym silniku bo zamrozisz reduktor.
Napisany 30 grudnia 2013 - 20:32
A gdzie znajduje się ten czujnik ?? w którym miejscu i jak wygląda ??
Napisany 30 grudnia 2013 - 20:48
jakiej firmy to nie wiem. Musiał bym poszukać w papierach.
A gdzie znajduje się ten czujnik ?? w którym miejscu i jak wygląda ??
Jest wkręcony w obudowę reduktora ale w niektórych rozwiązaniach jest na przewodzie wodnym przed reduktorem idą do niego dwa kabelki
http://www.drypa.pl/...cod.421053.html
Napisany 31 grudnia 2013 - 00:25
Napisany 01 stycznia 2014 - 16:30
Napisany 01 stycznia 2014 - 19:19

Napisany 01 stycznia 2014 - 19:48
Witajcie.
Od kilku miesięcy mam następujący problem, moja omega B przestała się sama przełączać na gaz. Mam sekwencje. Problem pojawił się od momentu gdy przestała w ogóle chodzić na gazie. Pojechałem do gazownika i okazało się że siedzi listwa wtryskowa. Po wymianie auto zaczęło pracować dobrze na gazie z tym że nie przełącza się automatycznie. Po przejechaniu kilku km muszę sam przełączyć guzikiem na gaz. Również od kilku dni zauważyłem że nie zawsze przy przełączeniu słychać taki brzdęk przełączonego gazu. czasem po kilka razy muszę przełączać żeby to usłyszeć mimo że kontrolka sygnalizuje mi przełączenie. Spotkał się ktoś już takim problemem ??
Bardzo proszę o pomoc.
siema mój wujas miał identycznie ale przy vectra 1,6 16v sekwencja .
Zero przełanczania ta dioda pulsowała ale żadnej reakcji po otrzymaniu odpowiedniej temperatury . Mapowania sterownika pomogło wszystko śmiga jak powinno .
Ale koledzy także dobrze podpowiadają może być to czujnik temp. Gazownik i to dobry sobie poradzi.
Napisany 04 stycznia 2014 - 22:23
U mnie było Podobnie. Winny był bezpiecznik na butli od gazu. Z Przodu słyszałem pstryk a na butli się nie załączał. Pojechałem do gazowników i w 20 sek wiedzieli o co chodziWitajcie.
Bardzo proszę o pomoc.

Napisany 05 stycznia 2014 - 01:35