[OB & OBFL] Zdarte opony tylne od wewnątrz
Napisany 14 listopada 2013 - 13:29
Napisany 14 listopada 2013 - 14:13
Najwyraźniej nie było ok, opony ścina od wewnątrz gdy koła są ustawione zbyt rozbieżnie.zbieżność była ustawiana jakiś czas temu,i było ok
Napisany 14 listopada 2013 - 14:45
Napisany 14 listopada 2013 - 14:58
Napisany 14 listopada 2013 - 15:51
Skąd ten domysł? Przecież zbieżność tylnych kół jest regulowana.
Ano kolego stąd, że ja jedziesz do warsztatu i prosisz o ustawienie zbieżności to co robią?? Biorą się za całość ustawień czy tylko przód? Ustawienie takie nie ma żadnego wpływu na koła tylne. Wiem w renomowanych warsztatach masz możliwość sprawdzenia wszystkich kątów łącznie z kołami tylnymi, ale to z kolei jest już sprawdzenie geometrii zawieszenia..
Napisany 14 listopada 2013 - 15:53
Aby ustawić dobrze przód należy najpierw ustawić zbieżność tylnej osi. jeśli tylna oś jest w porządku to można zrobić tylko przód. Często w warsztatach istawiających zbieżność robią sam przód nie patrzą totalnie na oś tylną.Może się nie znam, ale co ma zbieżność (przednich kół w domyśle) do ścinania kół tylnych Od tego jest ustawienie całej geometrii....
warto podjechać i sprawdzić czy jest dalej wszystko ustawione. Może końcówki drążków od regulacji zbieżności się kończą i dlatego jest trochę rozjechane w negatywie i ścina wewnętrzną stronę opony. Koszt samego sprawdzenia to chyba ze 20-30złzauważyłem że opony tylne są znacznie zdarte od wewnątrz, czym to morze być spowodowane? zbieżność była ustawiana jakiś czas temu,i było ok,

Wczasy nad morzem? Zapraszam http://kaczor.afr2.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/domkikaczor
Napisany 14 listopada 2013 - 15:55
Bo często nawet nie wiedzą, że w Omedze jest taka możliwość.Często w warsztatach istawiających zbieżność robią sam przód nie patrzą totalnie na oś tylną.
Napisany 14 listopada 2013 - 16:04
Ano kolego stąd, że ja jedziesz do warsztatu i prosisz o ustawienie zbieżności to co robią Biorą się za całość ustawień czy tylko przód? Ustawienie takie nie ma żadnego wpływu na koła tylne. Wiem w renomowanych warsztatach masz możliwość sprawdzenia wszystkich kątów łącznie z kołami tylnymi, ale to z kolei jest już sprawdzenie geometrii zawieszenia..
1. Na tylnej osi nie ma opcji regulacji kątów!! Z tyłu regulowana jest tylko zbieżność
2. żeby ustawić/sprawdzić zbieżność z przodu musi być najpierw sprawdzona/ustawiona zbieżność z tyłu
3. Na stacji diagnostycznej jak i w społeczeństwie pracują ludzie.... i tu zaskoczenie, zdarza się że są to debile którzy do takiej pracy się nie nadają

Napisany 14 listopada 2013 - 16:11
Adaś wstydź się (cytując klasyka)zdarza się że są to debile którzy do takiej pracy się nie nadają
przesadziłeś, takie opinie lepiej zachować dla siebie, ktoś mógłby poczuć się urażony.
Napisany 14 listopada 2013 - 16:19
Adaś wstydź się (cytując klasyka)
ale co ja na to poradzę że tak jest??

W takim razie napiszę inaczej... Pracują tam ludzie którzy parę lat temu obrali drogę zawodową która nie do końca jest zgodna z ich uzdolnieniami i zdolnością do pojmowania pewnych zagadnień niezbędnych do wykonywania takiego zawodu. Powinni wybrać zawód np. roznosiciela ulotek

i na tym zakończmy ten OT

Napisany 14 listopada 2013 - 22:28
W kwestii kąta pochylenia, nie jest regulowany, może być zły bo:
sprężyny, tuleje, wahacze i może coś jeszcze.
Napisany 14 listopada 2013 - 22:31

Napisany 14 listopada 2013 - 22:39
Napisany 15 listopada 2013 - 03:31
Napisany 28 listopada 2013 - 13:20
Dzięki za wszelkie porady

Napisany 28 listopada 2013 - 14:57
, a nowe ciężko zdobyć i są trochę drogie- kilka stówek.
Ciężko zdobyć? Na allegro masz kilku sprzedawców u których bez problemu kupisz.
Ja jakiś czas temu dwie sztuki kupiłem za 350 zł więc koszt też nie jest jakiś duży.