Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Audison LRx 4.300

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Piciu

Piciu
  • 13 postów

Napisany 30 października 2013 - 16:06

Witam.

Mianowicie mam możliwość zakupienia wzmacniacza jak w temacie (używanego z ok 500PLN).
Moje pytanie jest takie czy miał już ktoś styczność z tym wzmacniaczem. I może coś o nim powiedzieć. Czy warto go kupować.
Docelowo chciałbym aby zasilał mi przód na głośnikach Hertz ESK 165.5 (których jeszcze nie posiadam) i skrzynke Helix Dark Blue.

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 października 2013 - 20:27

Audison zbiera dobre opinie na forach Car Audio.

zamiast kupować esk lepiej by było jak byś zakupił choćby DSK. Lub cokolwiek innego co jest odseparowanym zestawem.

Co do suba to szukaj jakiegoś głośnika do 10" (25cm) i mocy do 200W w RMS

#3 OFFLINE   Piciu

Piciu
  • 13 postów

Napisany 30 października 2013 - 21:29

Głośniki Esk 165.5 to jest model odseparowany i wyższej klasy od DSK z tego co mi wiadomo. Dzięki Ziutek50 ale z chęcią bym zapoznał sie z opinią kogos kto miał już doczynienia z tym wzmacniaczem.

#4 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 31 października 2013 - 09:38

To tutaj bedzie i ciężko poczytać opinie... Szybciej znajdziesz na forach CA.

a co do tych esk, to masz rację że to odseparowany, jakoś mnie się kojarzyły że to są dwudrożne :oops:

#5 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 31 października 2013 - 11:13

A czego oczekujesz od przodu?? Skrzyni basowej raczej bym tym wzmacniaczem nie napędzał jak i żadnym innym 4 kanałowym w połączeniu z przodem. Dwa piece to podstawa. Co do przodu może lepiej jakieś Dego albo Focal?? Bo kupować g... do fajnego wzmaka to nie ciekawie.

#6 OFFLINE   Piciu

Piciu
  • 13 postów

Napisany 31 października 2013 - 11:30

Generalnie to po forach różnych oczytałem się tyle że głowa boli i tak naprawdę sam nie za bardzo już wiem co dobra a co złe :)
Tu piszą że dobre a gdzie indziej że do d....
Co do zasilania tuby to czytałem i jedni mówią monoblokiem inni że zwykłym w mostku. Tak że nie wiem.
Na pewno nie jest mi konieczne nie wiadomo jakie bum bo na żadne zloty zjazdy i w Ca się nie bawię to ma być generalnie dla mnie.
Generalnie z tego co czytałem to de Hertze są przyzwoite. Oczywiście wiem że są o wiele lepsze głośniki ale koszta też są inne. Ja na głośniki chciałbym przeznaczyć jak na razie max 500 pln plus wzmacniacz. A i tak mam nadzieję że nie będę musiał spać pod mostem jak się małżonka dowie :p

Oczywiście jak najważniejsza jest dla mnie jakość i czystość grania (szczegółowość detale itp). Oczywiście lubię też głośno posłuchać muzyki. A czego słucham - wszystkiego co dobrze brzmi.
W tej chwili z przodu mam jakieś dwudrożne głośniki Alpiny zakupione z autem nie jest źle ale rewelki też nie ma. Napędzam je Clarionem Fz409e. Oczywiście drzwi mam wygłuszone zgodnie z CA.

#7 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 31 października 2013 - 12:00

W mostku spoko ale 2 kanałowy który będzie tylko do wzmaka. A 4 kanałowy i dwa kanały na przód a mostek na drugim nie zda po prostu rezultatu. Lepiej kupić dwa piecyki dwu kanałowe i jeden dać na przód a drugi do suba. Swoją drogą jak kupiłeś skrzynie łącznie z głośnikiem jako komplet to zajrzyj do srodka często dają do zasilania głośnika taki przewód jak do gwizdków (masakra) Walnij tam przynajmniej 2x2,5mm2. Plus od akumulatora minimum 35mm2 i krótka masa :)

#8 OFFLINE   Piciu

Piciu
  • 13 postów

Napisany 31 października 2013 - 13:52

W skrzyni przewody są ok już kiedyś ją rozbierałem. A instalacje do Suba też mam ok.
Czyli zasadniczo z tego co mówisz to nie ma sensu brać tego wzmacniacza. No chyba żeby w mostku zasilać przednie głośniki ?

#9 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 01 listopada 2013 - 02:33

Walnij tam przynajmniej 2x2,5mm2

a po kiego grzyba taki gruby przewód do zestawu przedniego ???? 2,5mm2 to jak byś chciał zasilić bóg wie co silnego. Moim zdaniem nie ma sensu ładowania kasy w 2,5mm2 w zupełności wystarczy 1,5mm2. Łatwiej taki przewód przeciągnąć przez drzwi jak grubszy. a polepszenia parametrów grubszym przewodem nie uzyskasz.

A 4 kanałowy i dwa kanały na przód a mostek na drugim nie zda po prostu rezultatu.

skąd taka teoria ?? masz taki zabieg za sobą ??

#10 OFFLINE   Piciu

Piciu
  • 13 postów

Napisany 01 listopada 2013 - 22:22

Ziutek50 ciekawe spostrzeżenie. Sam się zastanawiam czemu 4 kanałowy wzmacniacz nie miałby się sprawdzić. Wprawdzie spotkałem się już z takimi opiniami ale nie wiem, przecież jak by nie było to każdy kanał ma osobne końcówki mocy które są niezależne. No chyba że chodzi o wewnętrzną wydajność prądową wzmacniacza lub straty mocy związane z obciążeniem termicznym wzmacniacza. Trochę mam pojecia o elektronice audio lecz jezeli chodzi o car audio to jedyne co wiem to to żeby uzyskać wiecej mocy to w wzmacniaczu muszą być zastosowane przetworniki napecia bo z 12 volt nie ma mozliwosci uzyskać choćby i nawet tych 70 wat.

#11 OFFLINE   manyVU

manyVU
  • 228 postów

Napisany 04 listopada 2013 - 15:17

Ja miałem styczność z Audisonem ale model SRX 2.
miałem podpięty przedni odseparowany zestaw PowerBass ES6v.2 grało naprawdę ładnie, czyste brzmienie i łatwy do opanowania.
generalnie byłem bardzo zadowolony ale długo się nie nacieszyłem bo sprzedałem auto w którym miałem to zamontowane.
krótko mówiąc Audison jest cenioną marką i wartą swojej ceny nawet jako używki.