[OB & OBFL] Radio SC 804 samo się włącza i samo wyłącza
Napisany 11 października 2013 - 05:33
Napisany 11 października 2013 - 05:48
Napisany 11 października 2013 - 07:24
Napisany 11 października 2013 - 14:24
Napisany 11 października 2013 - 16:39
Napisany 11 października 2013 - 16:56
Philipsy mają kilka ukrytych opcji, spróbuj na początek ściągnąć sobie manuala do swojego radia, powinny być podane kombinacje wejścia do tych opcji, może coś kiedyś włączyłeś przypadkiem :hmm:
Napisany 11 października 2013 - 18:22
ale włączanie to bardzo rzadki przypadek.
Wcale nie taki rzadki. Opisywane jest na forach różnych marek.
Powodem może być płyta główna ( albo już skopana albo brudna lub zawilgocona co powoduje zwarcie). Jeśli radio jest podpięte pod zapłon to czasem kostka stacyjki powoduje problem. Jeśli auto ma szynę CAN to radio czasem dostaje błędny sygnał (tutaj przyznaję nie znam przyczyny ale przypadek opisany na innym forum, wiąże się to też z brudną płytą główną). No i jeszcze potencjometr włączania/głośności, słaby element oplowskich sprzętów. Piszesz że masz zmieniarkę, na którymś forum był podobny przypadek i problemem był mechanizm wyrzucania płyty. Szczegółów poszukaj w necie. Na początek rada aby przed wyjściem z auta ściszać radio do zera (jak się włączy to przynajmniej się nie będzie darło), potem wyjąć radio,wyczyścić i osuszyć elektronikę. przejrzeć izolację połączeń, sprawdzić potencjometr ( ja go wydmuchałem bo było trochę kurzu a potem psiknąłem jakimś środkiem, bodajże spray contakt się nazywał). Jeśli to nie pomoże to wizyta u elektronika cię nie minie. No i rada hardkorowa, wyprowadzić dodatkowy wyłącznik na zasilaniu:D:D:D
Napisany 11 października 2013 - 18:32
Jeśli auto ma szynę CAN to radio czasem dostaje błędny sygnał

Napisany 11 października 2013 - 18:55
Nie pomyliłem (wiem że nie ma CAN), pisałem ogólnie o możliwych przyczynach z jakimi się spotkałem w necie przy okazji szukania informacji w mojej własnej sprawie (samoczynnie włącza mi się amplituner w domu). Co do objawów potencjometra to masz rację z tym że bardziej mi chodziło o drugi objaw który kolega opisał, mianowicie to że czasem długo nie potrafi uruchomić radia. U mnie problem brudnego potencjometra też powodował takie objawy. Wyczyściłem i działa choć problem skokowej regulacji głośności pozostał.chyba pomyliłeś pojazdy
Napisany 11 października 2013 - 19:34
Pamiętaj jesteśmy na forum jednego modelu auta, i nie można uogólniać że w innych autach tak było. Dlatego od razu prostuje wszelkie nie zgodne informacje.
Napisany 12 października 2013 - 18:25
Napisany 12 października 2013 - 19:20
Napisany 15 października 2013 - 20:14