Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Radio SC 804 samo się włącza i samo wyłącza

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kamil20071

kamil20071
  • 112 postów

Napisany 11 października 2013 - 05:33

Witam mam pytanko co do radia samo się włącza i samo wyłącza kiedy chce najlepiej ostatnio środek nocy śpie a tu nagle jak przed domem słychać jak z autka na maxa gra muzyka już mam nerwa bo rano do pracy wyglądam przez okno a tu moja omcia sobie dyskotekę jak dres w samochodzia na B urządziła i tak parę razy już miałem nie wiem o co biega a jak znów nie chce się włączyć to musze wyciągac baspiecznikmna chwilke i wtedy działa radyjko gra muzyka i można jechać :jump:

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 października 2013 - 05:48

a jakie radio masz ?? bo tego zapomniałeś napisać.

#3 OFFLINE   kamil20071

kamil20071
  • 112 postów

Napisany 11 października 2013 - 07:24

normalne oplowskie PHILIPS kasetowy zmieniarka w bagażniku opis na nim S.C. 804

#4 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 11 października 2013 - 14:24

częściej sie zdarzało że sie radio potrafiło samo wyłączać po kilku minutach, ale włączanie to bardzo rzadki przypadek. Od kiedy masz to auto, od kiedy występuje problem, co w ostatnim czasie robiłeś lub mechanik przy elektryce samochodu, jakie dokładałeś/naprawiałeś elementy. Moją diagnozą jest jakieś zwarcie, lub pobudzanie elektroniki przez jakieś urządzenie.

#5 OFFLINE   kamil20071

kamil20071
  • 112 postów

Napisany 11 października 2013 - 16:39

auto mam od 2 lat jakoś tak od roku się dzieje nie jest to jakies uciążliwe ale denerwujące jak w srodku nocy radio napie..... na maksa albo jade w trase i nieda się włączyć i cisza przez 200 km z elektryki nic ostatni nie robiłem tylko most wiec czujniki abs tc i chyba nic pozatym

#6 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 11 października 2013 - 16:56

coś musiałeś robić niedługo przed pierwszymi takimi sytuacjami samo włączania radia.

Philipsy mają kilka ukrytych opcji, spróbuj na początek ściągnąć sobie manuala do swojego radia, powinny być podane kombinacje wejścia do tych opcji, może coś kiedyś włączyłeś przypadkiem :hmm:

#7 OFFLINE   motorolix

motorolix
  • 105 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 11 października 2013 - 18:22

ale włączanie to bardzo rzadki przypadek.

Wcale nie taki rzadki. Opisywane jest na forach różnych marek.
Powodem może być płyta główna ( albo już skopana albo brudna lub zawilgocona co powoduje zwarcie). Jeśli radio jest podpięte pod zapłon to czasem kostka stacyjki powoduje problem. Jeśli auto ma szynę CAN to radio czasem dostaje błędny sygnał (tutaj przyznaję nie znam przyczyny ale przypadek opisany na innym forum, wiąże się to też z brudną płytą główną). No i jeszcze potencjometr włączania/głośności, słaby element oplowskich sprzętów. Piszesz że masz zmieniarkę, na którymś forum był podobny przypadek i problemem był mechanizm wyrzucania płyty. Szczegółów poszukaj w necie. Na początek rada aby przed wyjściem z auta ściszać radio do zera (jak się włączy to przynajmniej się nie będzie darło), potem wyjąć radio,wyczyścić i osuszyć elektronikę. przejrzeć izolację połączeń, sprawdzić potencjometr ( ja go wydmuchałem bo było trochę kurzu a potem psiknąłem jakimś środkiem, bodajże spray contakt się nazywał). Jeśli to nie pomoże to wizyta u elektronika cię nie minie. No i rada hardkorowa, wyprowadzić dodatkowy wyłącznik na zasilaniu:D:D:D

#8 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 11 października 2013 - 18:32

Jeśli auto ma szynę CAN to radio czasem dostaje błędny sygnał

:o chyba pomyliłeś pojazdy :masakra: w końcowych latach produkcji szyna CAN występowała, ale nie w tym roczniku co ma kolega. jeśli wspominasz o potencjometrze w philipsach to masz rację, jest to częsty przypadek, ale objawiał się inaczej (regulacja głośności była skokowa, raz ściszył a za chwilę pogłośnił) Jak wspomniałeś o zmieniarce to coś mnie się zaczęło kojarzyć że coś z tym było. na próbę może odłączyć całkowicie zmieniarkę z instalacji to wyeliminuje ewentualną przyczynę.

#9 OFFLINE   motorolix

motorolix
  • 105 postów

Napisany 11 października 2013 - 18:55

chyba pomyliłeś pojazdy

Nie pomyliłem (wiem że nie ma CAN), pisałem ogólnie o możliwych przyczynach z jakimi się spotkałem w necie przy okazji szukania informacji w mojej własnej sprawie (samoczynnie włącza mi się amplituner w domu). Co do objawów potencjometra to masz rację z tym że bardziej mi chodziło o drugi objaw który kolega opisał, mianowicie to że czasem długo nie potrafi uruchomić radia. U mnie problem brudnego potencjometra też powodował takie objawy. Wyczyściłem i działa choć problem skokowej regulacji głośności pozostał.

#10 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

• 7 326 postów

Napisany 11 października 2013 - 19:34

Tylko że autor dodał jeszcze jedną dość ważną informację że po wyjęciu bezpiecznika wszystko wraca do normy na jakiś czas. Więc idąc tym tropem nie szukał bym przyczyny w potencjometrze, a bardziej w zewnętrznym urządzeniu (wspomniana zmieniarka)

Pamiętaj jesteśmy na forum jednego modelu auta, i nie można uogólniać że w innych autach tak było. Dlatego od razu prostuje wszelkie nie zgodne informacje.

#11 OFFLINE   kamil20071

kamil20071
  • 112 postów

Napisany 12 października 2013 - 18:25

dzięki za informcje chyba wypartosze radyjko choć elektryka nie jest moja nocna strona jestem kucharzem i będę czyscil flaki jezcze jedna unformacja rzadko ale bywa ze jadąc i słuchając radio nagle radio samo z siebie zaczyna ryczeć na cały głos nieda się wyłaczyc tylko odpięcie bezpiecznika powoduje wyłączenie radia

#12 OFFLINE   motorolix

motorolix
  • 105 postów

Napisany 12 października 2013 - 19:20

To by mogło jednak świadczyć o problemie z potencjometrem, który jak jest uszkodzony powoduje takie objawy jak skokowa regulacja głośności, problem z włączeniem lub wyłączeniem radia albo działa na odwrót (ty ściszasz on podgłaśnia). Czyszczenie czasem pomaga ale nie zawsze. Sprawdź jeszcze tą zmieniarkę, odłącz ją na jakiś czas i zobaczysz czy problem będzie wracał. Wczoraj z Ziutkiem50 po wymianie poglądów uznaliśmy że to jest jakiś trop.

#13 OFFLINE   kamil20071

kamil20071
  • 112 postów

Napisany 15 października 2013 - 20:14

witam niestety odłączenie zmieniarki działało tylko 2 dni wszystko działało ale niestety znow radio zaczęło zyc własnym życiem szlakkkkkkk