Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak ustawic światła drogowe

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
21 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 29 października 2007 - 12:08

nie wiem jak ustawic swiatła drogowe (mam soczewki) jak mijania są ustawione na max do gory , to drogowe i tak swiecą za nisko. Co zrobic ?? :?:

#2 OFFLINE   660R

660R
  • 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 października 2007 - 13:17

moze jest zarówka źle wlożona do drogowych?

#3 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów

Napisany 29 października 2007 - 13:26

Nie, wszystko jest dobrze włozone obie swiecą jednakowo ale nisko, moze jest jakas reczna regulacja ??? i cos trzeba z tym zrobic ...

#4 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 października 2007 - 14:09

Jakiej firmy są lampy?

#5 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów

Napisany 29 października 2007 - 15:27

hella

#6 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 29 października 2007 - 15:38

Są dwie możliwości regulacji:
1. Nieinwazyjna - Podnieść dół lampy (podłożyć coś pod dolne mocowanie lampy, dostęp po zdjęciu hokeja) i potem obniżyć krótkie śrubą regulacyjną.
2. Inwazyjna - Rozebrać lampę i obniżyć górnene nóżki mocowania soczewki (nóżki są na gumowych dystansach i trzeba dokręcić mocniej nakrętki, albo dać krótszy dystans) i potem podnieść całe lustro do góry śrubą regulacyjną od krótkich.

#7 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów

Napisany 29 października 2007 - 15:42

ok dzieki bede kombinował :)

#8 OFFLINE   miller69

miller69
  • 70 postów

Napisany 30 października 2007 - 01:22

no prosze a już myślałem że tylko u mnie jest cos nie tak.
jak kolega też mam xenony ( co prawda w trakcie naprawy) i ten sam problem , krótkie śweicą w pożo , ale długie są za krótkie.
ten typ tak ma czy co?
pzdr

#9 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 01 listopada 2007 - 17:53

A jak ustawic swiatla mijania jesli sa to ksenony? Niestety swieca mi strasznie nisko.
Druga sprawa to czy w ksenonach sa dzwignie do zmiany lamp z kontynentu na Anglie? W normalnych wiem, ze sa, ale tutaj nie widzialem. Ktos pisal, ze znalazl u siebie w HIDach, ale jakos mi sie nie udaje. Wydawalo mi sie, ze ksenon powinien swiecic jak normalna lampa a on jakby byl plaski. Zrobilem na szybko szkic jak wyglada normalny reflektor a jak to u mnie wyglada jakby swiatla swiecily na sciane. Dodany obrazek

#10 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 01 listopada 2007 - 19:28

każda soczewka helli w omedze czy to pod żarówkę h1 czy żarnik d2s posiada dzwignię którą można zamknąć/otworzyć przesłonę na soczewce,z tym że zamknięcie przesłony spowoduje zawsze płaską linię światłocienia,w tym przypadku konieczne jest zamknięcie przesłony w reflektorach angielskich gdy auto jeżdzi w polsce i tak samo w reflektorach euro gdy auto jeżdzi w anglii.Dzwigni przesłony nie posiadają podróby takie jak np.Depo.Linie światłocienia które narysowałeś są na drogi angielskie z tym że linia ksenonu jest zła bo prawidłowa (ruch europejski)ma wyglądać tak:
Dodany obrazek
a dlaczego tak się dzieje już wyjaśniam
Dodany obrazek

#11 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 10:02

Dzieku.
Oczywiscie opisany przypadek jest z auta angielskiego. Oczywiscie lustrzane ustawienie wynika z faktu poruszania sie po drugiej stronie, a swiatlo powinno najdalej oswietlac pobocze i "moja" czesc drogi.
Ja sie zastanawiam, dlaczego swaitlo soczewek ktore narysowalem i Ty potwierdziles (w wersji kontynentalnej) jest tak plaskie, gdzie w przypadku zwyklego reflektora ktory mialem w Vectrze "zalamanie" idzie do gory, pozwalajac na dalsze oswietlenie drogi. Czy tak jest dobrze?W zalaczeniu znow kiepski rysunek.
Co do dzwigni to caly element lampy HID jest przykrecony do obudowy lampy wiec nie ma tam miejsca, zeby cokolwiek zmieniac, bez odkrecania zarowki, a tego nie chcialbym robic.
Jak mozna podniesc wysokosc swiecenia swiatel mijania? Dodany obrazek

#12 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 10:36

A tak z ciekawości, czy da się przerobić soczewkę dla ksenonu na zwykłą - przypadek hella. Mam znajomego, który ma soczewki, nie kupywałe w komplecie i co się okazało na regulacji - jedna świeci mu jak soczewka na H1 a druga świeci jak ksenon. Czy da się to jakoś zmienić czy trzeba całą soczewkę wymieniać.

Wiem jak jest w depo - mają takie przesłony które się wymienia i już, a jak jest w helli??

#13 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 12:21

raczej nie przerobisz soczewki ksenon na zwykłą bo nie dość że różnią się budową przesłony(chociaż tą można bez problemu zmienić) to jeszcze mają inne gniazdo mocowania żarówki.Na zdjęciach widać różnicę w przesłonach

I jedno zdjęcie dzwigni zamykania przesłony w soczewce ksenon hella,w tym przypadku jest to soczewka z Audi A6,soczewki te przeszczepiłem do reflektorów Depo gdyż są prawie identyczne jak te oryginalne z omegi,różnią się tylko budową tej dzwigni która w audi idzie wzdłuż soczewki a w omedze w poprzek,ale to nie ma znaczenia.Jak widać aby do niej się dostać trzeba sięgnąć wgłąb reflektora

Co do problemu kolegi mkaminski100 to sądząc po twoim drugim rysunku masz zamknięte przesłony i dlatego tak krótko świecą,sprawdz to

Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#14 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 12:23

Przez przypadek mi odpowiedziałeś na pytanie. Można, trzeba tylko zmienić przesłonę i gniazdo mocowania żarówki. Gniazdo ma już wymienione, teraz muszę tylko rozebrać moje depo i będzie miał przesłone.

Niechcący ale Ci się udało

Ciekawe czy depo ma taką samą przesłonę jak hella. Ale chyba tak

EDIT - a jak wygląda linia świateł przy zmkniętej przesłonie

#15 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 02 listopada 2007 - 12:34

Depo nie ma możliwości zamknięcia przesłony bo nie ma dzwigni,hella ma
Co do lini światłocienia przy zamkniętej przesłonie to świecą płasko nie doświetlając żadnej strony pobocza
Dodany obrazek

#16 OFFLINE   scyzoryk0

scyzoryk0

Mam Opla wiec tu jestem:)

• 411 postów
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 14 grudnia 2011 - 18:37

witam mam pytanie z jakiej odległości najlepiej sprawdzić i ustawić światła mijania ?? lampy hella soczewki , omega b fl 2002 rok kombi

#17 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 14 grudnia 2011 - 18:56

witam mam pytanie z jakiej odległości najlepiej sprawdzić i ustawić światła mijania lampy hella soczewki , omega b fl 2002 rok kombi

najlepiej jechać na stację diagnostyczną i na urządzeniu to zrobić

#18 OFFLINE   lysyddz

lysyddz
  • 21 postów

Napisany 22 stycznia 2014 - 17:25

podepnę się pod temat, mianowicie po zmianie lamp, źle założyłem soczewkę i lampa jest ustawiona na maksa do góry a i tak świeci za nisko, znaczy długie są okej ale mijania za nisko, dlatego muszę rozebrać lampy i podłożyć dystans pod mocowanie soczewki, teraz tylko pytanie czy pod górne czy pod dolne? na logikę pod górne żeby cała soczewka poszła do góry, ale czy dobrze myślę? No i kluczowe pytanie ile tam podłożyć żeby się podniosła lnia świecenia o ok 2 cm??

#19 OFFLINE   Aros

Aros

3.7 + LSD :D

• 1 764 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 3.6i 24v C36GET Lotus Omega

Napisany 22 stycznia 2014 - 17:28

A aby na pewno dobrze złożyłeś lampy? może coś jest nie tak złożone w środku, proponuję na pazie sprawdzić co i jak :)

Dodany obrazek

#20 OFFLINE   omegaalfa

omegaalfa

2.0 16fau

• 249 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 22 stycznia 2014 - 17:52

To ja Ty to złożyłeś że teraz dystans pod mocowanie soczewki potrzebny?

No i kluczowe pytanie ile tam podłożyć żeby się podniosła lnia świecenia o ok 2 cm

Na jakiej odległości ma Ci się podnieść o te 2cm? Bo na 20 metrach żeby się "linia podniosła" to wystarczy z 1mm ;)

Uchwyty całe są? Bo nie pisałeś nic na ten temat...