[OB & OBFL] Nie działa centralny zamek nie da sie otworzyć drzwi
Napisany 23 września 2013 - 22:01
Żona pojechała na zakupy, po powrocie ze sklepu nacisnęła na pilot kierunkowskazy normalnie zamigały jak zawsze ale centralny nie otworzył żadnych drzwi ani klapy bagażnika. Nie pomogły wymiana bateryjki w pilocie zresztą komunikacja jest bo kierunki migają, nie da rady otworzyć drzwi z kluczyka, psikanie preparatami nic nie dało, wiec żona wezwała fachowca.
Przyjechał, zaczął grzebać w zamku i nic. Rozłożył ręce. Żona zaryglowała pilotem drzwi, więc fachowiec wyjął sprzęt i w skryty sposób opuścił szybę z tyłu za kierowcą po czym wszedł przez tą opuszczoną szybę i wszystko działało, silnik oświetlenie itp. tylko nie dało się dalej otworzyć drzwi. Skasował 180zł i stwierdził że to coś z elektryką.
Programowanie pilota też nic nie dało, po naciśnięciu pilota kierunki migają ale drzwi się nie otwierają.
Czy mógł to może być jakiś bezpiecznik, nie ma mnie w domu i będę dopiero za tydzień, żona chce jutro wejść przez tą szybę i jechać do elektryka, ale boję się że tak jak dzisiaj ją naciągną na koszta.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Napisany 24 września 2013 - 06:25

Napisany 24 września 2013 - 06:52

Być może to sterownik centralnego.....
Napisany 24 września 2013 - 17:30
Przykro mi bardzo, ale po szybkiej analizie schematu centralnego zamka nie widzę innej możliwości jak uszkodzony moduł centralnego zamka. Gdyby nie było zasilania (stały +, bezpiecznik nr 20 20A) to nie ma szans na działanie kierunkowskazów...(...)Szukałem schematu bezpieczników i nie znalazłem odpowiadającego za centralny zamek
Być może to sterownik centralnego.....
Napisany 24 września 2013 - 17:58
??bezpiecznik nr 20 20A) to nie ma szans na działanie kierunkowskazów...
w którym roczniku??
Napisany 24 września 2013 - 18:02
FV5 pod maską, ale nie tylko od C.Z.
Czyli albo FV5-bezpiecznik wstępny wiązki przewodów nadwozia 80A, albo jak opinia wyżej sterownik centralnego zamka, dwie rózne opinie, myślę że po powrocie sprawdzę pierw tą pierwszą opcję, chociaż tak jak kolega @topserwis@ pisał cyt : "Gdyby nie było zasilania.......to nie ma szans na działanie kierunkowskazów..." więc chyba ta druga opinia jest prawdziwa, a szkoda
Rocznik auta 1998
Napisany 24 września 2013 - 18:04
Napisany 24 września 2013 - 18:18
Z tym się zgodzę,ale!!uszkodzony moduł centralnego zamka.
Nie ma wątpliwości że chodzi o sterownik CZ radiowy.
W tym roczniku to pewne, chyba że ktoś robił jakieś mody.
Faktycznie, znalazłem:masakra: ale go zamaskowali.bezpiecznik nr 20
Napisany 26 września 2013 - 05:51
Pozdrawiam
Napisany 03 czerwca 2014 - 14:47
Po powrocie do samochodu nie mogę otworzyć ani z pilota ani z zamka(nie da się przekręcić zamka). Pilot sprawny na 100%
Dostałem się do środka przez bagażnik ale nie mogę wyciągnąć żadnego plastikowego słupka od żadnych drzwi.
Jak naciskam na pilocie na przycisk otwarcia to migają kierunki i zapala się w środku lampka nad lusterkiem-auto zaprasza do środka, Jak na zamknięcie, również normalnie kierunki migają, szyby chodzą i nic innego nie szwankuje.
Co się zbiesiło? Pomóżcie, bo trochę kiepsko do auta pakować się przez okno albo bagażnik

Napisany 03 czerwca 2014 - 21:09
Koledzy, sytuacja, zamykam normalnie auto z pilota, wszystkie zamki w dół, mignięcie kierunków.
Po powrocie do samochodu nie mogę otworzyć ani z pilota ani z zamka(nie da się przekręcić zamka). Pilot sprawny na 100%
Dostałem się do środka przez bagażnik ale nie mogę wyciągnąć żadnego plastikowego słupka od żadnych drzwi.
Jak naciskam na pilocie na przycisk otwarcia to migają kierunki i zapala się w środku lampka nad lusterkiem-auto zaprasza do środka, Jak na zamknięcie, również normalnie kierunki migają, szyby chodzą i nic innego nie szwankuje.
Co się zbiesiło? Pomóżcie, bo trochę kiepsko do auta pakować się przez okno albo bagażnik.
Jest włączone ryglowanie,spróbuj kluczykiem w zamku drzwi kierowcy na siłę otworzyć.Bezpiecznik albo sterownik cz padł.
Napisany 04 czerwca 2014 - 08:12
Może rzeczywiście padła centralka, bo zdarzało się wcześniej że nie otwierał za 1 razem wtedy sądziłem, że bateryjka w pilocie nie kontaktowała i po kolejnej próbie otwierał.
Sterownik centralnego zamka? szukać w przednim, prawym słupku pod nogami pasażera???
Napisany 07 czerwca 2014 - 09:00

Przyfarciło mi się ponieważ sprawę załatwił elektryk, który swego czasu pracował w serwisie opla i wg niego w vektrach i zafirach zdarzały się takie przypadki.
Jak odblokował jeszcze nie wiem ale jak się dowiem, to rozpiszę dla potomności, a dowiem się napewno.
Teraz zostało przywrócić system CZ do stanu pełnej sprawności.