Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Nie działa centralny zamek nie da sie otworzyć drzwi

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   tomyy299

tomyy299
  • 25 postów

Napisany 23 września 2013 - 22:01

Witam.
Żona pojechała na zakupy, po powrocie ze sklepu nacisnęła na pilot kierunkowskazy normalnie zamigały jak zawsze ale centralny nie otworzył żadnych drzwi ani klapy bagażnika. Nie pomogły wymiana bateryjki w pilocie zresztą komunikacja jest bo kierunki migają, nie da rady otworzyć drzwi z kluczyka, psikanie preparatami nic nie dało, wiec żona wezwała fachowca.
Przyjechał, zaczął grzebać w zamku i nic. Rozłożył ręce. Żona zaryglowała pilotem drzwi, więc fachowiec wyjął sprzęt i w skryty sposób opuścił szybę z tyłu za kierowcą po czym wszedł przez tą opuszczoną szybę i wszystko działało, silnik oświetlenie itp. tylko nie dało się dalej otworzyć drzwi. Skasował 180zł i stwierdził że to coś z elektryką.
Programowanie pilota też nic nie dało, po naciśnięciu pilota kierunki migają ale drzwi się nie otwierają.
Czy mógł to może być jakiś bezpiecznik, nie ma mnie w domu i będę dopiero za tydzień, żona chce jutro wejść przez tą szybę i jechać do elektryka, ale boję się że tak jak dzisiaj ją naciągną na koszta.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   zuza411

zuza411
  • 255 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 września 2013 - 06:25

Dobrze napisałeś komunikacja jest.To może znaczyć tylko tyle że padł bezpiecznik centralnego zamka nie centralki tylko zamka dobry elektryk powinien uporać się z tym w moment tylko teraz pytanie czemu tak się stało?Prawdo podobnie na łączeniu którychś drzwi przewód się złamał i robi zwarcie.A drzwi nawet jak doryglowane to powinny dać się otworzyć tylko trzeba użyć odpowiedniej siły
:stop:

#3 OFFLINE   tomyy299

tomyy299
  • 25 postów

Napisany 24 września 2013 - 06:52

Żadna siła nie pomaga, żona próbował z siłą i nie dało rady a nie chce złamać kluczyka. Od wewnątrz też nie da się otworzyć. Szukałem schematu bezpieczników i nie znalazłem odpowiadającego za centralny zamek :(
Być może to sterownik centralnego.....

#4 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 24 września 2013 - 17:16

FV5 pod maską, ale nie tylko od C.Z.

#5 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 24 września 2013 - 17:30

(...)Szukałem schematu bezpieczników i nie znalazłem odpowiadającego za centralny zamek :(
Być może to sterownik centralnego.....

Przykro mi bardzo, ale po szybkiej analizie schematu centralnego zamka nie widzę innej możliwości jak uszkodzony moduł centralnego zamka. Gdyby nie było zasilania (stały +, bezpiecznik nr 20 20A) to nie ma szans na działanie kierunkowskazów...

#6 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 24 września 2013 - 17:58

bezpiecznik nr 20 20A) to nie ma szans na działanie kierunkowskazów...

??
w którym roczniku??

#7 OFFLINE   tomyy299

tomyy299
  • 25 postów

Napisany 24 września 2013 - 18:02

FV5 pod maską, ale nie tylko od C.Z.

Czyli albo FV5-bezpiecznik wstępny wiązki przewodów nadwozia 80A, albo jak opinia wyżej sterownik centralnego zamka, dwie rózne opinie, myślę że po powrocie sprawdzę pierw tą pierwszą opcję, chociaż tak jak kolega @topserwis@ pisał cyt : "Gdyby nie było zasilania.......to nie ma szans na działanie kierunkowskazów..." więc chyba ta druga opinia jest prawdziwa, a szkoda

Rocznik auta 1998

#8 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 24 września 2013 - 18:04

Patrzyłem na schemat B od mniej więcej RM98. Niestety ciężko o schematy dobrze oddające różnice w poszczególnych rocznikach B. Nie ma wątpliwości że chodzi o sterownik CZ radiowy.

#9 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 24 września 2013 - 18:18

uszkodzony moduł centralnego zamka.

Z tym się zgodzę,ale!!

Nie ma wątpliwości że chodzi o sterownik CZ radiowy.

W tym roczniku to pewne, chyba że ktoś robił jakieś mody.

bezpiecznik nr 20

Faktycznie, znalazłem:masakra: ale go zamaskowali.

#10 OFFLINE   tomyy299

tomyy299
  • 25 postów

Napisany 26 września 2013 - 05:51

No i zgadza się, to był sterownik centralnego zamka. Koszt z wymianą 200zł.

Pozdrawiam

#11 OFFLINE   Pirania

Pirania
  • 93 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 03 czerwca 2014 - 14:47

Koledzy, sytuacja, zamykam normalnie auto z pilota, wszystkie zamki w dół, mignięcie kierunków.
Po powrocie do samochodu nie mogę otworzyć ani z pilota ani z zamka(nie da się przekręcić zamka). Pilot sprawny na 100%
Dostałem się do środka przez bagażnik ale nie mogę wyciągnąć żadnego plastikowego słupka od żadnych drzwi.
Jak naciskam na pilocie na przycisk otwarcia to migają kierunki i zapala się w środku lampka nad lusterkiem-auto zaprasza do środka, Jak na zamknięcie, również normalnie kierunki migają, szyby chodzą i nic innego nie szwankuje.
Co się zbiesiło? Pomóżcie, bo trochę kiepsko do auta pakować się przez okno albo bagażnik :masakra:.

#12 OFFLINE   ROB33

ROB33

Pogotowie Grillowe

• 142 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 03 czerwca 2014 - 21:09

Koledzy, sytuacja, zamykam normalnie auto z pilota, wszystkie zamki w dół, mignięcie kierunków.
Po powrocie do samochodu nie mogę otworzyć ani z pilota ani z zamka(nie da się przekręcić zamka). Pilot sprawny na 100%
Dostałem się do środka przez bagażnik ale nie mogę wyciągnąć żadnego plastikowego słupka od żadnych drzwi.
Jak naciskam na pilocie na przycisk otwarcia to migają kierunki i zapala się w środku lampka nad lusterkiem-auto zaprasza do środka, Jak na zamknięcie, również normalnie kierunki migają, szyby chodzą i nic innego nie szwankuje.
Co się zbiesiło? Pomóżcie, bo trochę kiepsko do auta pakować się przez okno albo bagażnik :masakra:.

Jest włączone ryglowanie,spróbuj kluczykiem w zamku drzwi kierowcy na siłę otworzyć.Bezpiecznik albo sterownik cz padł.

#13 OFFLINE   Pirania

Pirania
  • 93 postów

Napisany 04 czerwca 2014 - 08:12

ROB33 - bezpiecznik nr 20 pod kierownicą? Raczej sprawny bo włącza się oświetlenie w kabinie.
Może rzeczywiście padła centralka, bo zdarzało się wcześniej że nie otwierał za 1 razem wtedy sądziłem, że bateryjka w pilocie nie kontaktowała i po kolejnej próbie otwierał.

Sterownik centralnego zamka? szukać w przednim, prawym słupku pod nogami pasażera???

#14 OFFLINE   Pirania

Pirania
  • 93 postów

Napisany 07 czerwca 2014 - 09:00

Auto otwarte bez szkód typu prucie boczków, rozwiercanie itp.:D Co prawda na razie zamykam i otwieram brykę ręcznie, CZ jest wyłączony, ale sukces jest.
Przyfarciło mi się ponieważ sprawę załatwił elektryk, który swego czasu pracował w serwisie opla i wg niego w vektrach i zafirach zdarzały się takie przypadki.
Jak odblokował jeszcze nie wiem ale jak się dowiem, to rozpiszę dla potomności, a dowiem się napewno.
Teraz zostało przywrócić system CZ do stanu pełnej sprawności.